Spectaculaire nieuwe programmering Radio Veronica

Vanaf morgen 2 februari is bij Radio Veronica een nieuwe programmering te horen. Vaak zijn dit soort nieuwsberichten kleine wijzigingen, waarbij er één nieuwe DJ geïntroduceerd of dat DJ’s andere uren krijgen.

De nieuwe programmering van Radio Veronica is daarentegen spectaculair te noemen. Het radiostation zal weer klinken als het legendarisch Radio Veronica zoals in de jaren ’80 en ’90. Spreekbuis.nl sprak uitgebreid met Erik de Zwart, sinds 1 november 2014 station director.

Veel radio-items – zoals De Stemband en De plaat en zijn verhaal en Radio Veronica jingles en radiovormgeving – zoals ‘Dit is Veronica…’ uit de jaren ’80 en ’90 komen terug.
“Jazeker, sommige kun je meteen meezingen. ‘Dit is Veronica…’ komt zeker terug, we gaan hierbij terug naar het oude melodietje maar ons jinglepakket is geheel nieuw en gemaakt door TopFormat. Jinglekoning Bart van Gogh heeft zich er persoonlijk mee bezig gehouden. Dat hebben we bewust gedaan, omdat we die vertrouwde sound weer terug wilde. TopFormat heeft in de jaren ’80 ook het Radio Veronica jinglepakket gemaakt.”

Wat is de overeenkomst met het radioformat zoals in de jaren ’80 en ’90?
“We gaan het, in een uitgekiende mix, net iets anders doen dan toen. Hierbij hebben we een aantal elementen uit het verleden, op mooie manier verwerkt in de programmering zoals de herkenbaar wordt vergroot. Maar we blijven niet klakkeloos in het verleden hangen. We doen alles met het respect voor het verleden, maar met een eigentijds sausje er over heen. Bekende dingen uit het verleden die volop in het heden staan.”

Je wilt de bevlogenheid terug en meer inhoud.
“Dat wat gezegd wordt op de radio moet ergens overgaan en dat we weer bezig zijn wat Radio Veronica destijds onderscheidde van andere omroepen; met de popmuziek zelf. Een voorbeeld is Countdown Café (vrijdag 20.00-00.00 uur) en live dingen in de avonduren, waarmee we de Nederlandse- en internationale popmuziek gaan omarmen. Radio Veronica is altijd de hoeder geweest van de popmuziek. Die rol willen we terug.”

Wanneer kreeg je, als station director, het idee dat je terug wilde naar het Radio Veronica uit de jaren ’80 en ’90?
“In de afgelopen tijd, toen ik als DJ en station voice, hier rond liep had ik al een tijdje het idee dat het anders kon en dat het merk Radio Veronica op een hele andere manier te laden was dat dan het gedaan is. Ik vind dat het de laatste twee jaar een tikje ontspoort is. Men heeft beloftes aan het publiek gedaan die niet waargemaakt konden maken.”

Het moest dus anders?
“Ja, de luistercijfers vroegen om een iets andere aanpak. Uit alle onderzoeken die gedaan zijn, werd mij klikklaar duidelijk dat de luisteraar op Radio Veronica het liefst muziek uit de jaren ’80 en ‘90 hoort en herkenning met toen wil. Ik doe het weer zoals ik bij Radio Veronica ben opgegroeid.”

Op welke manier was de inhoud van de kavel van Radio Veronica (voorwaarden: muziek die te horen is moet minstens vijf jaar oud zijn en moet overdag tenminste 85 procent van de tijd muziek worden gedraaid) een beperking bij het maken van je nieuwe plannen?
“Die geeft ons nog steeds een beperking. Maar daar heb ik een creatieve manier in gevonden om het beste van het verleden te combineren met datgene wat op dit moment wordt gemaakt aan muziek.”

Wat is die creatieve manier? Ga je ook muziek uit de jaren ’70 draaien, aangevuld met muziek uit de jaren 00?
 “Ja! En af en toe muziek van vandaag. Bands van nu die hun nieuwe single willen spelen, gaan een andere versie van hun Top 40 hits spelen. We vragen ze ook om hun favoriete songs uit de Radio Veronica Top 1000 Aller Tijden te spelen, aan het eind van het jaar wordt dit de Cover Top 100.”

De nieuwe programmering is spectaculair. Jeroen van Inkel keert in de ochtend terug met ‘Rinkeldekinkel’ en Bart van Leeuwen gaat op zaterdag en zondag van 8.00-12.00 uur ‘Goud van Oud’ presenteren.
“We willen onze luisteraars weer het idee geven dat het gisteren was en dat ze nooit ouder worden. Dat Jeroen en Bart terug zijn op hun oude plekken zijn kapstokken voor de sfeer die wij graag weer uitstralen. Het belangrijkste is dat op Radio Veronica straks bekende dingen uit het verleden te horen zijn. Ook livemuziek en stand-up comedy (DJ Michael Blijlevens gaat vanaf 2 maart iedere maandag tot en met donderdag tussen 20:00 en 0:00 uur de avondshow presenteren waarin muziek en stand-up comedy centraal zullen staan).”

De Telegraaf publiceer sinds begin januari elke vrijdag De Top 40 en De Tipparade. Heeft dit te maken met het feit dat TMG (Telegraaf Media Groep NV) uteindelijk eigenaar is van Radio Veronica is?
“Nee, dat heeft vooral te maken dat ik voorzitter ben van Stichting Nederlandse Top 40. Radio Veronica omarmt de Top 40 uit het verleden nog steeds, de actuele Top 40 wordt elke vrijdagmiddag uitgezonden bij Radio 538.”

Je hebt recent de nachtprogrammering geschrapt. Blijft dat zo?
“Voorlopig wel.”

192 Radio krijgt straks ook een prominente plek op de website van Radio Veronica, er komt een link waar de luisteraar direct naar dit succesvolle internet radiostation van Ad Bouman en Juul Geleick – Stichting Nordeney- kan luisteren.
“Ad en Juul hebben ervoor gezorgd dat er een 24-uur zender is neergezet met oude radioprogramma’s van de zeezender. Dat is onze geschiedenis.”

In februari 2014 werd de Stichting Norderney door de Vereniging Veronica en het huidige Radio Veronica (Sky Radio Group) nog voor de rechter gedaagd. Radio Veronica meende destijds rechten hebben op logo’s en andere uitingen uit de zeezenderperiode van Veronica. Juul Geleick schreef destijds in een brief dat hij het gevoel had dat ‘onze geschiedenis ons ontnomen wordt.”  
“Dat had eigenlijk niet moeten gebeuren.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*