Harry de Winter (40UP Radio): ‘Vooral de podcasts worden veel beluisterd’

Op OnlineRadioAwards.nl is het nu mogelijk om te stemmen op je meest favoriete online radiostations, podcasts en presentatoren. We zetten komende tijd diverse radiomakers en podcasters in de spotlights. Ditmaal: Harry de Winter (oprichter van online radiozender 40UP Radio)

40UP richt zich op 40 Plussers. Is zo’n station echt nodig? Radio Veronica, Radio 10, Sky Radio en 100% NL hebben toch ook luisteraars met een gemiddelde leeftijd van boven 40?
Het gaat ons bij 40UP Radio het meeste om de muziek en niet om de leeftijd. Wij draaien niet de gelikte classics pop en rock die je overal al hoort. Er zijn zoveel mooie albumtracks die je nergens hoort, wij laten ook die nummers voorbij komen. Wij hebben een muziekcarrousel met meer dan 5000 nummers. Dus de kans dat je een nummer bij ons twee keer per week hoort is zeer klein. Dit geldt niet voor nieuwe muziek op 40UP Radio. Dit zijn steeds 25 nummers die nieuw zijn en waarvan wij vinden dat deze ook gehoord moeten worden, deze komen vaker voorbij.
40UP heeft veel presentatoren van in de zestig. Is verjonging niet noodzakelijk om over een aantal jaar nog de jongere doelgroep van 40plussers te kunnen bekoren?
Ja dit is eigenlijk puur toeval. Het zijn allemaal muziekliefhebbers, dat is wat de presentatoren met elkaar verbindt. Ook jongere muziekliefhebbers zijn welkom, daar zijn we ook mee bezig al hebben deze over het algemeen iets minder tijd vanwege gezin en werk. Daar hebben de wat oudere DJ’s minder last van.
Veel online stations geven aan dat het momenteel nog lastig is om inkomsten te genereren. Waarom lukt dit bij 40UP wel?
Nou dit lukt bij 40UP Radio ook niet kan ik je melden. Het is een hobbyproject voor mij en ik investeer er jaarlijks een boel geld in. We zijn druk bezig om sponsors/adverteerders te vinden, dus wie denkt dat onze zender met bekende namen iets kan betekenen voor hun merk of dienst die mag zich direct bij mij melden.
Michiel Romeyn, Ton Lathouwers, Jean-Pierre Geelen, Robert ten Brink, Johan Derksen en Leo de Groot zijn enkele klinkende namen, die bij jullie radio maken. Hoe hebben jullie deze aan jullie kunnen binden?
Of ik ken de heren persoonlijk of ze zijn via mijn programma of via andere mensen die bij het station werken binnengekomen. Bijvoorbeeld Jean-Pierre Geelen was te gast in mijn programma Wintertijd en zijn leuke muzieksmaak viel op. We hebben hem toen een programma aangeboden. We maken dan eerst een proefprogramma en als dit ons bevalt kunnen ze zo aan de slag.
Een deel van de uitzendingen is ook op NH Radio via de FM te ontvangen. Hoe kwam die samenwerking tot stand?
De vraag is bij Arjan Snijders van NH-Radio vandaan gekomen. Hij vond onze programma’s en presentatoren goed bij de avond van NH-Radio passen en we zijn er allebei zeer tevreden over.
We onderzoeken nu of we ook bij andere regionale en lokale omroepen terecht kunnen met onze programma’s maar daar is op dit moment nog niets concreets over te zeggen.

In ‘40UP Amateur Hour’ bieden jullie ook amateurs de mogelijkheid om een uitzending te maken. Krijgen jullie veel inzendingen binnen?
Wij doen dat omdat wij denken dat elke man/vrouw vroeger weleens de droom heeft gehad om zelf een programma te presenteren. Dit is nu mogelijk bij 40UP Radio. Daarnaast is het naar mijn mening iets unieks, geen enkel station biedt dit aan. Ook met dit soort initiatieven proberen wij ons te onderscheiden. Ik ben soms aangenaam verrast door de muziekkeuze, maar ook van sommige presentatoren vraag je je af waarom we ze nooit eerder gehoord hebben. We hebben er nu 27 opnames opzitten en de aanmeldingen blijven binnenkomen. Iedereen kan zich aanmelden via onze site. Wat opvalt is dat vooral veel heren zich aanmelden terwijl er ook genoeg dames zijn die een goede muzieksmaak hebben. Dus dames meld je aan!

40UP-oprichter Harry de Winter is vooral bekend van tv-producties. Hij doet al veel andere activiteiten onder het 40UP-label, waaronder festivals. Kunnen we naast online radio in de toekomst ook 40UP TV van hem verwachten?
Voorlopig zal ik mij vooral bezighouden met 40UP Radio maar ik zeg nooit, nooit.
Harry de Winter zei in een eerder interview begin 2017 dat niet de online live radio, maar vooral de podcasts het goed doen. Is dat nog steeds het geval?
We merken dat het live luisteren blijft toenemen, maar vooral de podcasts zijn inderdaad veel beluisterd. Het is eigenlijk hetzelfde met uitzending gemist op TV, je blijft er niet meer voor thuis maar je kijkt wanneer je wilt en in ons geval is het dus: je luistert wanneer jezelf wilt.
Kijk voor meer informatie:

1 Trackback / Pingback

  1. 40Up Radio van Harry de Winter stopt - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*