Drie bijenkasten op het Mediapark omgeduwd

Drie van de 35 bijenkasten op het Mediapark in Hilversum zijn zondag omgeduwd. Op het eerste oog lijkt er niets stuk, maar het is de vraag of het bijenvolk van het vandalisme herstelt.

Imker Ben Bus werd zondag gebeld door de beveiliging van het Mediapark. „Een echtpaar dat daar vaak loopt met hun hondjes, had gezien dat twee kasten omlagen. Ik denk dat ze zijn omgeduwd. Zo’n kast is zwaar. Dat kan geen dier gedaan hebben. Er is daar veel hangjeugd, misschien dat zij dat hebben gedaan.” Een dag later blijkt er als Bus kijkt of alles goed gaat, nog een kast op de grond te liggen.

„In de eerste twee kasten is de koningin ongedeerd gebleven. De derde kan ik van de week pas controleren. Als de bijen rustig zijn, dan is de koningin er nog. Daar hoop ik op. Het kan natuurlijk zo zijn dat door de val van de kast bijen bekneld zijn geraakt”, aldus Bus.

De bijenvolken hebben hoe dan ook een klap gehad. En dat terwijl er nu juist een belangrijke periode aankomt. „Het is vlak voor de heidedracht. De hei gaat bloeien, ik zag al bijen binnenkomen met stuifmeel vanaf de hei bij Crailo”, legt Bus uit. „Het herstellen kost veel tijd en energie.”

Honingkamers

De kasten lijken op het eerste oog niet beschadigd. „Ze zijn zover ik kon zien niet kapot. En de honingraat zat er ook nog goed in, gelukkig”, zegt de imker. „Geluk bij een ongeluk is dat ik vorige week nog de honingkamers heb leeggehaald. Deze zaten vol lindehoning. Het leed was niet te overzien geweest als deze kamers ook omgevallen waren”, legt Bus uit. „Dan waren er andere bijenvolken uit de buurt op af gekomen, om de honing te roven. Dan had je oorlog gehad tussen de volken.”

In april werd er ook al een kast omgeduwd, toen viel alles in het naastgelegen water. Maar wat kun je hieraan doen? Een hek om de kasten neerzetten is geen optie. „Het is een natuurgebied, en dit is het risico dat je loopt. Maar ik vraag mij wel af wat de lol hier nou van is? Dit kost mij alleen maar tijd en energie. Ben er zo weer dagen mee bezig.”

Een woordvoerder van de politie zegt maandag geen informatie te hebben over het voorval.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*