
De NPO moet al voor komend jaar 20 miljoen euro bezuinigen. Omroep MAX-baas Jan Slagter uitte gisteren bij RTL-talkshow Renze zijn zorgen over de impact van deze bezuinigingen op de programma’s.
In het programma benadrukte hij dat de NPO een van de goedkoopste publieke omroepen van Europa is en dat het slechts 13 eurocent per Nederlander per dag kost.
video:
13 cent per persoon is voor een modaal gezin, 52 cent per dag, 15,60 per maand.
Misschien moeten we van de NPO een betaalde dienst maken, dan kan je zien hoeveel mensen er echt in de NPO geïnteresseerd zijn.
Een publieke omroep is kritieke infrastructuur in een democratie. Moet je eens kijken wat ons parlement of de rechterlijke macht kost. Daar willen we ook niet op bezuinigen.
Die 15,60 mag wat mij betreft worden verhoogd om de kwaliteit te verbeteren.
Oh, wat erg allemaal.
Voor 13 cent krijg je ongeveer 1/4 sigaret.
Ongeveer 1 slokje bier tijdens carnaval.
En genoeg benzine om 1 km. af te leggen.
Wij kijken bijna niet naar de commerciële tv.
Voor ons is de publieke omroep juist nog steeds geweldig.
Sluit goed aan hij onze wensen.
Dus dertien cent pp. Top.
Het is vreselijk dat de telecombedrijven alles zo duur maken.
Ze kunnen immers vragen voor een abonnement wat ze willen.
KPN, Ziggo enz. Deze zouden hun prijzen van abonnementen moeten aanpassen
aanpassen.
Beste Jan,
U stelt dat de publieke omroep slechts 13 cent per Nederlander per dag kost. Dat klinkt als een koopje, maar voor een gezin komt dit neer op bijna 190 euro per jaar. Een flink bedrag, zeker als je – zoals ik – nooit naar de NPO kijkt.
Ondertussen laat u zich op kosten van de belastingbetaler door een chauffeur over het Media Park rijden. Is dat óók maar een paar cent per dag? Misschien wordt het tijd dat de publieke omroep wat minder geld uit het raam gooit en wat meer luistert naar de Nederlanders die haar gedwongen financieren.
Van jouw belastingcenten wordt het Binnenhof verbouwd. Maak je daar gebruik van?
Jan Slagter moet eens ophouden met overal steeds dat huilie huilie verhaal op te hangen. Hij legt het probleem steeds bij de consument neer i.p.v. van bij de organisatie. Daar moet op bezuinigd worden. Niet op dat stukje van de consument. De zenders, de programma’s daar hoeft nauwelijks iets aan te veranderen. Op het bereiken van de juiste doelgroepen op de juiste plek na dan.
Als er bezuinigd moet worden bij het aanleggen van een fietspad, dan maken we niet het fietspad de helft kleiner maar dan bezuinigen we het aantal mensen dat het fietspad moet aanleggen.
In de organisatie NPO en de omroepen zelf en de structuur van het hele systeem kan er heel veel bezuinigd worden. Nog wel meer dan de 200 miljoen aan bezuinigingen die er nu liggen.
Het is echt zo kansloos dat Jan dit helemaal nooit ergens noemt. Hij benoemd steeds alleen maar de programma’s en het bedrag dat het de kijker kost om zo het debat over de publieke omroep te beïnvloeden. Zodat in andere media en in de politiek ze het ook alleen maar daarover hebben.
Er moet forst gesneden worden in de NPO zelf, de omroepen zelf, gebouwen (en aankleding daarvan), management lagen, de structuur van de hele publieke omroep, de baantjescarrousel, de raden van bestuur, de dure diners/borrels, de juiste doelgroepen op de juiste plek bezuinigen etc. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Er kan enorm bezuinigd worden op de NPO zonder dat de kijker er maar iets van merkt. Sterker nog er blijft zelfs geld over denk ik voor nog meer voor de kijker. Die kijker moet op 1 komen te staan.
