Het podcastgebruik in Rusland

In een land waar de persvrijheid ernstig wordt beknot, bieden podcasts in Rusland een alternatief platform voor vrije expressie en toegang tot ongefilterde informatie. De groeiende populariteit van podcasts wereldwijd weerspiegelt een veranderend medialandschap, waarin traditionele media steeds meer onder staatscontrole vallen.

Internetgebruik is wijdverbreid in Rusland, met 127,6 miljoen internetgebruikers geregistreerd in januari 2023, en een internetpenetratie van 88,2% aan het begin van het jaar . Hoewel er geen specifieke gegevens zijn over het podcastgebruik, kan het brede internetgebruik wijzen op een aanzienlijk publiek voor podcasts.

De staat van mediavrijheid in Rusland is echter verre van ideaal. In 2023 staat Rusland op de 164e plaats van de 180 landen in de Press Freedom Index, samengesteld door Reporters Without Borders . Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne in februari 2022 zijn bijna alle onafhankelijke media verboden, geblokkeerd en/of bestempeld als “buitenlandse agenten” of “ongewenste organisaties” .

Podcasts kunnen een manier bieden voor Russische burgers om toegang te krijgen tot ongefilterd nieuws en onafhankelijke meningen, buiten de greep van staatscensuur. Ze bieden ook een platform voor journalisten en activisten om hun stem te laten horen in een steeds restrictiever mediaklimaat.

Deze dynamiek markeert de cruciale rol van alternatieve media in het bevorderen van informatievrijheid en het uitdagen van autoritaire controle over traditionele mediakanalen. Podcasts blijven een essentieel venster op vrije expressie en onafhankelijke journalistiek in een tijdperk van onderdrukte persvrijheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*