Edvard Niessing kritisch op genderneurtrale Televizier-Ster award

In een social media-bericht is de nieuwslezer kritisch op de nieuwe categorie, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. 

Nieesing: ‘Toch wel jammer dat er dit jaar bij de Televisier-ring gekozen is voor slechts EEN categorie acteurs EN presentatoren; dus niet mannen en vrouwen afzonderlijk. Met respect voor Frank Lammers en Tim Hofman, maar zo wordt Angela Schijf en Raven van Dorst (en ander getalenteerde dames) toch waardering ontnomen? Zeker in deze tijd dat we het – terecht – opnemen voor ‘meer vrouwen…..’ een vreemde beslissing. Of krijgen we volgen jaar een gender-neutrale actrice/presentatrice….’ 

4 Comments

 1. het is onzinnig eigenlijk om hier onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. Anders dan in sport zijn er geen verschillen in de in de fysieke prestaties tussen een man of vrouw.

  Een programma wordt in beginsel niet beter of slechter gepresenteerd door een man, dan wel een vrouw.

 2. De aanname van Niessing is dat als mannen en vrouwen samen worden beoordeeld in plaats van apart, vrouwen waardering wordt ontnomen. Dat is een nogal vrouwonvriendelijke aanname want hetzelfde geldt net zo goed voor mannen. Misschien moet Niessing gewoon nog even wat beter nadenken over wat hij eigenlijk zegt.

 3. Zucht. Ja Edvard, bij de Gouden Kalveren is de prijs voor acteren al gereduceerd tot 1, want dan kunnen niet alleen mannen en vrouwen winnen, maar ook genderneutrale actreutels. Wie kan daar op tegen zijn? Ik, zei de gek, want ik heb al n tijd terug serieus voorgesteld om al dit soort prijzen niet terug te brengen naar 1, maar juist uit te breiden naar 3! 1 voor vrouwen, 1 voor non-binairen (uitreiken als dat opportuun is) en 1 voor mannen. Hoe simpel kan t leven zijn? En juist mijn oplossing doet dan nog steeds recht aan t onrecht dat vrouwen nog steeds veel minder kans maken als r maar 1 prijs is, want dan gaan vooral de mannetjes dr weer mee aan de haal, dus tel uit je winst. En hoezo? Omdat r nog steeds fundamenteel en structureel meer interessante mannenrollen zijn dan die voor vrouwen. Dat moet ook rigoureus veranderen.

  Nu zou je zeggen, Nou Adriaan leg maar voor aan al die artistieke prijzencircusdirecteuren. Heb ik guhdahaan … En ook wel reacties ontvangen zoals n nietszeggende en nog onderzoekende van de VSCD (Vereniging van Schouwburg en Concertdirecteuren), verantwoordelijk voor de toneelprijzen, maar die zijn in staat om t ook tot 1 prijs terug te brengen in navolging van die klatergoud kalveren. Dat wordt door de kenners voorspeld en ik vrees ook t ergste. En dat zou dan n zegen zijn.

  En als je dan verder navraagt links rechts dan is r kennelijk overal al heel veel discussie over geweest. En die reacties kreeg ik uitgerekend van vrouwen en als je dan doorvraagt, ging t niet verder dan de beperkte opties van Edvard Niesing: of 1 of 2 prijzen. De ideale en meest logische oplossing van uitbreiding naar 3 is nooit besproken. En zo gooien ook vrouwen hun eigen glazen in en spoelen ze zelf hun kinderen weg met t badwater. Kan t gekker?

  Jacqueline Blom, Maria Goos, Halina Reijn, waar zijn jullie als jullie heel erg nodig zijn! Doe er wat aan en voorkom nog meer onherstelbare schade!

  (en dr is al n gangbare aanduiding voor non-binaire mensen, namelijk ‘hen’. Onlangs is de titel van t tv-programma Hij is een Zij van Jan Kooijman veranderd in Hij, Zij, Hen. Precies de drie aanduidingen voor de 3 categorieën die ik had voorgesteld. Zo origineel was ik niet, maar ik dacht toch heel even, Zal die hebben geweten wat ik erover geschreven heb?)

  Kort geleden kreeg voor beste dramaserie Rampvlucht het Gouden Kalf. Ik was al gewaarschuwd op Twitter dat r bar slecht in werd geacteerd – what’s new? – en heb met de groots mogelijke tegenzin toch nog 2 minuten vrijgemaakt om de trailer te bekijken. Los van de wappies avant la lettre Vincent Dekker en Pierre Heijboer als hoofdpersonages was t spel inderdaad dramatisch slecht. Ik schreef net, Kan t gekker? Ja.

  Dit was Brandhout, goedenavond.

 4. Twee categorien willen voor mannen en vrouwen, daarmee zegt Edward Niesing eigenlijk dat vrouwen slechter zijn dan mannen. Heeft hij dit wel in de gaten?

  Kan hij me vertellen wat een “een gender-neutrale actrice/presentatrice” is?
  De woorden actrice en presentatrice zijn volgens mij niet gender-neutraal.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*