Emma Wortelboer vervangt Jurre Geluk wegens corona

Vanavond zendt BNNVARA de Pride Test 2021 uit . Het programma zou in eerste instantie door Jurre Geluk worden gepresenteerd, maar hij werd net voor de opnames positief op Corona getest.


In de Pride test kan het publiek meedoen wat zij van LHBTIQ+ en de Pride weten. Gepresenteerd door Envy Peru, Emma Wortelboer en Ellie Lust. Speel thuis mee en test jouw Pride-kennis via npo3.nl/pridetest of via de NPO 3 app.

Jurre Geluk presenteerde eerder het programma Corona-Kreukels met Jurre Geluk. Dit evenement ging over jongeren die in de mentale kreukel zitten door Corona.

(PrideTest BNNVARA, maandag 2 augustus om 20.15 uur)

NPO pakt flink uit in de Pride Week. Jongerenzenders NPO 3, NPO 3FM en NPO FunX staan van maandag 2 t/m zondag 8 augustus in het teken van Pride Week

Bijna de helft van de jonge LHBTIQ+’ers (47 procent) vindt Nederland geen voortrekker in de wereld als het gaat om de acceptatie van hun gemeenschap. Waar ons land ooit zo vooruitstrevend was, staan we al een tijd stil, zeggen ze. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in aanloop naar Pride Week op NPO 3 en NPO 3FM.



Nederland was het eerste land waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar konden trouwen en de botenparade van Pride Amsterdam is wereldberoemd: “inmiddels zijn we alleen te comfortabel geworden in het idee dat we het goed voor elkaar hebben, maar we zijn er nog niet”, zegt iemand. Slechts een kleine meerderheid van de deelnemers (59 procent) vindt dat het goed gaat met de acceptatie van LHBTIQ+’ers in Nederland. Ze noemen veel verbeterpunten, die overeenkomen met de kritiek van jonge LHBTIQ+’ers die de acceptatie juist onvoldoende vinden (40 procent). Ze schrijven dat de gemeenschap nog altijd te maken krijgt met negatieve uitlatingen, discriminatie en geweld. “Ik hoor te vaak in het nieuws dat een LHBTIQ+’er op straat mishandeld is”, schrijft iemand. 

4 op 10 maakten negatief gedrag mee
Vier op de tien deelnemers (41 procent) zeggen dit jaar negatief gedrag mee te hebben gemaakt, enkel vanwege hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken. Het ging vooral over vervelende opmerkingen of grappen, maar ook om uitschelden of nageroepen worden. Enkele deelnemers vertellen dat ze te maken kregen met bedreiging, of zelfs geslagen of bespuugd werden. Zo schrijft iemand over vervelende reacties op straat: “Als m’n vriendin en ik hand in hand lopen, worden we vaak nageroepen of uitgescholden. Van ‘kankerlesbie’ tot nafluiten en ‘mag ik meedoen?'”.

De helft van de jonge LHBTIQ+’ers (49 procent) voelt zich niet vrij om met hun lover hand in hand over straat te lopen. Ook vermijdt 59 procent het geven van een kus op de mond. Of je wel of geen affectie kan tonen in het openbaar is iets waar jongeren die niet tot de LHBTIQ+ gemeenschap behoren amper mee bezig zijn. Ze voelen massaal de vrijheid om op straat de hand vast te pakken van iemand die ze leuk vinden (90 procent) of diegene een zoen te geven (86 procent).

Alle resultaten van het onderzoek worden op zaterdag 31 juli gepubliceerd. Kijk voor meer informatie en onderzoeksresultaten op NPO3.nl/3Vraagt

Waar Pride voor staat is het hele jaar door een belangrijk thema bij NPO en staat vanwege de Pride Week extra in de schijnwerpers. Hieronder een aantal highlights van de programmering op de jongerenzenders. 

Envy Peru, Emma Wortelboer en Ellie Lust presenteren de Pride Test 2021 op NPO 3. Foto: Roy Beusker/BNNVARA

NPO 3

Pride Test 2021 (BNNVARA, maandag 2 augustus om 20.15 uur)
Wat weet Nederland eigenlijk wel van LHBTIQ+ en de Pride? Daar komen we achter met deze kleurrijke test waar meedoen voor de verandering echt belangrijker is dan winnen. Gepresenteerd door Envy Peru, Emma Wortelboer en Ellie Lust. Speel thuis mee en test jouw Pride-kennis via npo3.nl/pridetest of via de NPO 3 app.

It’s A Sin (VPRO, maandag 2 t/m vrijdag 7 augustus om 21.50 uur)
De veelgeprezen Britse coming of age-serie speelt zich af tussen 1981 en 1991 in Londen en volgt een groep vrienden gedurende de aidscrisis in de jaren tachtig. De eerste aflevering in het Verenigd Koninkrijk maakte veel los bij kijkers en pers en brak alle kijkcijferrecords.

