Harry de Winter overleden

Harry de Winter is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn familie weten aan het ANP. De tv-producent hoorde vorig jaar dat hij ongeneeslijk ziek is.

Na een periode als radioverslaggever voor KRO en VARA werd De Winter door de NCRV ontdekt als radio-dj. Hij begon als freelance producent (muziekselectie) van het jongerenradioprogramma Filter, waarvan hij daarna ook presentator werd. Bij het vijftigjarig bestaan van de NCRV werd De Winter gevraagd om samen met zijn radiochef Rob Bijnsdorp vier live-radiofestivals te organiseren.

Als gevolg hiervan kreeg De Winter zijn eigen televisieprogramma: De Filter Furore Show. Na zes afleveringen stopte de NCRV hiermee, omdat deze destijds nog conservatievere omroep meende dat het programma niet bij hen paste. De Winter beklaagde zich hierover op televisie en werd prompt ontslagen. Als tegenreactie richtte De Winter in 1977 de productiemaatschappij IDTV op. In het begin produceerde IDTV vooral popprogramma’s als Je Ziet Maar, Clipparade en live-concerten van onder anderen Madonna, Pink Floyd, U2 en Prince, die over de hele wereld werden uitgezonden. In de jaren 90 groeide het bedrijf dankzij uiteenlopende programma’s als de spelletjes Lingo, Boggle en de series Oud Geld, Taxi en Pleidooi uit tot de op een na grootste tv-producent van Nederland (op Endemol na). In 1994 verkocht De Winter vijftig procent van de aandelen IDTV aan Chrysalis Records en in 1996 de tweede vijftig procent aan VNU. IDTV nam daarna van het Belgisch DD, DD Nederland over.

De Winter werd voorzitter van de Raad van Bestuur en hield zich tot 2001 bezig met IDTV International. Na de uitkoop van VNU verkocht Chrysalis IDTV aan ALL3MEDIA, dit was tevens het moment dat De Winter definitief IDTV verliet.

De Winter werd bij een groot publiek bekend als presentator van Wintertijd, waarin bekende Nederlanders en soms ook buitenlandse gasten (zoals Cliff Richard, Salman Rushdie en Bill Wyman) ondervraagd worden over hun leven en de rol van muziek daarin. Van deze muziek worden dan ook de bijbehorende, vaak unieke video’s getoond. Het programma werd jarenlang door RTL 5 (ruim 100 uitzendingen) uitgezonden. In 2005 verhuisde het programma naar de AVRO, waar het zowel op radio als televisie werd uitgezonden (36 uitzendingen).

Van 2007-2009 werd Wintertijd een radioprogramma bij Arrow Classic Rock, in 2009 kwam het programma terug bij televisiezender Het Gesprek, tot in de zomer van 2010 een eind kwam aan deze zender. In 2013 kwam De Winter terug met de talkshow Talking ‘bout my generation, waarin hij met bekende Nederlanders van verschillende leeftijden sprak over wat muziek betekent in hun leven. Deze voortzetting van Wintertijd wordt uitgezonden op RTL 7. Vanaf 2016 is Wintertijd terug, wekelijks te beluisteren op De Winters’ 40UP Radio Listen to the Music en in januari 2020 keerde Wintertijd met vijf tv-afleveringen terug op NPO 2.

In 2022 maakt De Winter nogmaals een serie Wintertijd, dit keer voor Omroep MAX (de zevende omroep van dit programma). In de laatste aflevering wordt hij in zijn eigen programma geïnterviewd door Jeroen Pauw. De Winter heeft verklaard dat dit echt de laatste serie is en dat het nu aan de nieuwe generatie is. De reden hiervoor is dat De Winter ongeneeslijk ziek is. Bij de talkshow Jinek vertelt hij op 10 maart 2022 dat het om asbestkanker gaat.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*