Dit Was De Radio #141: Ede Staal was éigenlijk nummer 1 in de Top 2000

Harm Edens, Arjan Snijders en Ron Vergouwen brengen wekelijks analyses, verhalen, veel opvallende of grappige fragmenten én een gulle lach over dat fraaie medium: de radio! Elke dinsdag verschijnt weer een nieuwe aflevering in alle grote podcast-apps. Daarnaast is er voor ‘vrienden van de show’ ook weer elke week een exclusieve bonusshow te beluisteren.

Met in aflevering 141:

 • Vanaf oktober zit de ‘T’ van ‘Top’ weer in de maand, dus vooruitlopend op de Top 2000 van NPO Radio 2 komen vanaf dan alle andere radiozenders ook weer met hun ‘Toplijst’. De aftrap van zo’n muzikaal feest heeft vaak ook nog eens dezelfde uitvoering. We luisteren naar het begin van de Evergreen Top 1000 op NPO Radio 5 en die van de Q Top 1000 op Qmusic.
 • Ondertussen is de Top 2000 zelf aan z’n 25e editie toe. Dit volksfeest is nimmer onovertroffen. Wat maakt nou dat deze lijst van ‘iedereen’ is? En zijn de andere Top’s alleen een herbevestiging van het gelijk van het origineel?
 • ‘De magie van 25x Top 2000’ is momenteel ook een hele leuke tv-serie, over de historie van dit radio evenement. Maar nog steeds worden bepaalde anekdotes niet (of niet helemaal eerlijk) verteld. Arjan vult er een paar uit eerste hand aan. Zoals het tot nu toe verzwegen verhaal dat zanger Ede Staal in 2007 de nummer 1 zou zijn geweest met ‘Het het nog nooit zo donker west’. Huh? Waarom werden er jarenlang krampachtig bepaalde platen geweerd? En wat was er ooit voor nodig om de lijst te laten starten op 25 in plaats van 26 december?
 • Prem was te gast bij het nachtprogramma van Mischa Blok op NPO Radio 1. Dat werd een verbaal wedstrijd armpje drukken. Totdat Mischa met een zucht de pauzeknop indrukt. Prem doet er ook een verrassende claim over de toekomst van Radio4All én legt uit waarom hij denkt dat het verticale format-loze radiostation toch een gouden toekomst zal hebben.
 • DWDR’s ‘Radio Rad’ komt dit keer uit op het programma ‘Candy’s World’ op Sublime. Candy Dulfer blijkt hier de meest funky en swingende radioshow van Nederland te hebben, helaas verstopt op een klein zender en bijna onvindbaar op de website. Wie gunt candy een groter podium?
 • Bloopers zijn er dit keer van onder andere Frank Dane, Andres Odijk, Bart van Leeuwen, Omroep Zeeland, RAdio4All (tja…) en…. André Rieu!!
 • Syb weet de essentie van het Dictee der Nederlandse Taal op NPO Radio 1 te verklanken. Ik herhaal: Syb weet de essentie van het Dictee der Nederlandse Taal op NPO Radio 1 te verklanken.
 • En het slotwoord is voor dit keer voor het duo Astrid Kersseboom en Wouter Walgemoed van het dagelijkse NOS Radio 1 Journaal. (Wil jij, radiomaker, zelf ook eens het slotwoord voeren? Laat het Syb weten via ditwasderadio@gmail.com)

3 Comments

 1. Dat van Ede Staal was idd heel bizar. Werd uit de lijst gezet omdat een regionaal radio station er reclame voor maakte. Zelf maakte DJ,s van radio 2 een jaar later reclame voor Boudewijn de Groot. Ede Staal is nu niet meer uit de lijst weg te denken. En terecht.

  Ik ga luisteren.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*