Feestweek jarige NOS-nieuwsprogramma’s

Op televisie en in de stad Hilversum zal het de komende week goed merkbaar zijn dat de NOS enkele jubilea viert van nieuwsprogramma’s op radio en televisie. Het vlaggenschip NOS Journaal bestaat 60 jaar, het kleinere zusje Jeugdjournaal viert haar 35ste verjaardag en het radiobaken Met het Oog op Morgen laat weten dat ze al 40 jaar haar luisteraars bedient.

Zondag 3 januari is er bij KRO NCRV op NPO 1 om 20.20 uur een speciale aflevering van de Reünie, waarin Patrick Lodiers met 10 bekende gezichten van het NOS Journaal van de afgelopen 60 jaar praat over de invloed die dit werk op hen persoonlijk heeft gehad.

Rampen
Het zijn gesprekken over bijvoorbeeld het verslag doen van rampen temidden van doden en het reageren op schokkende beelden die bij hen als eerste binnenkomen. Gasten zijn o.a. Sascha de Boer, Joop van Zijl, Eugenie Herlaar, Philip Freriks, Annechien Steenhuizen en Erwin Kroll.

Het gaat dan ook over de taal, de snelheid van het nieuws en de manier van presenteren. Namens de jonge generatie laat journalist Jeroen Wollaars zijn licht schijnen op de veranderingen die social media en internet op het maken van een nieuwsprogramma hebben gehad.

Het Oog
Maandag 4 januari is het de beurt aan Met het Oog op Morgen dat haar feestje om 23 uur op NPO radio 1 viert in het Utrechtse Tivoli Vredenburg, in aanwezigheid van alle presentatoren van 40 jaar Het Oog en met de oud-politici Dries van Agt en Hans Wiegel. Reinhard May is ook te horen, de Duitse zanger die Gute Nacht Freunde uitleende aan het programma. Vanaf 23.00 uur, zoals altijd.

Op dinsdag 5 januari neemt het 60 jaar oude NOS Journaal het stokje weer over voor een  blik achter de schermen. Op NPO 2 wordt vanaf 19.30 uur een live-programma van ruim een uur uitgezonden, onder het motto De Achterkant van het Journaal. Annechien Steenhuizen is gids en er wordt gelijktijdig meegekeken naar het NOS Journaal van 20.00 uur van dat moment. Ook de nabespreking kan gevolgd worden. De Journaals van die dag worden gepresenteerd door oud-nieuwslezers.

Mediastad

De mediastad Hilversum deelt op zondag 10 januari volop mee in de feestvreugde op 2 locaties, de JT Bioscoop aan het Langgewenst en het instituut Beeld en Geluid op het Mediapark. Er zijn workshops van nieuws- en weerpresentatoren en verder vertellen o.a. correspondenten en verslaggevers over hun vak. Sommige onderdelen van het programma zijn gratis, voor andere activiteiten is inschrijving nodig.
http://nos.nl/artikel/2076952-nos-festival-van-het-nieuws-bijwonen-meld-je-aan.html

Dat gebeurt allemaal in verband met de aftrap van het NOS Festival van het Nieuws op die dag tussen 10.00 en 17.00 uur. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes geeft in de JT bioscoop samen met de leiding van de NOS en het Journaal om 10.30 uur het startschot daarvoor. Gesproken wordt over de rol van het Journaal in de samenleving en de verplichtingen die dat voor journalisten geeft.

Jeugdjournaal
Alle uitzendingen van NPO Radio 1 komen op deze dag vanaf het festivalterrein en zijn bij te wonen. Buiten zijn opnametrucks  te bekijken die worden ingezet voor evenementen als Serious Request, Koningsdag en de Elfstedentocht. Het Jeugdjournaal is er ook met een speciale bus. Het boek 35 jaar Jeugdjournaal wordt ten doop gehouden.

Eerder in de week zijn er op televisie al 2 speciale uitzendingen van het Jeugdjournaal geweest. Beide programma’s beginnen om 18.25 uur(NPO 3). Op zondag 3 januari vertellen oud-presentatoren over hun mooiste herinnering en op dinsdag 5 januari wordt het Jeugdjournaal voor 1 keer helemaal gemaakt door kinderen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*