Govert van Brakel: “Ron is nooit meer weggeweest als verslaggever”

Voormalig Langs de Lijn-presentator Govert van Brakel haalt herinneringen op over zijn gisteren overleden oud collega Ron de Rijk.

“Op weg van het station in Hilversum naar de studio kwam ik hem geregeld tegen, Ron de Rijk. Dan was hij en route voor zijn dagelijkse stevige wandeling. Kopje koffie doen? Zeker! Bij Tiramisu aan de spoorbaan, zijn vaste halte. Dan analyseerde hij de misstanden in binnen- en buitenland. En in de sportwereld. Ron had een mening. Daar bleef hij bij. Nu is hij ineens weg. Een nare ziekte overviel hem kort geleden. Maar het leek de goede kant op te gaan.
Ergens aan het prille begin van de jaren tachtig debuteerde hij als voetbalverslaggever in NCRV-Zaterdagsport, het programma waarvan ik net presentator/eindredacteur was geworden.
We hadden naast Jaap Bax en Leo Touw een derde man nodig. Mijn toenmalige regisseur Rob van Velsen had contact met Rons vader Jan de Rijk, die o.a. trainer was geweest van zaterdagtopclub IJsselmeervogels. Hij deed een goed woordje voor zijn zoon die in het dagelijks leven bij een afdeling van de KNVB in het land werkte.
Ron is nooit meer weggeweest als verslaggever. Langs de Lijn, Studio Sport, Ziggo, ze hebben allemaal dankbaar gebruik gemaakt van zijn talent als commentator. Hij ademde voetbal. Met het journalistieke werk er omheen had hij moeite.

De laatste keer dat ik hem sprak, een maand of wat geleden, kondigde hij aan met pensioen te gaan.
Ron werd 66 jaar.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*