Het beste zal zijn als een externe commissie de bezuinigingen gaat leiden en doorvoeren met als uiteindelijk doel het optuigen van een geheel nieuwe organisatie die de publieke omroep in Nederland word. De organisatie NPO stopt dus en uiteindelijk ook de omroepen (dat wil Jan niet natuurlijk) en dat we een publieke omroep naar het Belgische model.
Dus dat. Zichzelf altijd als zeer conservatief uiten over diverse zaken, maar hierin is hij zo ultra links, daar lusten de honden geen brood van. Beetje hypocriet allemaal. Stil zitten als je (NPO) geschoren wordt.
Gisteren bij Renze gaf Jan ook aan dat er niet als eerste op programma’s bezuinigd moet worden, maar vooral op de omvang en het management van de NPO zelf.
Zijdelings benoemde hij het even omdat je er niet om heen kan als je over de NPO praat om daarna weer gauw het gesprek de andere kant op de gooien. Het bangmakerij verhaal naar de kijker toe.
Dat eerste heeft Jan het liever niet over omdat dit o.a. zou kunnen betekenen dat MAX zou moeten fuseren met een andere omroep. Dat wil Jan niet. Of erger nog, men besluit de omroepen op te heffen. Eén van de dingen die zeker zouden moeten gebeuren. Dan kan ik me voorstellen dat sommige omroepverenigingen zouden willen blijven bestaan. Dat kan nog steeds op heel veel manieren en hoeft niet persé op een van de publieke zenders te zijn en ook niet gefinancierd van belastinggeld
Het is bizar hoeveel er per jaar door de NPO per jaar wordt uitgegeven aan onderzoeken (I&O en IPSOS) door o.a. Nieuw-zuur etc. Bij navraag komt hierop geen antwoord. Waarschijnlijk wil men dit onder het tapijt houden.
Hahaha IPSOS een dochter onderneming van het WEF.
Niets geen democratie. De agenda is allang bepaald en de mensen worden naar een punt toegeleid. De regering moet dit beleid uitvoeren en n speelt ondertussen een toneelstukje voor het volk.
Commerciële omroepen kosten ons helemaal niets?
Waar doen ze het van?
Van reclame-inkomsten, en hoe verdienen ze die terug, door de producten duurder te maken, want een gratis lunch bestaat niet.
Dus wat kost ons dat allemaal?
Zou interessant zijn om dat ook eens uit te zoeken.
Dus naar een reclamevrije NPO, zonder allerlei domme programma’s die bij RTL, SBS enz thuishoren.
Een goede reclamevrije NPO mag wat mij betreft best wat kosten.
Heel Holland bakt, feel good tv, de prullenbak in. Misschien kan Max een programma maken hoe de bejaarden, boomers, gen z, millenials over Amerika denken. Wordt onze grote vriend Amerika de nieuwe (geweldadige) pestkop
Of is dat te hoog gegrepen voor max
Het mooie van de belastingopbrengsten is dat wij op individuele basis niet kunnen bepalen waar het aan uitgegeven wordt. De publieke omroep heeft ons heel veel gebracht. Commerciele media zijn alleen maar bezig met inkomsten genereren. De tijd van de piratenzenders in de jaren ’70 met hun idealen is allang voorbij.
Het is format hier en format daar en dat komt de radiodiversiteit niet bepaald ten goede.
Ja we betalen er zo te zien niet veel voor maar we krijgen er ook niet veel voor terug . Op de baasjes en kantoren en medewerkers is flinkt te bezuinigen dus daar mee kunnen de omroepen buiten de NPO om wel mooie programma,s blijven maken . Nu staan er voor een klein item vaak meer mensen dan ze bij SBS nodig hebben voor de zelfde kwaliteit om een programma te maken . De NPO heeft geen leden maar eist wel erg veel zenduren op tv en radio op raar toch als je leden moet hebben die betalen en de NPO daar niet aan voldoet.
Jan had ook kunnen wijzen op de waardevolle rol van de Publieke Omroep. Nu ging het weer over geld en niet over wat ze ermee doen. Zo’n metafoor in de vorm van een stapel centjes lijkt leuk, maar was niet effectief.
