Donald de Marcas overleden

Op 24 maart is op 89-jarige leeftijd omroeper/presentator Donald de Marcas overleden.

Zijn radiocarrière begon bij AVRO’s Minjon -de Miniatuur Jeugd Omroep Nederland- waar hij vanaf de oprichting in 1953 tot 1965 lid van was.

In 1957 organiseerde de NRU (Nederlandse Radio Unie) een opleiding voor jonge (hoorspel)acteurs waar De Marcas op inschreef en al na korte tijd kreeg hij een contract aangeboden bij de hoorspelkern van de NRU. Hij zou daar in vaste dienst blijven tot 1966. Daarna ging hij verder als freelancer en hij speelde tot op heden honderden rollen, waarvan er in ieder geval nog 561 zijn achterhaald. Zijn misschien wel bekendste is die van de huisknecht Charlie in de laatste twee series van Paul Vlaanderen, uitgezonden door de AVRO. Bekend daarvan is zijn uitspraak “Okidokie!”.

Ook was hij tussen 1966 en 1982 radio-omroeper, presentator, verteller en cabaretier voor diverse omroepen KRO, TROS, VARA, NCRV en NOS.

8 Comments

 1. Verdrietig, maar samen met zijn Sonja, heeft Donald afscheid genomen. Hij had enkele maandan geleden al verdrietig afscheid genomen van zijn vrienden en collega’s in de Ouwe Jongens Club.
  Wij kenden elkaar sinds 1962 toen ik als ‘broekie’ bij het toenmalige IKOR begon en Donald, beroemd als Charly in Paul Vlaanderen, af en toe een ‘schnabbeltje’ deed. Het was al die tijd een feestje om Donald, vaak samen met Sonja tegen te komen.

  • Altijd genoten van zijn vakmanschap en van zijn integere persoonlijkheid.
   Samen verdwaald in Utrecht na een uitzending van het Festival voor oude muziek op Radio 4.
   We deden er lang over om in Hilversum te komen,maar we hebben enorm veel pret gehad.
   Donald had een geweldig gevoel voor humor.

 2. Misschien overschaduwd door het overlijden van de ook door mij bewonderde Wim de Bie, heb ik, zover ik het heb gezien, geen enkele aandacht gezien over het overlijden van de kleine grote en vooral aimabele man, die Donald de Marcas was en idem zijn vrouw Sonja. Hij heeft zo veel gedaan, was een bekend lid van de hoorspelkern en ook journaallezer en trad ook op bij de middeleeuwse muziekgroep Studio Laren als verteller en zanger. Erg jammer, dat er geen tot weinig aandacht voor hem is nu, na zo een staat van dienst.

 3. Net als I.M. Pieterman was ik zeer teleurgesteld over het totale gebrak aan belangstelling voor het overlijden van Donald de Marcas. Markante radiostem overzovele jaren en prachtig zang-verteller bij Studio Laren.
  Het genoegen als er ’s avonds werd aan gekondigd: “Het nieuws gelezen door Donald de Marcas”; gouden momenten.

1 Trackback / Pingback

 1. Deze mediaprofessionals zijn in 2023 overleden - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*