Eddy Keur: “Ik was vroeger heel erg bitter omdat ik niet gebeld werd”

Eind jaren ’70 werkte Keur onder pseudoniem Sebastiaan Peters bij Radio Caroline om vervolgens aan wal te werken voor KRO-dj op Hilversum 1,2,3 en Radio 10. In de jaren ’90 maakte hij een overstap naar de televisie en werkte hij voor de AVRO, TROS, Veronica en RTL, TV10 en Fox. Het radiobloed begon weer te borrelen en hij was daarna te horen bij Q  The Beat en Radio 3. Noordzee FM en Radio 10 Gold en Radio 538. Sinds 2017 heeft hij het  radioprogramma Keur in de middag op NH Radio.

Je hebt een flinke radio-carrière achter de rug. Je hebt zo’n beetje voor elke omroep gewerkt. Hoe gaat het nu met je?
Ik ben nu heel gelukkig. Ik heb ook periodes van minder geluk gekend en daar word je geen vrolijk mens van. Ik ben geïnfecteerd met het radiovirus en dat doet iets met een mens. Ik heb foto’s van mijn prille jeugd waar je me een radio uit elkaar ziet halen en weer in elkaar zetten. En dat zonder iets over te houden!

Ik moet altijd lachen als ik jou een serieus interview hoor doen. Als jij iets vraagt zit er altijd een onderlaag in. Een soort van prikkende onderlaag. Klopt dat?
Mijn carrière is echter ook gekenschetst door mensen die me niet leuk vonden. Dat is wel een periode geweest die me bitter gemaakt heeft. Soms kiezen mensen alleen voor hun eigen vrienden, dat vinden ze belangrijker dan mensen op de zender te zetten die goed zijn voor de zender. Dat zou een zenderbaas toch moeten denken. De beste dj, op de beste tijd, dat is al moeilijk genoeg. Als je dan ook je particuliere smaak laat gelden, tja dat heeft me in het verleden wel eens opgebroken.

Leuk dat je het zegt. Ik ben 60 geworden afgelopen jaar. Ik ben de laatste 7 jaar eigenlijk op zijn gelukkigst. De periode ervoor hadden zwarte gaten. Ik was ontevreden over mezelf en daarom ook over andere mensen. Ik rekende andere mensen het aan dat ze me niet aannamen bij radio en tv. Ik zag mensen waarvan ik dacht, dat kan ik ook en misschien zelfs beter. Daar word je bitter van. Door een goede vriend, Danny Rook, ben ik anders tegen het leven aan gaan kijken. We hebben een hele integere vriendschap. Hij voelde veel negatieve energie bij me. Hij vroeg: ‘Heb je wel eens positief tegen de dingen aangekeken? Het had allemaal zoveel slechter gekund. Je hebt veel om dankbaar te zijn. Kijk eens om je heen in de etalage van je leven. Er is genoeg om blij van te zijn.’  Hij gaf me de keuze om bitter te blijven of er iets aan te doen. Ik ben me erin gaan verdiepen en ik heb me eraan overgegeven. Dat heeft me heel veel gebracht.

Hoe heeft je dat op radiogebied geholpen?
John de Mol kocht Radio 10 en wilde me een kans geven maar alleen als ik het zelf regelde. Ik regelde een gesprek met de toenmalige zenderbaas Florent Luyckx. Die zei later: Ik had een kwartier voor je uitgetrokken omdat ik dacht, dit wordt niks.” We hebben twee uur gezeten en meteen plannen gemaakt voor een nieuwe show. Dat is pas begonnen toen ik positief in het leven stond. En dat was het begin van het tweede deel van mijn carrière. Vervolgens ging ik naar de nacht van 538 en dat deed wel wat me. Dat ik op de grootste zender van Nederland een programma had.

Was je niet te oud voor de jongerenzender 538?
Humor is individueel. De luisteraar maakt het echt niet uit of ze moeten lachen om iemand van 18 of iemand van 58. Ze denken eerder, laat die man mij lachen, dan is hij mijn vriend!

Waarom stopte het na twee jaar?
Dat kwam door de PVDA met hun regels over vaste contracten. Ik deed het programma eerst een jaar, dat was de periode die we hadden afgesproken. Dat hebben we verlengd en toen kwam het punt dat ze me in vaste dienst moesten nemen en dat was geen optie. De bazen van 538 waren er ook niet blij mee. Ik had een mooie laatste uitzending met alle bazen, 100 man publiek en met een lach en een traan. Ik kijk er met veel plezier op terug.

Is John de Mol fan van je?
Dat is een beetje raar om te zeggen. Ik denk dat hij wel wat in me ziet want er gebeurt niks op een zender als John er niet achter staat. Ik had nooit op Radio 10 Gold of 538 gezeten als John het niet gewild had.

