De strijd om de rode knop is begonnen

Wat een kijker niet kent, dat mist hij niet, gaat nu nog op voor HbbTV, maar met de nieuwe NOS HbbTV app kan daar wel eens verandering in komen.

Waarschijnlijk heb je het rode knopje op de afstandsbediening van de televisie wel eens per ongeluk ingedrukt. In de meeste gevallen gebeurt er dan niets, of je moet toevallig Teletekst aan hebben staan. Er is echter veel meer mogelijk, maar dat krijgt het grootste van Nederland niet te zien, dankzij onze grote kabelaars Ziggo en UPC. Het digitale signaal dat zij aangeleverd krijgen, wordt gecastreerd voordat het onze televisies ingaat. Naast het gecomprimeerde beeld (onder het mom ‘niet genoeg bandbreedte’), de onmogelijkheid om je eigen kanaalvolgorde in te stellen in een setopbox bij UPC (want commerciële belangen), wordt ook het HbbTV uit het aangeboden televisiesignaal verwijderd.

HbbTv?
“HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) is een technologie die omroepdiensten combineert met diensten die via internet worden aangeboden. Via het omroepsignaal worden extra gegevens meegezonden die door het televisietoestel of de settopbox gecombineerd worden met gegevens van internet.”

HbbTv is simpel gezegd  een transparante internetbrowser die over je televisiebeeld heen ligt. Het HbbTV Forum Nederland heeft een overzicht gemaakt van de diensten in Europa  De diensten van de NOS ontbreken nog in het lijstje. Vandaag is de eerste live gegaan, tijdens het 8 uur Journaal wordt relevante extra informatie beschikbaar gesteld aan de kijker. De andere applicatie, kan dienen als een breekijzer in de impasse met de kabelaars. Deze app wordt gelanceerd tijdens het WK voetbal in Brazilië. Extra informatie over de huidige en andere wedstrijden, met statistieken, maar ook video zijn met de afstandsbediening oproepbaar. De extra laag die lineaire televisie weer een stuk relevanter maakt.

Van Den Haag hoeven we niet veel te verwachten. PvdA Kamerlid Martijn van Dam heeft Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een amendement gesteld dat faciliteiten die echt behoren bij het hoofdsignaal niet geblokkeerd, bewerkt of vervangen mogen worden door alternatief aanbod. Van Dam ving bot bij Dekker, die maar liefst 22 pagina’s nodig had om uit te leggen waarom HbbTV uit het signaal gefilterd mag worden. Via Digitenne en enkele Glasvezelboeren wordt het HbbTv signaal wél meegestuurd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*