Documentaire Selling a Colonial War wint Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2023

De Nederlandse documentaire Selling a Colonial War van regisseur In-Soo Radstake heeft de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2023 gewonnen, zo werd bekendgemaakt tijdens de IDFA Award Ceremony op donderdag 16 november in Amsterdam. De jury roemt “de ongekende rijkdom aan archiefmateriaal waarmee de film eloquent de complexiteit van de weinig bekende koloniale geschiedenis en de ontkenning daarvan aan elkaar verbindt.” De Zuid-Afrikaanse/Colombiaanse documentaire Milisuthando van Milisuthando Bongela kreeg een speciale vermelding.

De Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award bestaat uit een geldbedrag van €5000 en een sculptuur en wordt toegekend aan de filmmaker die op bijzondere wijze archief gebruikt. 

Selling a Colonial War van In-Soo Radstake(Nederland, 132 min., 2023) 

Producenten: Nadadja Kemper en Rob Vermeulen (Holland Harbour)

De documentaire toont de wijze waarop de Nederlandse overheid de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en het daaropvolgende geweld (1945-1950) presenteerde. Filmmaker In-Soo Radstake onderzoekt een veelheid aan perspectieven, waaronder die van de Nederlandse overheid, militairen in het Nederlandse en Nederlands-Indische leger, Indonesische onafhankelijkheidsstrijders, de internationale gemeenschap en verschillende bevolkingsgroepen in het voormalige Nederlands-Indië. Archiefbeelden, onder meer afkomstig van Beeld & Geluid, vertellen niet alleen een verhaal over dekolonisatie maar vormen ook een kroniek van onze omgang met het verleden.

Selling a Colonial War is vanaf 11 januari in de bioscoop te zien.

Milisuthando van Milisuthando Bongela (Zuid-Afrika, Colombia, 128 min., 2023)

Producenten: Marion Isaacs (The Good Black Project), Milisuthando Bongela (Early Hours)

In deze persoonlijke, poëtische documentaire onderzoekt Milisuthando Bongela de verschillende werelden waarin ze opgroeide: haar jeugdjaren in het toenmalige Transkei, het kuststadje Oos-Londen in de jaren negentig en het Johannesburg van daarna. Daarbij schetst ze ook de geschiedenis van haar geboorteland tijdens en na de apartheid.

Voor de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2023 waren elf documentaires uit het programma van IDFA genomineerd. De jury voor de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2023 bestond uit: Biljana Tutorov (schrijver, regisseur en producent), Melissa Thackway (lector, schrijver, researcher en vertaler) en Oris Aigbokhaevbolo (schrijver, recensent en verslaggever). Zie ook de uitgebreide biografieën.

Samenwerking Beeld & Geluid en IDFA

Beeld & Geluid is sinds 2014 partner van IDFA. De samenwerking richt zich op het hergebruik van archiefmateriaal in documentaires. Naast sponsor van de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award was Beeld & Geluid dit jaar tevens host van de Industry Talk – Unveiling History.

Met het partnerschap wordt de verbinding benadrukt tussen kwalitatief hoogwaardige documentaires en de rol die een rijk en toegankelijk archief inclusief professionele ondersteunende expertise daarbij kan spelen. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*