Documentaire Amy Winehouse op NPO3

Op donderdag 5 mei zendt de NTR de 3Doc: Amy uit, de veelbekroonde documentaire van Asif Kapadia over het roerige leven van jazz-zangeres en wereldster Amy Winehouse.

Amy Winehouse: bejubeld, bespot, bezweken. De combinatie van haar rauwe eerlijkheid en haar muzikale talent resulteerde in een aantal van de origineelste en meest bejubelde nummers van deze eeuw, waarvoor zij veelvuldig werd bekroond. Haar wereldwijde succes veroorzaakte een opdringerig en genadeloos mediacircus, dat in combinatie met haar roerige relaties en rock-‘n-roll levensstijl een hoge tol eiste. De documentaire ‘Amy’ kiest het perspectief van de mens achter de muziek. Amy’s nummers vormen een emotionele biografie en als ze ons aankijkt via de camera, confronteert ze ons uiteindelijk met onszelf.

Haar blik vanachter de karakteristieke zwart omlijnde ogen blijft misschien nog wel het meest bij. In het vroege, nooit eerder vertoonde homevideomateriaal is die uitdagend, vol bravoure, humor, spot. Later is er pijn in te lezen, liefdesverdriet, teleurstelling, hunkering. Uiteindelijk is er voornamelijk nog angst, hulpeloosheid, leegheid, kwetsbaarheid. Vrienden en vakgenoten getuigen van haar charisma en onvervalste jazzhart, maar die veranderende blik in combinatie met haar uiterst persoonlijke nummers spreken boekdelen en roepen vragen op over onze obsessie met bekendheid.

Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse aan alcoholvergiftiging. Ze was 27 jaar oud. Ze is een icoon van een generatie. De documentaire Amy werd bekroond met een Oscar, BAFTA en de Grammy voor beste documentaire, kreeg internationaal lovende kritieken en beleefde in Nederland het beste openingsweekend ooit voor een buitenlandse documentaire in de bioscoop. Nu is hij voor iedereen te zien bij de NTR op NPO 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*