3Doc: Ik deed aangifte tegen de Minister van Onderwijs (VPRO, donderdag 5 augustus om 21.00 uur)
In deze documentaire wil Yora Rienstra de impact van religieus onderwijs op jonge LHBTI+’ers laten zien. “Ik wil die wereld ontdekken waarin de vrijheid van jongeren op een religieuze school wordt gedicteerd door de regels van hun christelijke, joodse of islamitische geloof. Wie zijn deze jonge mensen die in de bloei van hun leven zouden moeten zijn maar die soms worden beperkt in de omgeving die hun tweede thuis is? Door hun leven op school te portretteren en te praten met hun vrienden, leraren en ouders wil ik in beeld brengen hoe deze jongeren tot een beslissing komen om binnen de regels van hun geloof uit de kast komen of besluiten om dat niet te doen”.

Lieve SPLNTR! (AVROTROS, zaterdag 7 augustus om 22.00 uur) 
In deze Pride-uitzending bespreekt Splinter Chabot met humor de dilemma’s van kijkers en beantwoordt hij hun vragen. Hierbij wordt hij geholpen door gasten zoals Jessie Maya en Jamai Loman. Bovendien worden ook de winnaars van de Pride Awards 2021 bekendgemaakt. Splinter zal deze prijs overhandigen aan een bekende en een onbekende LHBTI+-held: mensen die dit jaar hun nek hebben uitgestoken voor de community.

Op NPO3.nl en het NPO 3 YouTube-kanaal zie je de serie X-Y-Sex (KRO-NCRV). Veel jongeren zijn tijdens de middelbareschooltijd hun seksuele en genderidentiteit aan het ontdekken, maar krijgen hier geen goede voorlichting over. Presentator Robbert Rodenburg vraagt bekende LHBTIQ+’ers, zoals programmamaker Nicolaas Veul en muzikante Shary-An, om een persoonlijke en unieke seksuele voorlichting te maken: op maat gemaakte voorlichting en inspiratie die zij zelf gemist hebben. Elke vrijdag een nieuwe aflevering.

NPO 3FM

RADIO 
3FM PRIDE LIST 2020 (zaterdag 7 augustus van 09.00 – 19.00 uur)
Op de dag dat de jaarlijkse canal parade Pride Amsterdam zou worden gehouden zendt 3FM de 3FM Pride List 2021 uit: de lijst om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Wat was jouw moment dat je trots was op jezelf, dat je er helemaal mocht zijn, of je nou identificeert als gay, lesbisch, transgender of welke letter dan ook. En welke muziek hoort daarbij? Luisteraars kunnen hun plaat aanvragen op 3fm.nl/pride.


PRIDE AFTER PARTY (zaterdag 7 augustus van 19.00 – 22.00 uur)
Aansluitend op de 3FM Pride List 2021 organiseert 3FM de Pride After Party: een inhoudelijke en feestelijke uitzending waarin Vera Siemons verschillende LHBTIQ+-gasten ontvangt. Optredens van onder andere Babs (die strijdt tegen genderstereotypering) en Alice Olsthoorn, transgender artiest en bekend YouTuber. 

ONLINE
BEHIND MY SCENE
In de YouTube-serie ‘Behind My Scene’ vertellen jongeren in het kader van Pride over hun coming-out of een ander bijzonder levensmoment. Acteurs zetten de gebeurtenis vervolgens in scène. 

HIGH LGBTea
In de binnentuin van The Dylan in Amsterdam praten 3FM-dj Timur Perlin en programmamaker Julien Kooij met Jeangu Macrooy en Winfried Baijens. In een gezellige sfeer wordt gepraat over kwetsbare en persoonlijke onderwerpen waar jonge kijkers steun of verbinding uit kunnen halen. Acceptatie en representatie, het liefdesleven en idolen, het komt allemaal voorbij onder het genot van een high tea.

3FM PRIDE TALKSHOW
Het toetje van de 3FM Pride week. 3FM-dj Vera Siemons en presentator Jurre Geluk gaan in gesprek met bekende en onbekende LHBTIQ+-ers  over onderwerpen als identiteit, homoseksualiteit in de sport en belangrijke nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar die impact hadden op de queer community. Onder andere Splinter Chabot (schrijver/presentator), Rocky Hehakaija (voormalig profvoetballer en winnaar van Wie is de Mol) en Storm Vogel (theatermaker) zijn te gast. Op zondag 8 augustus te zien via 3fm.nl/pride.

PRIDE PODCASTS
Vier dat je kan zijn wie je bent en mag houden van wie je wil met onze 3FM Pride podcasts. In ‘Pride Talk’ hoor je bekende LHBTIQ+-ers zoals Nikki Tutorials in gesprek met familie en vrienden over hun coming-out. En in de ‘Lesbische Liga’ loodsen 3FM-dj Vera en programmamaker Annefleur je door het aanbod in de media. Dat doen ze samen met o.a. Claudia de Breij, TikTok-ster Marthe Woertman en Studio Sport-presentatrice Rivkah op het Veld. Lekker met de lesbi’s dus, maar ook met de B’s en Q’s want in de Liga is iedereen welkom.