Radio 10 is hard op weg om nu de nieuwe nummer 1 te worden, wil je daar niet heen?
Mijn voorbeeld Rob van Someren zit daar. Ik zou wel zo’ n soort show willen maken zoals hij dat doet ja. Maar niet ten koste van wat ik nu heb.

Je zou toch een enorm goede vervanger zijn voor hem?
Dat zou leuk zijn maar nogmaals, niet ten koste van mijn werk bij NH Radio. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets zou inruilen voor het programma dat ik nu maak bij NH Radio.  Het is echt een warm bad daar. Ik ben met open armen ontvangen. Ze hebben lampen en camera’s opgehangen, alles om mijn show modern en up to date te maken.

Voor het publiek was het wel wennen. Mensen waren Anne van Egmond en Hans van Willigenburg gewend. Toppers op radiogebied maar uit een ander decennium. In het begin trokken de luisteraars me echt niet. Mijn humor en erotische grapjes en het feit dat ik zo snel praat. Wij doen met Keur in de Middag echt iets anders dan ze gewend waren. We hebben mooie cijfers en hebben in september de zondagmiddagshow erbij gekregen. Toch een enorm compliment.

Zeg je dit omdat je contractverlenging eraan komt?
Die is net achter de rug dus nee, dat is niet nodig. Het leuke is, ik werk alleen maar voor mijn plezier. Ik krijg wel goed betaald maar ik doe niks meer met tegenzin. Je moet proberen na te streven om dingen te doen waar je gelukkig van wordt. Ik bedenk nog formats voor Talpa en doe wat voice-over werk dus ik hoef niet per se een radioshow te presenteren. Ik doe dit omdat ik het wil. Als ik de lotto zou winnen zou ik dit ook blijven doen. Ik zou wel iets vaker op vakantie gaan naar mijn lievelingsbestemming Rio maar ik zou zeker dit radioprogramma willen blijven maken

Welke muziek draai je het liefst in je show?
Ik vind muziek een hinderlijke onderbreking van mijn presentatie. Ik ben nu 60 en heb alle platen meerdere keren gedraaid. Dan heb je alles wel gehad. Ik heb wel voorkeuren. Niet alleen oude muziek maar ook nieuwe. Bijvoorbeeld Diggy Dex, hartstikke mooi! Hij schrijft over geluk en het delen van geluk. Daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.

Naar welke collega’s luister je graag?
Vroeger naar Tom Mulder, dat is echt mijn grote voorbeeld. Als ik ga kijken naar de huidige dj’s en presentatoren dan bijvoorbeeld Jurgen van den Berg, niet grappig maar wel heel goed op Radio 1. Hij heeft het zelfs wel eens over ons. Hij drinkt elke dag uit de Keur in de Middag koffiemok. Ik luister ook graag naar Rob van Someren. Hij gaat ook goed met zijn sidekicks om. Ze doen ertoe. Dat is niet altijd zo. Ik denk dat weinig mensen in hun eentje leuk zijn. Ik ken geen 1 in Nederland die leuk is in zijn eentje. Edwin Evers, daar luisterde ik graag naar. Hij heeft toegezegd een keer in mijn show te komen dus ik hoop dat hij zich aan die belofte houdt.

Je had een goede band met je 538 sidekick Edwin Noorlander, is dat nog steeds zo?
Ja we zijn nog goede vrienden en ik zie hem elke twee weken. We konden veel van elkaar hebben en het is niet anders met de sidekicks die ik nu heb, Eline Maarse en Tommas Eggens. Eline is vaak de sitting duck maar omdat er veel liefde tussen ons is, kunnen we ook veel grappen naar elkaar maken en soms best ver gaan. Dat is mooi. Ik zou het programma nooit in mijn eentje willen maken. Ik heb echt andere mensen nodig om samen een show mee te maken, alleen vind ik er niks aan.

Komt je tv-programma ‘Keur met Peren’ terug?
Dat zou ik wel heel leuk vinden. We hebben het er wel over gehad maar er zijn momenteel geen concrete plannen. Het was heel leuk om te doen. Ik heb een enorm groot netwerk dus iedereen kwam langs. Ik deed dat ook in samenwerking met het ROC Hilversum en Out TV. Het is ook leuk om jonge mensen het vak te leren maar soms ging het daarom ook heel langzaam en duurde de opnames heel lang. Nu zou ik het best voor een grotere zender willen maken. Misschien is het eens tijd dat ik gebeld word.

Beluister het hele interview met Eddy Keur in de Spreekbuis Podcast.

Dit artikel wordt mede-mogelijk gemaakt door ondersteuning van Stichting Hilversum Marketing.1 Comment

  1. Was even uit mijn Radio-gehoor die Eddy, mooi om te lezen, karakterstem, herkenbaar, ik ga hem luisteren weer, en veel succes!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*