Dit zijn de genomineerde programma’s voor De Nachtwacht Award 2021

Vanochtend is bij Bert Haandrikman’s ochtendshow ‘Goeiedag Haandrikman’ (NPO Radio 5) de Nachtwacht Award-shortlist bekend gemaakt  De Nachtwacht Award is de jaarlijkse radioprijs voor het beste nachtprogramma van Nederland.

Sinds begin deze maand kunnen luisteraars op hun meest favoriete nachtprogramma stemmen via spreekbuis.nl/nachtwachtaward.

Op onderstaande vijf radioprogramma’s werd het meest door het publiek gestemd. Zij maken kans om op donderdag 21 januari de Nachtwacht Award te winnen.

De vijf genomineerde nachtprogramma’s zijn:

 • Wildgroei (Jeroen Mulder & Evert Duipmans/ BNNVARA/ NPO Radio 2)
 • Zet ‘m op Rutger (Rutger Radstaake/ BNNVARA/ NPO Radio 2)
 • Parels van de Nacht (Kevin van Arnhem/ KRO-NCRV/ NPO 3FM)
 • Nachtzuster (Astrid de Jong/ Omroep Max/ NPO Radio 1) 
 • RickvanV Doet 2 (Rick van Velthuysen/ Powned/ NPO Radio 2)

Tot donderdag 21 januari 6:00 ’s ochtends kan er op deze genomineerden worden gestemd. Alle eerdere stemmen tellen mee met de definitieve uitslag. Kort daarna wordt de uiteindelijke winnaar van De Nachtwacht Award 2021 bekend gemaakt.

Arjan Snijders (organisator namens Spreekbuis.nl): ‘Wat een mooie variatie van veteranen en gekende titels naast nieuw en aanstormend talent. Dat alle vijf genomineerden van de publieke omroep zijn, geeft wel aan dat de nachtradio sinds 2020 flink onder druk staat. Bij de commerciële radio is vrijwel alles op non-stop overgegaan. Nachtbrakers, nanachtwakers en nachtwerkers, die live radio willen luisteren kunnen daardoor bijna alleen nog bij de NPO terecht. 

De Nachtwacht Award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma ‘Nachtwacht’ dat tot 1995 op Radio 1 & 2 en 3FM te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder andere Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland, Rob van Someren en Ron Brandsteder.

9 Comments

 1. Laat deze keer Rutger Radstaake de winnende zijn, met zijn programma Zet ‘m op Rutger. Hij zou dit zo verdienen. Een weekje of maandje effe invallen en dan dit programma 3 jaar lang maken, en maken met een hele grote glimlach. Rutger verdiend deze award!!!! Stem jij ook op hem??

  • Helaas vond ik dit programma niet goed genoeg voor een award.
   Na enkele maanden geluisterd te hebben wist ik precies wat ik dagelijks kon verwachten:
   Een stelletje chauffeurs die in onvervalst oostelijk dialect lieten blijken dat er ook “strijders” zijn die ze niet alle 7 op een rijtje hebben aangevuld met Ellen uit de woongroep waarvan ik nog steeds het vermoeden heb dat het een typetje was.
   Niemand kan zo dom zijn.
   Kortom:
   Er zijn betere programma’s in de nacht te horen zijn die WEL telkens de luisteraar verrast met hun inhoud.
   Mijn stem gaat naar Nachtzuster!!

 2. Mijn stem gaat ook naar Astrid de Jong, nachtzuster. Hilarisch programma met en door luisteraars. Maar natuurlijk hoe prachtig Astrid altijd reageert op de bellers en iedereen in zijn/haar waarde laat! Maar ook heeft zij een groot oprecht inlevingsvermogen.
  Het is een zo ontspannend programma dat je er gewoon wakker voor wilt blijven en val je toch door die ontspanning in slaap dan is daar de onvolprezen podcast…

 3. Ik ben al jaren een groot fan van Astrid de Jong, het programma ‘nachtzuster’ is echt geniale radio. Wat mij betreft verdient ze de award. De manier waarop Astrid mensen uit van allerlei pluimage een podium geeft zonder ze voor de gek te houden is echt mooi om naar te luisteren.

 4. Mediaprofessional, radio-veteraan (en initiatiefnemer van de Nacht Awards?) Arjan Snijders mocht in het AD orakelen over de teloorgang van nachtradio, jonge deejays die hierdoor geen kansen meer krijgen en zei nog wel meer onweersproken onzin.

  Vandaag Giel Beelen op nu.nl (via datzelfde AD):

  Giel Beelen is niet bang voor de gevolgen als het presenteren van radioprogramma’s in de nacht stopt. De dj zegt tegen AD dat talenten ook wel op een andere manier hun weg zullen vinden.

  “Je kunt tegenwoordig door alle internetstations juist veel makkelijker ervaring opdoen als beginnende dj. Die mensen kunnen later prima doorstromen”, aldus Beelen.

  Daarnaast wijst de NPO Radio 2-dj, die zelf ’s nachts presenteerde en ook nu weer vroeg in de ochtend te horen is, erop dat tijdens de nachturen extreem weinig mensen naar de radio luisteren.

  “Zo weinig dat het niet eens gemeten wordt. Ik begrijp dus heel goed dat het voor commerciële zenders niet rendabel is om op die uren live radio te maken. En zo’n enorm gemis is het nou ook weer niet, de meeste nachtshows waren niet erg briljant.”

  https://www.nu.nl/media/6102744/giel-beelen-niet-bang-voor-de-gevolgen-van-verdwijnen-nachtradio.html

   • Bestaat Talpa xm niet meer? En Kx radio
    Even los van t feit dat iedereen een stream kan beginnen.
    In Amsterdam diverse zoals 24spice
    Wat er s nachts gebeurde bij 538 en Q was toch al niet spannend

    • Nee, Talpa heeft die talentschool toch afgeschaft en Jantien naar huis gestuurd? KX Radio heeft een paar talenten rondlopen, veel te weinig, (niet dat ze niet goed zijn, het aantal is gewoon te laag).

     Daarnaast, vergeet niet, ondanks de beperkte hoeveelheid luisteraars ’s nachts, zijn het er altijd nog veel meer dan op vrijwel elk online station. Als je een webzendertje begint voor drie familieleden, dan maak je geen relevante vlieguren, want er is 0 feedback van luisteraars of een professioneel oor. Het is geen alternatief.

     Je kan nog beter een unieke podcast proberen te maken. Dan leer je (hopelijk) in ieder geval een verhaal vertellen, spanningsbogen gebruiken, een onderscheidende propositie uitvogelen (want anders heb je weer alleen die 3 luisteraars uit je familie)….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*