Gouden Kalveren uitgereikt

Vanavond zijn tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren, de grote prijzen van de Nederlandse film, uitgereikt.

Het gala, dit jaar gehouden in de Stadsschouwburg Utrecht, vormde het einde van de 37e editie van het festival. De award show was live te volgen via de website filmfestival.nl. Ook was er een speciale uitzending van de TV Show met Ivo Niehe op NPO 1, volledig in het teken van de Nederlandse film.

De 38e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september tot en met 5 oktober 2018.

Voor de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Televisiedrama en Interactive hebben jury’s de winnaars bepaald. De winnaars binnen de categorieën Lange Documentaire en Speelfilm zijn bepaald door een grote vertegenwoordiging van de Nederlandse vakwereld middels het in 2015 door het Nederlands Film Festival en de Dutch Academy For Film (DAFF) geïntroduceerde Academy-model.

Openingsfilm Tulipani en andere speelfilms en lange documentaires die dit NFF hun première beleefden, dingen na hun bioscooprelease mee naar de prestigieuze filmprijzen. Deze worden uitgereikt tijdens Nederlands Film Festival 2018.

Winnaars Gouden Kalveren – Academy
De nominaties voor speelfilms en lange documentaires worden sinds 2015 bepaald volgens het Academy-model. Net zoals bij de Oscars (VS), de Bafta’s (VK), de Césars (Frankrijk) en de Lola’s (Duitsland) zijn het de filmprofessionals zelf die de winnaars van de grote Nederlandse filmprijzen kiezen. De stemgerechtigden bestaan uit Gouden Kalf-winnaars, leden van de Dutch Academy For Film (DAFF) en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals. Dit jaar hebben 368 vakgenoten zich geregistreerd als stemmer.

Beste Lange Documentaire
De kinderen van juf Kiet van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster

Beste Sound Design
Herman Pieëte voor Brimstone

Beste Muziek
Tom Holkenborg voor Brimstone

Beste Montage
Sander Vos voor Tonio

Beste Production Design
Floris Vos voor Brimstone

Beste Camera
Rogier Stoffers voor Brimstone

Beste Vrouwelijke Bijrol
Marie-Louise Stheins voor Waldstille

Beste Mannelijke Bijrol
Mohammed Azaay voor Layla M.

Beste Actrice
Nora El Koussour voor Layla M.

Beste Acteur
Peter Paul Muller voor Bram Fischer

Beste Scenario
Jean van de Velde voor Bram Fischer

Beste Regie
Martin Koolhoven voor Brimstone

Beste Film
Brimstone – Els Vandevorst voor N279 Entertainment en Uwe Schott voor X Filme Creative Pool

Winnaars Gouden Kalveren – Jury
De Gouden Kalf Jury bestaat dit jaar uit documentairemakers Catherine van Campen, Erik van Empel en Femke van Velzen voor de sectie Korte Documentaire. De jury voor Korte Film en Televisiedrama wordt gevormd door director of photography Mark van Aller, regisseur en scenarist Anna van der Heide en scenarist en actrice Karen van Holst Pellekaan. Een jury bestaande uit filosoof Bas Haring, interactief regisseur en ontwerper Sara Kolster en oprichter van Playgrounds International Digital Arts Festival Leon van Rooij bepaalde de winnaar in de sectie Interactive.

Beste Korte Documentaire
Snelwegkerk van Elsbeth Fraanje

Beste Korte Film
Nu of Nooit! – Polska Warrior van Camiel Schouwenaar

Beste Actrice Televisiedrama
Abbey Hoes voor Petticoat

Beste Acteur Televisiedrama
George Tobal en Majd Mardo voor One Night Stand XII – Jungle

Beste Televisiedrama
De Zaak Menten van Tim Oliehoek

Beste Interactive
Horizon Zero Dawn van Guerrilla Games

Winnaar Gouden Kalf van het Publiek
Vanavond werd ook de winnaar van het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek bekendgemaakt: Mees Kees langs de lijn. Producent PV Pictures heeft daarmee tevens een geldprijs van € 30.000 ontvangen, te besteden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie. Deze prijs wordt voor het derde jaar op rij beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

Winnaar Gouden Kalf voor de Filmcultuur
Gerard Soeteman

Alle winnaars NFF 2017
Tevens is de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek vanavond uitgereikt. Een vijfkoppige jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) maakte een keuze uit alle speelfilms en lange documentaires die tijdens het festival in première zijn gegaan. De winnaar van 2017 is Geschenk uit de bodem van Paul Cohen en Martijn van Haalen. Gisteravond werd de winnaar van het Forum van de Regisseurs 2017 bekendgemaakt: Quality Time van Daan Bakker.

Een overzicht van alle winnaars van de prijzen die tijdens het NFF zijn uitgereikt is hier te vinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*