Gido Kuin (Qmusic): ‘Radio overdag is vluchtiger dan ’s nachts’


[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Gido Kuin (Qmusic)

Je bent nu precies een jaar elke werkdag tussen 4:00 en 6:00 op Qmusic te horen. Ben je al een beetje gewend aan je nachtwerk? (Hoe ziet bijvoorbeeld je dag er verder uit en moet je veel ervoor laten?)
Het kostte wat inspanning, maar inmiddels zit ik helemaal in het ritme! Ik slaap overdag, van een uur of 8:00 ‘s ochtends tot 15:00/16:00 uur ’s middags. Ik begin mijn dag met avondeten als ontbijt, en heb dan nog wat vrije tijd voordat ik naar de studio ga. Die breng ik graag door met vrienden, of zoals de ‘gemiddelde’ Nederlander op de bank of in de sportschool. Het valt nu relatief mee wat ik ervoor moet laten. Ja. Je levert wat daglicht in, en als je vrienden een biertje pakken sla je die verstandig af. Maar je krijgt er veel voor terug. Namelijk de tofste baan ter wereld ;-).

Vroeger was je te beluisteren op KX Radio, Radio Hoorn en bij de SchoolCast van de KRO-NCRV Radioschool. Daarnaast ben je invalkracht voor radio overdag. Wat zijn volgens jou de verschillen tussen dag- en nachtradio?
Als je het aan mij vraagt is radio overdag vluchtiger dan ’s nachts. Overdag heb je wel veel meer luisteraars, maar je hebt de luisteraar over het algemeen maar eventjes. Tijdens hun woon-werk ritten, of als je even hun aandacht weet te pakken op werk. De nachtluisteraar is over het algemeen langer bij je, waardoor je ook wat meer de tijd kunt nemen voor bepaalde onderwerpen. Zo volg ik een transgender, die bezig is om van een jongen een meisje te worden. In de nacht kun je daar iets meer tijd voor nemen.

In radioland is er al lange tijd felle concurrentie welk station de meeste luisteraars met hun ochtendshow kunnen trekken. In hoeverre kijk jij met je nachtprogramma naar de concurrenten?
Natuurlijk luister ik ook naar m’n buren! Maar niet met een valse blik, meer uit persoonlijke interesse. Ik vind het tof waar sommige van mijn nachtcollega’s mee komen. Het inspireert en motiveert me. Maar zelf vind ik het belangrijk om te doen waar ik me goed bij voel.  En als er veel luisteraars zijn die dat gevoel delen en daardoor luisteren; alleen maar gezellig! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd ;-).

Jouw programma is niet terug te luisteren. Is het een programma dat alleen live interessant is?
Hahaha. Èlk radioprogramma waar actualiteit in zit is live het leukst, omdat je dan ook direct kunt reageren. Bovendien is geen enkel radioprogramma van Qmusic terug te luisteren.  Maar wie weet is het iets om van m’n uitzendingen ook een podcast te maken. Je geeft me stof tot nadenken. Thanks!

Krijgt nachtradio volgens jou voldoende waardering? 
Van de luisteraars zeker! En daar doe ik het uiteindelijk allemaal voor. Ik krijg regelmatig leuke berichtjes van luisteraars die me bedanken omdat ik ze weer een zware nachtdienst door sleepte.

De mensen die overdag leven krijgen er iets minder van mee. Maar dat is logisch. Je hoort en ziet het niet, dus dan kun je het ook niet waarderen. Ik hoop dat die mensen binnenkort eens een vroege vlucht op Schiphol moeten hebben, dan spreek ik ze dan!


De Nachtwacht Award 2019

De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt. 

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*