Het podcastgebruik in Nederland

De podcastsector in Nederland heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt, met bijna de helft van alle Nederlanders (18 jaar en ouder) die nu naar podcasts luisteren. Dit komt neer op ongeveer 6,9 miljoen luisteraars, een gestage groei, hoewel de intensiteit van het luisteren (frequentie en duur) sinds mei 2021 enigszins is afgenomen. Gemiddeld besteden Nederlanders 100 minuten per week aan het luisteren naar podcasts.

De Dutch Podcast Awards 2023, die onlangs werden aangekondigd, benadrukken de groeiende populariteit en diversiteit van de podcastindustrie in Nederland. Met 13 verschillende categorieën voor nominatie, reflecteren de awards de brede reeks onderwerpen en genres die in de Nederlandse podcastscene worden verkend.

Podcasts blijken een relevante en populaire keuze te zijn voor zowel luisteraars als adverteerders, waarbij het percentage Nederlanders dat in de afgelopen maand naar minimaal één podcast heeft geluisterd ook is gestegen. Hoewel er een lichte afvlakking van de groei is opgemerkt sinds 2018, blijft het medium een belangrijk platform voor digitale inhoud in Nederland.

Een onderzoek uit 2019 toonde aan dat podcastluisteraars in Nederland tussen de één en zes uur per week besteden aan het luisteren naar podcasts (Statista).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*