Dramaserie over vuurwerkramp krijgt opnieuw groen licht

 EndemolShine Scripted en NL Film produceren in coproductie met de EO een vierdelige dramaserie over de vuurwerkramp in Enschede. De serie vertelt een breekbaar, intiem en noodzakelijk verhaal over één van de grootste rampen die Nederland ooit heeft gekend. Nadat Viaplay in juli 2023 noodgedwongen besloot de serie over de vuurwerkramp vanwege financiële problemen te annuleren, heeft dit grootse project inmiddels een thuis gevonden bij de EO en gaat de productie in mei 2024 van start.  

Gerd Jan van Dalen, Producent EndemolShine Scripted: “We zijn de EO en NPO dankbaar dat zij dit historische en belangrijke verhaal hebben omarmt. We hebben grondig onderzoek gedaan, zodat we een verhaal kunnen delen dat recht doet aan de ernst van de gebeurtenissen en de impact ervan op de betrokkenen.” 

De dramaserie over de vuurwerkramp vertelt het verhaal van de grootste explosie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Op 13 mei 2000 explodeerde een vuurwerkopslag in een woonwijk, resulterend in de complete verwoesting van deze buurt. Hierbij vielen 23 doden, raakten 800 mensen gewond en werden meer dan duizend mensen dakloos. De verhalen die schuilgaan achter deze statistieken laten zien hoe diepgaand de impact van deze ramp is. Wat deze verhalen gemeen hebben, is het diepgewortelde trauma dat de betrokkenen hebben ervaren. Tot op de dag van vandaag wordt er onderzocht hoe deze tragedie heeft kunnen plaatsvinden en wie verantwoordelijk zijn. Het scenario voor de serie is geschreven door Philip Delmaar (Gouden kalf beste scenario 2023 El Houb) en Edward Stelder. De regie is in handen van Lourens Blok (Rampvlucht). De serie wordt voor NPO1 geproduceerd door EndemolShine Scripted en NL film in coproductie met de EO, waarbij met het kernthema herdenken de laatste hand aan het script wordt gelegd. De serie komt tot stand met steun van o.a. Het Nederlands Filmfonds. 

De 4-delige dramaserie is in het voorjaar van 2025 bij de EO te zien op NPO1. Zo’n vijventwintig jaar na de vuurwerkramp.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*