‘Publieke omroep is niet links’

De vaak geuite klacht dat de publieke omroep te links is, blijkt in de praktijk volgens opiniesite Joop.nl nergens op gebaseerd. Joop.nl schrijft: ‘De slogan dat de publieke omroep er voor iedereen is, wordt niet door de feiten ondersteund. Integendeel, wie voor de informatievoorziening is aangewezen op de publieke omroepen krijgt vooral het Telegraaf-geluid te horen.’

Radio en televisie bieden in aanloop naar de verkiezingen meer aandacht en tijd aan coalitiepartijen en mannen dan aan oppositiepartijen en vrouwelijke politici. De redacties laten mannen twee keer zoveel aan het woord als vrouwen. Voor coalitiepartijen werd 60 procent meer tijd ingeruimd dan voor de linkse oppositie. Dat blijkt uit analyse van 45 radio- en tv-programma’s in de periode van 1 februari tot en met 12 maart.

De onderzoekers constateren dat rechtse partijen ongeveer de helft van de zetels in de Tweede Kamer bezetten maar bij de publieke omroepen drie keer zoveel tijd en aandacht krijgen als linkse partijen. Het onderzoek is uitgevoerd door André Krouwel van de Vrije Universiteit en de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Lees het hele artikel op Joop.nl

12 Comments

 1. De kop is een citaat, ‘De Publieke omroep is niet links’. Maar nergens wordt vermeld wie deze uitspraak heeft gedaan, op Joop staat ie in ieder geval niet en mogelijk is dit weer uit het kleine duimpje van Spreekbuis gezogen. Het zou journalistiek gezien ook een stuk beter zijn geweest om de link naar het bronartikel van de (linkse) NOS te geven waarop dat stuk op joop.nl is gebaseerd. Hier:

  https://nos.nl/artikel/2372814-onderzoek-rechts-domineert-de-verkiezingscampagne-op-radio-en-tv.htm

  En de omroep is grosso modo wel progressief, maar het oliedomme is dat dat al die gedoodverfde ‘linkse’ programma’s en talkshows /ook/ veel aandacht aan ronkend-rechts besteden. Tel uit je winst, Joop den Uyl draait zich om in zijn graf.

  En niet alleen krijgt rabiaat-rechts heel veel aandacht op tv en de radio, ook op Twitter krijgen Rutte, Wilders en Baudet ongekend veel (positieve en negatieve, maakt niet uit) publiciteit ook op deze verkiezingsdag waarop we het feest van de democratie vieren. Wat een feest!

  Net als al die radio-deejays die voortdurend hun stem laten horen. laat ik ook mijn stem niet verloren gaan, alleen stem ik op de PvdA!

  • Vanmiddag legde rechtse Ruudje in zijn middagshow direct na het nieuws de verklaring af dat hij op D66. op Sigrid Kaag had gestemd. Slimme zet, want als huichelaar Ruudje radicaal-rechts had gestemd, dan had ie dat natuurlijk nooit gezegd, want dan had ie een hoop bagger over zich heen gekregen, maar nu stelde hij iedereen tevreden en is Rudy de king. Maar het verandert niets aan de voortdurende stroom aan rechtse praatjes, Telegraafgasten en Wilders- en Baudet-jingletjes die door zijn middagshow zijn gedrenkt.

   Hij is nu ook stemming aan het maken over Leo Blokhuis. Nu zei die dat ie naar Talpa gaat en suggereerde dat Leo toch alleen maar muziek op Radio 2 draait die niemand kent, of lust, dat ie maar snel mag opzouten, zijn maatje Robbie Stenders achterna.

   Sinds het vertrek van Rudy’s grote ‘vriend’ Stenders naar Talpa denkt Ruudje dat hij weer de gekroonde koning van de middagshow en heel Radio 2 is. Hij waant zich nu onaantastbaar terwijl hij de eerstvolgende zou moeten zijn die vertrekt en de NPO hem vandaag nog de zak zouden moeten geven.

   En zijn verhouding met nieuwslezer Matijn Nijhuis wordt ook steeds pijnlijker door Ruuds vaak denigrerende opmerkingen naar Matijn, humor waar Matijn niet om kan lachten, wie wel, maar Matijn houdt professioneel de moed erin.

   Ruud kan beter fulltime in zijn atelier gaan werken en door hem bekraste kerstkaarten gaan erkopen aan al zijn fans, zodat hij later toch nog herdacht wordt als een groot kunstenaar. Wat de radio betreft zeg ik voor De Wild:

   GENOEG IS GENOEG!

   • De steken onder water van Ruudje naar Leo Blokhuis waren natuurlijk grappig bedoeld, maar toch even aan Leo gevraagd – hij is een eerlijke vent – en Leo is absoluut niet van plan om zijn soulmate Rob Stenders te volgen en Radio 2 te verlaten.

    Maar het was natuurlijk humor van Ruudje, je weet wel humor met populaire ironie, dat je zegt, ‘Sylvana discrimineert!’ en als je daar dan op wordt aangesproken en aangevallen, dan zeg je, ‘Nee, het was ironie, ik bedoelde precies het tegenovergestelde’. Ruudje kan daar dan ook steeds op teruggenomen dat ie verkeerd begrepen wordt en dan ook steeds zeggen dat ie er niet meer op terugkomt, net een oud wijf is ie dan.

    En vandaag was Ruudje weer een spraakwaterval vol lof over D66 en Sigrid Kaag. Net als zijn tafeldame en vriendin van de middagshow Yesin Candan. Die liet zich als journaliste met Turkse roots net zo dolenthousiast uit over Kaag, Yesin probeert kennelijk net als Ruudje ook progressieve vrienden te maken, want onlangs hoorde ik haar op Radio 1 vol trots zeggen dat ze echt rechts is en rechts stemt.

