Nicolas Ruis (Radio 10): ‘We hebben een gemengd radiohuwelijk’

Nicolas Ruis is vanaf deze week te horen naast Tim Klijn als sidekick in de nieuwe ochtendshow van Radio 10. Nicolas Ruis is al jaren een vertrouwde stem op de Nederlandse radio. Hij was jaren nieuwslezer bij het ANP, Novum en Q-Music. Spreekbuis.nl stelde Ruis vijf vragen over zijn carrière-switch.

1. Als nieuwslezer werkte je al op onregelmatige tijden. Met je nieuwe radioprogramma op Radio 10 moet je zelfs om 4 uur je bed uit. Hoe ga jij en je vrouw hiermee om? Lig je door de weeks bijvoorbeeld op de logeerkamer? 
‘Als nieuwslezer werkte ik de afgelopen drie jaar al overwegend ’s ochtends, het laatste half jaar zat ik bij Mattie en Wietze op Q Music. Da’s dus ook een ochtendshow. Bij Tim in de Morgen op Radio 10 beginnen we om 5 uur, bij Mattie en Wietze was dat half vijf. Daarbij meegenomen dat radio 10 maar 5 minuten rijden is, mag ik bijna een uur langer slapen. Maar toch, het is vroeg. Ik ga iedere avond maximaal om 21:00 naar bed, mijn vrouw komt later. Ik heb de mazzel dat ik niet wakker word van haar en zij slaapt door mijn wekker heen. Een ideaal stel dus, haha!’ 

2. Radio maken is voor jou niet nieuw. Je bent al jaren nieuwslezer. In hoeverre moet je nu als side-kick anders voorbereiden?
‘Ik maak inderdaad al jaren radio, zoals gezegd als nieuwslezer. Side-kick, of co-host, hoe je het wil noemen, is inderdaad een heel andere discipline. Ik moet vooral zorgen dat ik het zogeheten nieuwslezerstoontje niet opzet als ik gezellig zit te keuvelen. Dat zal even wennen zijn. Verder moet ik denk ik wel een beetje wennen aan het feit dat ik nu juist een mening moet geven, terwijl dat als nieuwslezer not done is. Maar stiekem verheug ik me daar het meest op, na al die jaren kan ik eindelijk eens zeggen wat ik wil. Dat voelt als een bevrijding, kan ik je zeggen!’

3. Radio 10 en Radio Veronica lijken verdacht veel op elkaar qua muziek. Waar ga jij en Tim het verschil mee maken? 
‘De muziek lijkt in dusverre op elkaar, dat het uit dezelfde tijd komt. Veronica is toch iets meer rock, gericht op mannen. Ik ben overigens dol op de muziek van Veronica, met uitzondering van The Red Hot Chili Peppers. Die mag wel iets minder vaak voorbij komen, maar dat terzijde. Wat Tim en ik gaan doen is vooral feel good radio maken. Bij ons geen mensen die worden afgezeken, wij willen positief zijn en mensen met een glimlach aan hun dag laten beginnen. Natuurlijk zal er heus wel een kritische noot vallen over zaken die dat naar mijn idee verdienen, maar zeuren en klagen zal bij ons absoluut niet de boventoon voeren. Is ook te makkelijk, vinden we. Op een positieve manier het verschil maken is lastig, maar geeft wel veel voldoening. Een hele uitdaging dus.’

4. Jouw vrouw werkt bij het concurrerende Sky Radio Group. Hoe gaan jullie om met beroepsgeheim?
‘Inderdaad, wij hebben een gemengd radiohuwelijk. Da’s eigenlijk heel leuk, we zien van meerdere kanten hoe de radiomarkt zich ontwikkelt. Over beroepsgeheimen hebben we het eigenlijk nooit. Je weet vanzelf wel welke dingen je wel en niet tegen elkaar moet zeggen. Daarbij zit mijn vrouw op de afdeling sales en ik ben programmamaker. Is net een ander vak, dus het bijt niet. Wist je trouwens dat de vrouw van Tim ook bij de Sky Radio Group werkt?’

5. Welke doelstellingen hebben jullie op gebied van marktaandeel met jullie nieuwe programma?
‘Voorlopig zijn we absoluut niet bezig met cijfers, procenten en marktaandelen. We willen eerst bouwen aan een goeie show en dan zien we ter zijne tijd hopelijk een mooie stijging. Dat is trouwens ook een beetje wat ik bedoelde met de andere disciplines in het vak van radiomaker. Mijn rouw is wél van de cijfers, ik wat minder. Ik denk alleen maar, als wij een dijk van een show neer weten te zetten, komen die hogere cijfers vanzelf. En laat dat nou precies het geen zijn wat wij willen, een mooi programma maken waar iedereen blij van wordt! Iedere dag weer!’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*