NPO FunX
Ook FunX vindt dat iedereen er mag zijn en daarom is het van belang om te blijven bouwen aan een inclusievere samenleving. Het is tijd om kennis met elkaar te maken, want er zijn meer gelijkenissen dan je denkt. Kom uit je bubbel, want geloof ons, it’s fun out there!

RADIO
In Start – met Tannaz gaat FunX-dj Tannaz met iemand uit de LHBTIQ+-community in gesprek, samen met een FunX-luisteraar die zich bondgenoot voelt van deze community. Zo is Chereneffe influencer en probeert ze via haar eigen platform open te staan voor deze groep, maar toch heeft ze vragen. Over voornaamwoorden, maar ook vooroordelen waar je van weg moet blijven. Vragen als deze worden in de week met een ervaringsdeskundige besproken. In Jouw Stad besteedt FunX aandacht aan lokale initiatieven en jongeren die voor de LHBTIQ+-community voor verbinding zorgen in de stad. In de Avondshow met Serginiokomen twee deelnemers van de YouTube-serie ‘Uit je Bubbel’ langs.

ONLINE 
Van maandag tot en met donderdag is er op het YouTube-kanaal van FunX elke dag een aflevering van de serie ‘Uit je Bubbel’. In deze 4-delige serie ontmoeten bekende namen uit de muziekscene, zoals Jairzinho, King Faisel, Sarita Lorena & Maxime Mata, iemand uit de ‘Milkshake scene’: van drags tot LHBTIQ+-activisten. De serie wordt gepresenteerd door Mandy Woelkens en Zoe Livay. Op Instagram kunnen FunX-volgers vervolgens onder de FunX Takkies-posts reageren op stellingen of vragen over het onderwerp. Op FunX.nlverschijnen duo-portretten van bestaande vriendschappen die voor anderen niet vanzelfsprekend lijken. FunX Beseft duikt dieper in het onderwerp: hoe kun je als hetero of cis een bondgenoot zijn van de queer-community. 

PODCAST
De week wordt afgesloten met de TopiX podcast met FunX-dj Merel en Liyah, die je kent uit het vorige seizoen van Temptation Island. Zij noemt zichzelf panseksueel. Liyah zet zich via Instagram erg in voor een open gesprek over seks, seksualiteit, womanhood en LHBTIQ+-rights.

Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 14 tot en met 27 juli 2021, deden 1.182 jonge LHBTIQ+’ers mee en 1.271 niet LHBTIQ+ jongeren. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

4 Comments

  1. Ook dit is door de NPO pure propaganda met maar 1 verhaal. De gay verhaal van een beperkte groepje uit de randstad. Compleet gestuurd vanuit belangen organisaties en de overheid.

    De boodschap is meer acceptatie en dit alles als normaal gezien gaat worden maar in de praktijk werkt dit helemaal niet zo en willen deze belangenorganisaties en de overheid dit gewoon in stand houden.

    Als je echt wil dat er iets veranderd dan moet je stoppen met overal een naampje op te plakken (en de mensen die het betreft moeten ook stoppen met dit dit te hanteren) stoppen met die belachelijke afkorting en stoppen met te spreken over een aparte gemeenschap. Het geen het merendeel van de deze mensen ook wil. Dat geluid hoor echter nooit van deze belangenorganisaties, de overheid en de NPO. Dat lijkt niet te mogen en niet het gekozen beleid. Zij bepalen wel even wat iedereen moet vinden en wat voor etiketje je krijgt.

    Ook stoppen met die gaypride. Dit genereert een hoop aandacht en het prachtig om aan de wereld te laten zien dat dit soort dingen allemaal kunnen in Nederland maar, in de praktijk van het dagelijks leven levert het helemaal niets op voor deze mensen. Iemand die om (onbegrijpelijke) bepaalde redenen een hekel heeft aan deze mensen zal er bij het zien van de gaypride niet anders over gaan denken. Sterker nog die gene wordt bevestigd in zijn negatieve beeld wat hij al had.

    De hoogste tijd dus om dit anders aan te pakken. Maar helaas dit gaat niet gebeuren want we doen het altijd al zo en dit is het gekozen beleid. En dupe hiervan zijn al deze mensen waarvan er dus een groep is die hier aan meewerkt. Deze groep zal dat altijd op deze manier blijven doen want dit is zo in hun hoofd geprogrammeerd door de belangenorganisaties, de overheid en de media. Ze hebben het idee dat het geluid wat ze laten horen de goede weg is en gehele acceptatie binnen handbereik is. Deze groep leeft in een omgekeerde waarheid. Die acceptatie gaat er nooit komen op deze manier en dat is nou net de bedoeling van de gene die het bedacht hebben.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*