Caroline tegen Yoeri: Ach meneer, ik ga hier echt niet op in, dit is zoveel onzin

[Blog door Ton Verlind] Sommige televisiefragmenten blijven als een zwerende vinger nog dagenlang kloppen.
Ik heb het met een uitzending van de talkshow Op 1  (zie het fragment vanaf 27’42”) van donderdag 16  maart 2023onder leiding van Sven Kockelmann en Fidan Ekiz. Te gast was Caroline van der Plas die zalig binnendreef op de wolken van een eclatante verkiezingsoverwinning die bij velen zo tot de verbeelding spreekt dat sommigen in haar de toekomstige ministerpresident zien.

Yoeri

In dezelfde uitzending was ook Yoeri Albrecht te gast, journalist en directeur van debatcentrum De Balie. Terwijl Sven Kockelmann zocht naar de compromisbereidheid van de overwinnaar, zag ik op het gezicht van Yoerie de ergernis groeien. Caroline draaide als een ware Ruttiaan om de hete brei. Waar ging het om? Albrecht wilde weten waarom Caroline de grote agrarische bedrijven, miljardairs volgens hem, die zoals uit de cijfers blijkt voornamelijk produceren voor de buitenlandse markt, beperkt bijdragen aan de Nederlandse economie en vooral de mest aan ons laten, de hand boven het hoofd houdt. Die bedrijven zouden in zijn visie moeiteloos onteigend kunnen worden ten faveure van woningbouw, maar daar wilde Caroline niets van weten.

Citaat

Yoeri Albrecht:
‘Hoe kunt u nou blijven volhouden dat u een paar miljardairs die een enorme uitstoot hebben uit de wind wil houden, terwijl dat ten koste gaat van al die mensen die op u stemmen die woningen willen’.

Caroline was not amused.
‘Wat is dit voor totale onzin die u hier zit te verkondigen. We hebben het over boeren met honderd koeien. Waar gaat dit over in godsnaam….’

Yoeri;
‘Dat is helemaal niet waar. Er is een aantal boeren; dat zijn helemaal geen boeren meer. Dat zijn industriële bedrijven’.

Caroline: ‘Ach….meneer. Ik ga hier echt niet op in, want dit is zoveel onzin….’

Feiten

Sven liet het passeren: een doodzone waar bij de NPO tegenwoordig een hoge boete op staat, zoals Ongehoord Nederland tweemaal heeft ondervonden. Getriggerd door dit incident, heb ik er daarom de feiten maar eens op nageslagen. Hier een overzicht, ontleend aan een analyse van Wakker Dier, gebaseerd op cijfers van de Universiteit van Wageningen;

 • er zijn in Nederland bijna 1000 megastallen, die je kunt beschouwen als industriële bedrijven
 • een op de vijf dieren leeft in een megastal
 • meer dan de helft van alle megastallen zijn melkbedrijven
 • de grootste groei zat de afgelopen vier jaar bij megastallen met moedervarkens
 • dat soort stallen nam met 61 procent toe, zodat nu de helft van alle zeugen in een megastal leeft.
 • Noord-Brabant kent de meeste megastallen: in 2021 een groei van 34 procent ten opzichte van 2017.

Yoeri had gelijk

Definitie van een megastal: meer dan 220.000 kuikens of 120.000 leghennen of meer dan 250 melkkoeien of 2500 vleeskalveren, 1500 geiten, 1200 fokvarkens of 7500 vleesvarkens.
Caroline zette met haar geromantiseerde beeld  in NPO 1 de waarheid naar haar hand en topinterviewer Sven Kockelmann liet dat ten onrechte passeren. Een faux pas die een rectificatie verdient…..

8 Comments

 1. ‘Als de muren van de stallen van glas waren werd iedereen vegetariër.’

  ‘Over 150 jaar zal de minister-president excuses aanbieden voor de bio-industrie.’

 2. Totaal eens!
  Nederlanders, ik begrijp je protest-stem op BBB. Er werden en worden tijdens Rutte immers voortdurend hoofdpijndossiers verdoezeld en Nederlanders genegeerd. Maar…

  Miljardairs produceren voornamelijk voor de buitenlandse markt, wij blijven vooral met de mest (en dus de stikstof) zitten en daardoor kan er niet meer gebouwd en krijgt de woningzoekende geen woning. Kennelijk zijn de Grenzen Aan De Groei (Club Van Rome, 1972) zo langzamerhand bereikt.

  Dus
  1) Waarom is Yoeri Albrecht een van de weinigen die met deze constatering komt?
  2) Waarom vervalt topjournalist Sven Kockelmans (die ik tot nu toe hoog had zitten) in een kritiekloos mee-babbelen met BBB?! Waarom wordt Caroline Van Der Plas niet eens aangepakt op haar totale gebrek aan argumenten en regelmatig teruggrijpen op volstrekte dooddoener als ‘Dat is gelul’ e.d.
  3) Waarom is er geen linkse of rechtse partij (of andere topjournalist) die eens serieus* de leus “Geen Boeren Geen Eten” doorprikt, die totaal voorbij gaat aan het feit dat de boeren voornamelijk voor de voedselvoorziening van het buitenland werken?

  * Oh wacht. Misschien is daar minder marketing budget voor beschikbaar dan de veevoeder multinationals ter beschikking hebben.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*