De podcast bestaat 20 jaar

De historie in van podcasts in een notendop.

In oktober 2000 hadden software developer Dave Winer en media-ondernemer Adam Curry een afspraak met elkaar in hotel in New York City. Adam Curry was internationaal bekend geworden door zijn jaren bij MTV, maar woonde in die tijd in België. Hij wilde Dave Winer ontmoeten om een ​​idee te delen dat hij had gehad.

Dave Winer was een vroege pionier op het gebied van bloggen, nadat hij RSS (Really Simple Syndication) had ontwikkeld. Dave heeft met deze technologie in feite bloggen uitgevonden.

Dave geloofde in het open, democratisch en gemakkelijk toegankelijk maken van systemen, tegen de heersende stroom in, om materiaal op internet zo gepatenteerd, gecontroleerd en gecommercialiseerd mogelijk te maken. Winer maakte het mogelijk om zich te abonneren op online content, zodat gebruikers informatie konden ontvangen van sites die ze wilden volgen als een “feed” met up-to-date informatie.

Adam Curry was tot dan vooral bekend als vj en dj, maar heeft veel facetten in zijn carrière gehad, waaronder een helikopterbedrijf en diverse internetgerelateerde bedrijven. In 2000 was hij een grote fan van het werk van Dave Winer op het gebied van RSS-technologie. Adam wilde Dave het idee geven om blogtechnologie te gebruiken om digitale audiobestanden te verspreiden. Adam had zelfs een deel van Dave’s RSS-code herschreven om het idee te ondersteunen om audio te verspreiden in plaats van tekst: audioblogging.

Adam wilde het -toen nog trage- internet gebruiken op momenten dat het vrijwel niet wordt gebruikt, zoals ’s nachts.   Dit was volgens hem de manier om die downtime te gebruiken om grotere bestanden te pakken zodat ze klaar zijn om naar te luisteren als je ’s ochtends wakker wordt. In Adams gedachten was de RSS-technologie de perfecte methode om dit te doen. Het enige dat nodig was, waren enkele wijzigingen in de code zodat audiobestanden tekstbestanden konden vervangen.

Hoewel Dave Winer niet echt begreep waar Adam het over had, of waarom iemand dit zou willen doen, besloot hij het eens te proberen. In januari 2001 was Dave klaar met de codewijzigingen in RSS om de audio-behuizingen mogelijk te maken zoals Adam hem had geschetst.

Om het uit te testen, creëerde hij de eerste podcast-feed. De feed werd gelanceerd op 20 januari 2001: Inauguratiedag, toen George W. Bush president van de Verenigde Staten werd. De feed bevatte één item: het nummer van Grateful Dead, ‘US Blues’.

Spreekbuis-journalist Peter Schavemaker interviewde eind 2020 Adam Curry uitgebreid over de historie en de toekomst van podcasting:

Bronnen: Podcastnews, Wikipedia, Voices.com

1 Comment

  1. De podcast bestaat in 20-21 20 jaar en Adam Curry was de (mede-) uitvinder?

    *

    Podcast Wikipedia

    “In 1997 beschreef Dave Winer een manier om in RSS-feeds ook verwijzingen naar mediabestanden op te nemen. De methode werd toen vooral gebruikt voor websyndicatie. Podcasts werden populair vanwege (a) de doorbraak van breedbandverbindingen bij de consument; (b) de komst van draagbare mp3-spelers met voldoende opslagcapaciteit en (c) de komst van applicaties voor het beluisteren op een draagbare mediaspeler of mobiele telefoon.[1]
    De term podcasten dook voor het eerst op in 2004 toen journalist Ben Hammersley de nieuwe uitzendtechniek beschreef.[2] Dannie J. Gregoire adopteerde deze term, waarna Adam Curry podcasten populariseerde als iets revolutionairs.”

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Podcast

    *

    Jan Smit in HP de Tijd in 2019

    “Curry afficheerde zichzelf graag als uitvinder van de podcast. Hij ging daarin zover dat hij in 2005 het podcast-lemma op Wikipedia aanpaste. Curry zwakte de rol van anderen af en maakte die van zichzelf groter. “Podcasting was developed, according to Curry in August, 2004” veranderde hij in: “Podcasting was developed thanks to Adam Curry’s original iPodder script and the success it fostered since August, 2004.”

    https://www.hpdetijd.nl/2019-03-06/de-podcast-hype-oude-wijn-in-nieuwe-zakken-adam-curry-bedankt

1 Trackback / Pingback

  1. De evolutie van Podcasts van 2015 tot 2023 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*