Edwin Noorlander (Radio 538): ‘Het is erg leuk om mensen wakker te houden tijdens hun nachtdienst’


Fotocredits: Radio 538 / William Rutten)

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Edwin Noorlander (Radio 538).

Je bent bij 538 zowel overdag als in de nacht actief. Wat zijn de grote verschillen bij het radiomaken?
Het grote verschil zit hem denk ik vooral in of dat het buiten donker is of niet. 😉 Nee, het zit hem denk ik vooral in de sfeer. Mijn programma ‘s nachts mag een stukje losser zijn dan overdag. Je kan net wat langer babbelen met luisteraars, en dat vind ik erg leuk om te doen. Daarnaast houd ik erg van spelletjes. Dus ieder uur van mijn nachtshows is er wel een spelletje te horen. Bijvoorbeeld ‘3 Op Een Rij met een letter’. Een spel wat soms wel een kwartier of langer duurt omdat er maar niemand drie goede antwoorden op een rij geeft. Leuk om te zien is ook hoeveel mensen er dan proberen mee te doen en ook actief in de 538-app zich verbazen over dat sommige mensen het antwoord op soms hele ‘makkelijke’ vragen niet weten. Maar ja, wat voor de één makkelijk is, is voor de ander moeilijk en vice versa.

Binnen het Talpa Radio-netwerk is 538 de enige zender met nacht dj’s. De andere zenders werken met een non-stop muziekprogrammering. Maken dj’s het verschil in luistercijfers?
Ik denk het wel. Veel mensen die in de nacht luisteren hebben een individueel beroep. Die zitten op de vrachtwagen, zijn bewakingsrondjes aan het rijden enz. Dus die luisteren aandachtiger dan wanneer de radio meer als ‘behang’ aanstaat. Dan is het toch wel gezellig als er wat gebeurt op de achtergrond om je wakker te houden.

Welke van jouw uitzendingen vind je het belangrijkst? De dag of nacht?
Ik zou liegen als ik de nacht zou zeggen. Denk dat er geen enkele dj is die niet de ambitie heeft om op een prominenter tijdstip op de radio te zijn. Dat neemt niet weg dat ik de nacht, of de late night uurtjes zoals ik ze zelf noem, erg leuk vind om te doen. Daarnaast ben ik erg blij mee met mijn mooie plek in het 538-weekend en de overnames die ik doordeweeks vaak mag doen als Mark Labrand of Ivo van Breukelen bijvoorbeeld op vakantie zijn.

Je bent ook actief in 538 DJ’s On Tour. Word je vaak door nachtbrakers herkend?
Echt zelden. Ik kan over het algemeen heerlijk anoniem over straat. Mijn naam wordt een stuk sneller herkend dan mijn kop.

Wat zijn volgens jou de grootste misvattingen over nachtradio?
Dat er niemand luistert. Sommige mensen hebben echt geen idee dat de wereld gewoon doordraait als ze zelf liggen te snurken.

Wat is volgens jou de magie van nachtradio?
Het is donker. Weinig mensen op de weg. Het heeft wat sereens de nacht. En het is dan erg leuk om mensen wakker te houden tijdens hun nachtdienst!

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt. 

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*