Dit Was De Radio #148: Ekdom, Wout én Frank naar Veronica en RadioRing-rumoer

Harm Edens, Arjan Snijders en Ron Vergouwen brengen wekelijks analyses, verhalen, veel opvallende of grappige fragmenten én een gulle lach over dat fraaie medium: de radio! Elke dinsdag verschijnt weer een nieuwe aflevering in alle grote podcast-apps. Daarnaast is er voor ‘vrienden van de show’ ook weer elke week een exclusieve bonusshow te beluisteren.

Met in aflevering 148:

 • De kogel is nu toch écht door de kerk: Gerard Ekdom verlaat Radio 10 (Talpa) en wordt ingelijfd bij Radio Veronica (Mediahuis). Wat is zijn overweging? En helpt het om Veronica weer op te stuwen in de luistercijfers?
 • En daarbij tegelijk nóg een opvallende radiotransfer (die wat minder voor de hand lag): Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof vertrekken óók naar Radio Veronica. Mooie aanwinsten voor Veronica, maar ook een aderlating voor NPO Radio 2. Of is het juist een zegen dat er nu eindelijk weer wat gaat schuiven op de publieke zender?
 • Met de nieuwe aanwinsten op Veronica lijkt er eindelijk een einde te komen aan het constante gewissel van ochtend-jocks. Na Tim Klijn pasten Rick van Velthuysen en Frank van der Lende op de winkel en sinds dit jaar is dat Martijn Muijs. Laten we nog even snel luisteren hoe Martijn klinkt in de vroege morgen.
 • Ghislaine Plag krijgt dit jaar de Marconi Oeuvre Award. Terecht! Of komt deze carrièreprijs veel te vroeg?
 • Er wordt deze weken weer veel gebedeld door radiomakers om voor hen te stemmen voor de Gouden RadioRing. Het levert misschien genânte radiomomenten op, maar het werkt wél als we de uiteindelijke nominaties bekijken.
 • In de categorie RadioRing beste presentator (m/v/x) is dit jaar geen enkele vrouw genomineerd. Marieke Elsinga is (net als vorig jaar) teleurgesteld dat het nu een gender-neutrale prijs is. Arjan pleit bij ‘Dit is de dag’ (NPO Radio 1) net als Marieke voor het terugbrengen van een aparte prijs voor mannen én vrouwen, maar Mischa Blok is het hier niet mee eens.
 • Hoog tijd om eens naar het nieuwe 3FM-duo Tom & Joe te luisteren. Wat blijkt: net als bij hun oude werkgever Qmusic ontspinnen zich in hun nieuwe ochtendshow allerlei langlopende ‘verhaallijnen’. Ze trappen af met een zwangerschap. Een goed begin?
 • NPO Radio 1 heeft nieuwe vormgeving, maar Jort Kelder wordt er live door verrast (hij hoort het pas tijdens zijn programma). Wat vinden wij eigenlijk van die nieuwe muziekjes en pingels?
 • Radio 10 heeft de saaie maand januari omgedoopt tot ‘Guilty Pleasures’-maand met een heuse Top 1000. Een wel héle duidelijke rip-off van Q’s Foute 1500. Of toch beter goed gejat dan slecht bedacht?
 • In het Blooperblokje flaters van oa. Martijn La Grouw, Frank Dane, Chantal Quak en Sven Kockelmann.
 • Bij Syb valt de stroom uit en wordt er zaad verspild… !
 • In de slotminuut horen we de man met de mooiste alliteratie van de Nederlandse radio: Bob van Beeten, presentator van ‘Utrecht Is Wakker’ op Radio M.

In de exclusieve bonusshow voor vrienden van de show deze week:

 • Bert Kranenbarg reikt jaarlijks de Theo Koomen Award voor het beste sportverslag op radio of tv. Afgelopen week werd een ‘oeuvre-variant’ van deze prijs uitgereikt aan een radioverslaggever die volgende maand zijn microfoon aan de wilgen hangt: Gio Lippens. Waarom gaat deze vakman eigenlijk nu al met pensioen?
 • Barend van Deelen & Nellie Benner betalen hun luisteraars! Tenminste, als ze hun mening geven over hun 3FM-programma. Zo’n luisteraar-panel komt vaker voor, maar hoe werkt het en heeft het nu?
 • Een paar weken geleden overleed radiomaker Hubert van Hoof. Jarenlang was hij programmamaker bij de KRO op Hilversum 3 (‘Op Slag Van Maandag’ en ‘De Noen Show’). Daarna was hij lange tijd een vertrouwde stem op de Limburgse zender L1. We luisteren naar paar mooie fragmenten uit zijn carrière.
 • Tot slot bonusbloopers van o.a. Jurgen van den Berg, Ron Vergouwen, Co Stompé en Mieke van der Weij.

2 Comments

 1. Oh, eindelijk. Met al die lachzakken en kinderachtige spelletjes gauw naar de commerciëlen! Muziek, reportages en geen opgefokte dikbetaalde dj’s.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*