Filmrecensie: ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’

‘Taal is zeg maar echt mijn ding’, naar het gelijknamige boek van Paulien Cornelisse, is een vlot vertelde romantische comedy die begint bij de obsessie van Anne (Fockeline Ouwerkerk), een jonge journaliste met gevoelige oren en ogen voor taalgebruik.

Temidden van het – voor speelfilm verfrissende – stadsdecor van Rotterdam (Centraal Station, reizigers metro, veerboot over de Maas) begeeft Anne zich naar haar werk als redacteur voor het damesblad ‘Lady,Lady’. Ze is het schrijven over mode en quinoa en het interviewen van bestsellersauteurs (elke bekende Nederlander schrijft uiteindelijk een boek) helemaal beu en staat op het punt om ontslag te nemen. Maar daar steekt de hoofdredactrice (Lineke Rijxman) een stokje voor door haar met een gladde fotograaf op een ‘vakantiereis’ te sturen. Anne heeft een vader (Peter Faber) die beginnend dementerend is, en haar broer en zus die hun burgerleventjes al aardig op de rails hebben, schepen haar daarmee op.

Wat volgt is een hilarische comedy, waarvan we de plot natuurlijk niet verklappen. Actrice Fockeline Ouwerkerk overtuigt helemaal als de onconventionele levendige Anne, die haar eigen weg zoekt in leven, liefde en werk. Tot dat stadsleven behoort ook de allochtone overbuurman, een groenteboer-slager die tegenover haar vader woont en haar kent. Een ander verhaallijntje betreft haar broer, die met zijn man op een baby wacht, en haar zus die eigenlijk stinkjaloers op Anne is. Tijs van Marle schreef een trefzeker scenario gedragen door sprankelende humor die een op hol geslagen commerciële media-tijdsgeest fijntjes weerspiegelt. Uitstekend geregisseerd door Barbara Bredero.

Te zien vanaf 18 januari 2018 in de bioscoop.

De film is mede mogelijk gemaakt door Nederlands Filmfonds, CoBO, AVROTROS en het Abraham Tuschinski Fonds.

Taal is zeg maar echt mijn ding.
Regie: Barbara Bredero. Nederland 2018.
Met: Fockeline Ouwerkerk, Egbert-Jan Weeber, Peter Faber, Annet Malherbe, Tarikh Janssen.

Dineke de Zwaan journalist, tekstschrijver, researcher, recensent, redacteur. Voor alles wat met media, film, fotografie, kunst, cultuur en educatie te maken heeft.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*