Gepassioneerde radiovrienden lanceren “De Vrienden Van De Radio”

Een groep enthousiaste radiovrienden heeft een nieuw platform gelanceerd: “De Vrienden Van De Radio”. Dit initiatief is ontstaan uit hun liefde voor radio en omvat een rijke geschiedenis van zeezenders zoals Radio Veronica, Noordzee en Atlantis, die 49 jaar geleden hun uitzendingen moesten staken.

Na slechts enkele weken voorbereiding is op 31 augustus 2023 om 18.00 uur, precies op het tijdstip van het einde van de beroemde zeezenders, de website devriendenvanderadio.eu en een bijbehorende Facebookpagina gelanceerd.

Het platform, bemand door een team van “ervaringsdeskundigen”, houdt radioherinneringen levend. De website besteedt uitgebreid aandacht aan alle oude zeezenders, aangezien de initiatiefnemers met deze zenders zijn opgegroeid. Bezoekers kunnen genieten van verschillende thema’s zoals “Uitzendingen”, waar elke zondag muziek wordt uitgezonden onder de titel “Erfgoed van de zeezenders” op Radio Monique 918 van 19.00 tot 23.00 uur. Daarnaast biedt de “Mediatheek” fotoalbums, audiofragmenten en andere waardevolle informatie over zeezenders.

Het platform is niet alleen een plek om informatie te vinden, maar ook om van gedachten te wisselen, te discussiëren en vooral te genieten van alles wat met radio te maken heeft. Hoewel de website en Facebookpagina momenteel nog in een beginstadium zijn, beloven de oprichters nog veel meer verrassingen voor radioliefhebbers. Hun motto luidt: “We doen het samen!”

Iedereen die gepassioneerd is over radio in al zijn vormen is welkom om lid te worden van de Facebookpagina en de website te bezoeken.

24 Comments

   • Wat maakt het uit “” of ‘’
    In een wereld die bijna kapot gaat aan grote problemen, vind ik dit peanuts.
    Een foto van het Veronica had ik geplaatst met naamsvermelding van de fotograaf of eigenaar van de foto.
    Ik maak veel foto’s voor een nieuwswebsite en zie ze geregeld op andere plaatsen -zonder naamsvermelding- opduiken. Ik kan me daarover niet meer druk maken, maar ik ga wel steeds meer mijn naam onderin de foto’s plaatsen.

 1. Ik zie al weer een aantal Veronica foto’s waarvan de rechten niet bij de plaatser liggen. Een simpele mail met de vraag om toestemming is dus kennelijk te veel.

   • Dag Rene,
    Dat was vroeger hé. Toen werd er niet naar “rechten” gekeken.

    Dus jij vindt het allemaal Ok als ze in je portemonnee lenen. Als je goed gelezen had, moeilijk denk ik, vroeg ik om een mail, voor overleg. Wij zijn de moeilijkste niet.

    • Oh ja, vroeger was alles anders en kon je ongestoord het werk van anderen jatten? Vreemde opvatting van iemand die er nu zo fel op is. Overigens is mijn leeskunst beter dan jouw gemiddelde schrijfkunst, als we toch vervelend en arrogant gaan doen.

     • Dag Rene,

      Zal ik eens iets van jou gaan gebruiken dat je als zelfstandig audiomaker maakt en verkoopt? En je boterham dus mee verdiend? Onze Stichting en website kunnen “draaien” met de inkomsten van de rechten die wij hebben. en soms ook uitoefenen. Dus nu aano 2023 moeten wij alles maar goedvinden als er met onze rechten gesold wordt. Weet je nog dat we in 2014 voor de rechter stonden? En dat de rechter daar heel helder over geweest is. En onze “tegenpartij” was toen niet de minste.
      Heb jij in je programma’s nooit iets gebruikt dat je “geleend” hebt als het over zeezenders ging? Ik zal er eens een paar beluisteren. Kijk eens op je website in de rubriek jingles, ook knippen en plakken. En jij betaald keurig BUMA-STEMRA? BUMA-STEMRA deden wij vroeger en ook nu keurig wel. Dus jij veroordeeld ook destijds Radio Caroline? Die hebben het knipwerk bijna uitgevonden in de jaren 60. En je vergeet dat het toen een heel andere tijd was. Maar dat heb jij wellicht niet echt meegemaakt. Je hebt wat gemist beste Rene.

      Oh ja, laat ik volstrekt duidelijk zijn, als iemand ons een mail stuurt met een verzoek om een foto of audio fragment te verkrijgen dan zijn wij de beroerdste niet. Maar niet stiekum, zou jij ook niet leuk vinden……………………..

