Geblokkeerde Hoofdenaffaire reportage op Youtube

De uitzending over de beruchte Hoofdenaffaire is sinds dit weekend op Youtube terug te kijken. Eind vorige eeuw maakte KRO’s `Brandpunt’ een reportage van de handel in menselijke lichaamsdelen, maar een paar weken na de uitzending werd de onthulling bestempeld als nepnieuws. De onlangs overleden journalist Willibrord Frequin verliet hierna de KRO, maar de uitzending bleef hem zijn hele carrière achtervolgen. 

De KRO heeft het beeldmateriaal in 1989 van een blokkade voorzien, waardoor hergebruik en inzage niet meer mogelijk is. In augustus 2017 deed Medialogica voor een nieuwe documentaire een verzoek die blokkade op te heffen.

Toenmalig KRO-hoofdredacteur Journalistiek Hans Laroes wilde het materiaal echter niet vrijgeven, omdat rechten-techisch niet meer is te achterhalen wat er met mensen is afgesproken die in de uitzending voorkomen. 

Ook voor de Medialogia-documentaire in 2017! Wilde KRO-NCRV de blokkade ook niet opheffen. Ook oud-eindredacteur Ton Verlind is al langere tijd voorstander van vrijgave van het materiaal, dat in het archief van Beeld en Geluid is opgeslagen. Het is onbekend hoe het Youtube-kanaal Televisie Rewind aan de beelden is gekomen. 

3 Comments

  1. Wat kan men als leek hiermee doen vraag ik me af! Dit is al 33 jaren geleden. Waarom wordt dat vandaag 19/06/22 weer onder de aandacht gebracht!
    Het is een interessant artikel waar ik toendertijd niets over heb gehoord. Bovendien in 1989 hield men heel veel nog onder de pet wat nu bijna niet meer mogelijk is, want delen staat voorop over wat dan ook.Bedankt voor het delen.
    Ik heb dit gelezen gewoon uit nieuws gierigheid verder niets en ik vond het ook niet griezelig of zo het ziet er net uit alsof het uit rubber bestaat.

    • Paul heeft jarenlang een tas met apparatuur achterin de kofferbak gehad die hij de “Hoofdentas” noemde omdat dit de tas was die gebruikt was in beeld voor dit onderwerp 🙂
      Ik heb alleen nooit van hem gehoord dat hij nog gefilmd materiaal bezat van die uitzending.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*