Finalisten NPO Luister Podcast Pitch bekend

De vier finalisten van de NPO Luister Podcast Pitch zijn bekend. Uit ruim honderd inzendingen mochten vandaag acht deelnemers hun podcastidee pitchen bij de podcastjury van de publieke omroep. Podcastideeën over rouw, de wereld van bingo, de geschiedenis van het huis van iemands grootouders en een bijzondere toekomstvisie zijn door naar de laatste ronde. De makers mogen tijdens het NPO Luister Podcast Festival op zondag 17 maart hun podcast presenteren aan het publiek, waarna het winnende idee bekend wordt gemaakt. De winnaar mag onder begeleiding van een van de betrokken omroepen het idee ontwikkelen tot volwaardige podcast op NPO Luister.

Heel Nederland mocht van donderdag 9 november tot en met woensdag 31 januari een idee voor een podcast indienen via npoluister.nl/pitch. Daar zijn meer dan honderd ideeën voor een podcast uitgekomen, variërend van plaatsen in Nederland die verloren zijn geraakt, tot een podcast over het leven in een band. Uit de meer dan honderd inzendingen hebben de betrokken omroepen AVROTROS, BNNVARA, Omroep MAX, PowNed en Omroep ZWART samen met NPO de acht beste ideeën geselecteerd. Zij mochten vandaag, woensdag 7 februari, hun podcastidee aan de jury presenteren.

De jury, bestaande uit podcastexperts van de publieke omroep, heeft de acht pitches aangehoord en zorgvuldig bestudeerd, waarna vier finalisten zijn geselecteerd. Manager NPO Luister Kevin Goes maakte bij Barend van Deelen en Nellie Benner op NPO 3FM bekend wie de vier finalisten zijn die op zondag 17 maart kans maken om hun podcastidee te ontwikkelen tot volwaardige podcast. Deze zal het daaropvolgende jaar gepresenteerd worden op het NPO Luister Podcast Festival en te horen zijn op NPO Luister.

Vier finalisten
De vier finalisten hebben de volgende podcastideeën ingestuurd (in willekeurige volgorde):

1. Sam en Nina zijn jong en hebben allebei hun moeder op een rare manier verloren. Er wordt volgens hen te weinig gepraat over rouw. Met een luchtige ondertoon willen zij in de podcast het taboe doorbreken.

2. Dijkje 16 in Nieuwendijk was jarenlang het adres van de opa en oma van Ilona. In de Tweede Wereldoorlog loopt een aantal verhaallijnen rondom Dijkje 16 door elkaar. De podcast moet luisteraars bewust maken van wat er gebeurt als je mensen niet meer als mensen ziet.

3. Meer dan de helft van de ouderen boven de 75 jaar voelt zich eenzaam. Een van de manieren om die eenzaamheid tegen te gaan is het aanbieden van activiteiten, zoals een bingo. De podcast van Janneke gaat dieper hierop in.

4. Wat als koning Willem-Alexander gewoon meneer Van Amsberg wordt? Als we het koningshuis afschaffen en Nederland niet langer een monarchie is, hoe zou dat gaan? Mike biedt een toegankelijke en informatieve podcast voor mensen met interesse in politiek, geschiedenis en maatschappij.

Podcast Pitch Finale
De bedenkers van de podcasts presenteren op zondag 17 maart, tijdens het NPO Luister Podcast Festival, een laatste keer hun idee onder begeleiding van NPO Radio 1-presentator en podcastmaker Mischa Blok. Publiek dat bij het Podcast Festival aanwezig is, kan de Podcast Pitch Finale bijwonen. Tussen 13.30 en 14.30 uur wordt dan de winnaar van de pitch bekendgemaakt. De betrokken omroep ontwikkelt daarna, samen met de winnaar, de pitch tot een volwaardige podcast. Een jaar later wordt de podcast op het NPO Luister Podcast Festival gepresenteerd, waarna deze te horen zal zijn NPO Luister.

NPO Luister Podcast Festival
Het NPO Luister Podcast Festival is er voor alle liefhebbers van podcasts in Nederland. De vierde editie vindt plaats op zondag 17 maart 2024 in TivoliVredenburg in Utrecht. In zes zalen maken 24 podcasts een speciale live-opname van hun show. Deze editie zijn er veel nieuwe namen: zo geven wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en comedians Tex de Wit en Stefan Pop van Zo, Opgelost (KRO-NCRV) live advies, lult Paul de Leeuw weer verder in zijn gelijknamige podcast (BNNVARA) en duikt Justin Verkijk in het Nederlandse clubleven in zijn Als Muren Konden Praten (NTR).

Ook oude bekenden zijn weer te bewonderen. Zo kan het publiek dit jaar wederom genieten van kritische politieke beschouwingen in De Stemming van Vullings en Van der Wulp (NOS), neemt de Bureau Sport Podcast (NOS) weer de sportweek door en gaat Focus (NTR) opnieuw een wetenschappelijk experiment aan. Bezoekers kunnen na afloop van een live podcastprogramma nog even napraten met hun favoriete podcastmaker.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*