    Dat doet me denken aan de kritiek op de NOS die op de verkiezingsavond prognoses gaf van aanvankelijk 27 zetels voor D66 en die er later ‘maar’ 23 kregen:: fake-nieuws, nep-NOS. Ik denk dat dit komt omdat mensen soms niet eerlijk zijn bij wat ze zeggen wat ze gaan stemmen, ze zeggen dan politiek-correct-neutraal D66, maar in het stemhokje kruisen ze toch wat anders aan, meestal het vakje van een of andere radicaal-rechtse partijkandidaat. Ze zijn oneerlijk, mogelijk bang voor privacy-hacks als je aan een exitpoll of peiling meedoet, maar waarschijnlijk vooral huichelachtig ,..

    En dan denk ik aan Ruudje en Yesin … en aan Matijn Nijhuis die kennelijk niet echt wakker ligt van Ruudje zijn houding naar hem, wakker liggen doet ie pas als ie ‘m echt een grote bek terug zou geven en de strijd aangaat, maar dat doet ie niet, wie weet verliest ie dan nog eens z’n baan, want Matijn trekt dan helaas aan het kortste eind. Want zo werkt radio, maar wat Ruud de Wild aangaat blijf ik ook daarom hardop zeggen:

    ROT OP!

 2. Nou ik heb dat artikel eens gelezen van joop.nl. Een grote klaagzang van onderzoeker Andre Krouwel waarvan bekend is dat hij een prominent Pvda lid is.

  De NPO niet links? Heeft de heer Krouwel niet het interview van Rick Nieman met Geert Wilders gezien? Omroep WNL is zogenaamd een rechtse omroep die eigenlijk pro Geert Wilders zou moeten zijn. Daar was in het interview van Rick Nieman met Geert Wilders niets van te merken! Hij onderbrak Geert Wilders tijdens dit interview tot grote irritatie van veel kijkers meerdere keren. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

  Het klopt dat al die zogenaamde rechtse politici op de NPO te zien zijn. Echter worden zij dan net als Geert Wilders vijandig en niet neutraal geïnterviewd. We hebben van mevrouw Kaag van D66 een anderhalf durende promofilm gezien(die 2x is uitgezonden! En mevrouw Kaag en andere politici van de gevestigde partijen heel anders geïnterviewd!

  De heer Krouwel moet niet kijken hoe vaak politici van bepaalde partijen op de NPO te zien zijn maa de manier waarop zij geïnterviewd worden.

 3. Zolang ons omroepbestel zuilen kent, zal berichtgeving en discussie altijd meer politiek getint zijn dan in andere landen. Het lastige is dat veel kijkers steeds meer moeite hebben om te bepalen of berichtgeving objectief of subjectief is. De huidige omroepen hebben er belang bij om die politieke partijen te “pleasen”, die geen bedreiging zijn voor hun voortbestaan. Wanneer politici pleiten voor het afschaffen van dit verzuilde omroepbestel, krijgen ze veel tegenwerking vanuit deze publieke omroepjes.

 4. De Joop, kindje van Francisco van Jole, gevoed door de VARA/BNN, is zelf zo rood als een kroot. En dan verwachten dat daar een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de kleuring van de NPO?

  WC Eend duiden was zelden zo makkelijk.

 5. @Luuk Ruudje heeft nog steeds de best beluisterde middagshow van Nederland. Hij vindt het niks maar blijkbaar heel veel andere mensen wel. Ik mag hem graag horen. En met dat rechts zijn valt het wel mee. En wat zou dat eigenlijk als dat wel zo zou zijn? Als wat meer mensen eens wakker zouden worden dan zouden ze ook rechts stemmen. En Sylvana discrimineert inderdaad. Deze vrouw is volslagen gek! Dat was ze al toen ze bij TMF zat. En waarom steeds het woordje radicaal gebruiken?

  Wie ook gek is, dat is Francisco van Jole van de enge site Joop. Schandalig dat BNNVARA nog steeds door mag met deze enge site met enge mensen als Francisco.

  De publieke omroep zegt van alle stromingen te zijn maar het is gewoon een feit dat het niet zo is. Ze zijn veel te links. Dat komt door veel mensen die er werken, de overbodige media opleidingen en het in standhouden van al die omroepclubjes met daarboven nog de NPO waar het ook nog eens stikt van de linkse mensen. En de winst van D66 heeft Kaag mede te danken aan de media en aan de macht. Zij moest en zal het worden. Het is allemaal zo doorzichtig dat dit allemaal niet eerlijk is verlopen. Dat met die exitpoll van Ipsos (wat weer onderdeel is van World economic form) Ik ga bij deze voorspellen dat er iets gaat gebeuren waardoor Kaag op de plek van Rutte komt te zitten.

 6. Het is wel de vraag waarom de publieke omroep wel heel erg de spreekbuis lijkt van onze overheid. De opinie van de overheid (die de publieke omroep betaald) vind je daar terug. Ik vind dat de publieke omroep te weinig aandacht geeft aan hoor en wederhoor (net als onze overheid) Politieke correctheid (gesteund door eenzijdige belicht wetenschap) viert hoogtij. Daarmee is voor mij de publieke omroep geen onafhankelijk medium meer.

 7. Het NPO nieuws is niet objectief en van slechte kwaliteit, altijd dat suggestieve toontje,niet om aan te horen.Gelukkig zijn er veel betere buitenlandse journaals.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*