Ik ben blij met de Publieke Omroep. Die maken het hele jaar door op alle vlakken programma’s die de moeite waard zijn. Stel je voor dat ze er niet meer zijn en je enkel kan kiezen uit Steenrijk, Straatarm of Winter vol Liefde… dan toch liever Flikken Maastricht of Zembla.
Aanvullend:
Ik wil dus graag de programma’s houden. De organisatie mag best compacter en goedkoper.
Een publieke omroep moet zeker behouden blijven. Echter als de huidige organisatie blijft zitten en de bezuinigingen zelf mag gaan doorvoeren gaat dat laatste wat je zegt nooit gebeuren. Al zullen ze zeggen van wel.
Een mooi stukje op de Insta van Tina Nijkamp laatst. Die was te gast bij een radioprogramma en moest even wachten in een gang. Daar hingen een stuk of 100 lampen. Ze dacht mooie lampen, laat ik die eens even googlen. Ze waren 1000 Euro per stuk.
De hervorming van de NPO gaat al bijna 25 jaar in ministapjes. Grotere stelselwijzingen gebeuren maar eens in de 5-10 jaar. Voor hervormingen van de NPO heb je dus vooral heel veel geduld nodig.
Het gaat in kleine stapjes maar het moet niet in kleine stapjes.
Deze hervormingen en bezuinigen moeten nu eens goed gebeuren i.p.v. dat halfslachtige. Niets geen productiehuizen waar je alleen maar meer overbodige baantjes mee creëert. Dit moet je moet niet aan de NPO en de omroepen zelf over laten. Ook niet over laten aan de politiek die er geen verstand van heeft. Dit kan alleen een externe commissie die een Belgisch/BBC model optuigt doen. Omroepen nog even actief laten op het 3e net in het begin tot dat zij een nieuwe weg hebben kunnen kiezen met de vereniging. De organisatie NPO laten ophouden met bestaan. Vanuit die nieuwe commissie een nieuwe publieke omroep bouwen. Dit zal grotendeels gewoon met de programma’s en medewerkers die er al zijn kunnen. De mensen met overbodige functies (en dat zijn er een heleboel) gaan er natuurlijk wel uit
Ik vind dat je het omroep systeem zou kunnen opheffen en de programma’s die er gemaakt worden onder de noemer NPO zou kunnen brengen. Bespaar je ook wel weer wat mee.
Bijvoorbeeld alle levensbeschouwende omroepen als KRO-NCRV en EO hun redacties samenvoegen, een jongeren afdeling maken van POWNED en BNNVARA, het NOS journaal omdopen tot NPO journaal.
Zo zou ik het doen als ik de NPO was en kleine omroepen opheffen.
De organisatie NPO is juist het hele probleem. Als je wilt hervormen en bezuinigen moet die juist al eerste weg.
Langzaam afscheid nemen van de afzonderlijke omroepen. Deze wel de tijd geven een nieuwe weg in te slaan. Een producent worden, online verder, bij een ander groot radio/tv bedrijf aansluiten of iets totaal anders doen met de vereniging. Geniet mogelijkheden te verzinnen.
De publieke omroep vanuit een extern commissie opnieuw bouwen met de programma’s en medewerkers die er zijn. En natuurlijk ook nieuwe programma’s. De radio en tv zenders invullen maar VRT/BBC model.
13 cent x 18 miljoen mensen x 365 dagen + reclame-inkomsten.
Keihard saneren die hap!!!
Het kijk- en luistergeld is volgens mij nooit geheven per persoon, maar per huishouden. Stel dat alle huishoudens in Nederland een televisie hebben (wat niet zo is), dan zou je dat miljard door 8,4 miljoen huishoudens moeten delen. Dat kom je afgerond op zo’n 120 Euro per jaar per huishouden. En voor dat tientje per maand krijg je radio en televisie mét zoveel reclame, dat het nog steeds een vrij hoog bedrag is.
13 cent maal 17 miljoen per dag maal 365 in een jaar en allerlei neveninkomsten via abonnementen NPO Pluskut en de rest, tel daar even reclame bij op en schijnheilige graaier Slagter houdt verder zijn muil lijkt me.