      Lex Harding zei dan altijd bij dit soort discussies ;”plaatje maar weer”.

    • Juul, als ik al audio gebruik uit het zeezenderverleden, is dat afkomstig van LP’s of CD’s waar keurig voor betaald is. Ik neem aan dat de door jou geprezen Buma/Stemra de rechthebbenden geeft waar ze recht op hebben. Verder fijn dat je zoveel moeite hebt gedaan om tot een reactie te komen, ik hoop dat je er iets van geleerd hebt. Mocht iemand montagemateriaal van mij gebruiken (en je moest eens weten hoe vaak dat al gebeurd is), dan vind ik dat juist leuk. Beetje eer van m’n werk en daar ga ik zeker niet ziekelijk over zitten mekkeren op een forum.

     Los van dat alles staat jouw constante denigrerende toon ten opzichte van iedereen mij steeds meer tegen. En ik weet dat ik niet de enige ben. We weten nu wel dat Veronica en Tros zonder jou waarschijnlijk niet hadden kunnen kunnen overleven en dat Lex je vriendje is. Om die tekst even aan te passen: je plaatje blijft hangen.

     Succes met ‘belangrijk zijn’ verder.

 2. Als vooral muziek-liefhebber en dat is héél divers,kan ik via internet-radio globaal 20.000 radio-zenders ontvangen,in een zéér goede digitale uitzend format,zelfs radio-zenders in een CD uitzendkwaliteit,en via super gekochte luidspreker-boxen,die globaal 2000 euro per stuk kosten,emt de aangepaste versterker.Vooral de muziek uit de jaren 50/60/70 hebben mijn voorkeur oa Country/Dixieland/Duitstalige Schlager/Indo-Rock/Klassieke/ en meerdere muzieksoorten,die je oren blijven strelen.En via mijn dure internet-radio kan in via mijn smart-phone,zelfs mijn favoriete radio-zenders instellen.Vooral niet afhankelijk te zijn,wat wel en niet zal worden uitgezonden door die Dj’s die om commerciele redenen,muziek draaien,om het verdienmodel.En daarnaast via mijn Schotel zijn er ook duizenden muziek-zenders(omroepen) te ontvangen.Ik ben niet afhankelijk van die vooral Ketelmuziek.En dat maakt het verschil in meer luistergenot.DAB+ werkt totaal niet in ons Senioren-complex.

 3. wat een gedoe weer over rechten en quotes dubbel of niet. dit is toch een gaaf iniatief!! ik hoop dat hoek van Holland ook meedoet met al hun kennis en passie. wel jammer is dat het veronica schip zo verpietert in Amsterdam. en de eigenaar doet er niet zoveel mee. ik zeg crowdfund en opkopen dat schip!

 4. Beste allemaal,
  Bij het lezen van eerdere berichten ben ik echt onaangenaam verrast. Als ik hier en daar de scherpe toon in de discussies meen te lezen, mag ik toch zeggen, dat respect voor anderen en hun mening vaak wordt losgelaten. Dan is het woord VRIENDEN nauwelijks op z’n plaats.
  Het is maar een idee: Is het niet verstandiger te reageren in een vragende vorm ipv stellig iets neer te typen. Een reactie in vragende vorm, komt VRIENDelijker over en daarmee kun je zonder enige irritatie ook achter de visie van anderen komen, bij sommigen zelfs achter de waarheid komen. Wees eens aardig voor elkaar, of is dat in de wereld van de radio voor sommigen te moeilijk? Zou echt zonde zijn.
  Warme groet Frans

 5. Vraagje over War of the worlds?
  Zijn daar meerdere versies van? In mijn herinnering was het de verteller Bart van Leeuwen maar in de voor aankondiging hoor in Jan van Veen.

  Ik hoorde ook Hans Hogendoorn!

  Maar staat genoteerd. 5 November War of the world’s.

  • De Nederlandse versie is in 1978 vertaald en geproduceerd door Bart van Leeuwen. Jan van Veen is de verteller van het verhaal, Patricia Paay, Willem Duyn en Peter Koelewijn zijn de stemmen. Jeff Wayne schreef in 1978 de muziek bij het originele verhaal van auteur H.G. Wells en gaf toestemming aan Bart van Leeuwen en producer Ad Bouman om zijn muziek te gebruiken voor de Nederlandstalige versie. ©radiofreak (Youtube).

 6. Zo te lezen zijn er ( behalve frans van der drift en juul) geen radiomakers bij de reacties,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*