De geschiedenis van tuinprogramma’s op tv

De Nederlandse televisie kent een lange geschiedenis van tv-programma’s, waarbij de tuin centraal staat. Eén van de eerste tv-programma’s in dit genre was ‘AVRO’s Teletipsvoor huis, tuin en vrije tijd’ uit 1980. Zoals de titel al aangeeft werd de kijker getrakteerd op handige tip voor binnen en buitenhuis. Tot wasdom kwam dit genre pas een decennium later met Eigen Huis & Tuin op de commerciële zender RTL4. Dit programma trok niet alleen veel kijkers, maar het was ook het eerste programma dat zeer populair was onder sponsors. 

Het programma ontstond in 1993 door samenvoeging van twee aparte programma’s: het klusprogramma Eigen huis (met timmerman Nico Zwinkels) en Flora magazine gepresenteerd door tuinman Rob Verlinde, die al populair was tijdens zijn optredens in AVRO Service Salon). Dit klussende duo werd vergezeld door een vlotte presentatrice (door de jaren heen oa ManuëlaKemp, Marceline Schopman en Minoesch Jorissen), waardoor het programma extra dynamiek kreeg. De samenstelling werd door de jaren heen ook door andere programmaformats vrijwel één op één overgenomen. 

Fokke van Alphen

De meeste soortgelijke programma’s wisten het overigens maar een paar seizoen uit te houden. Het bekende programma ‘Klussen met Kijkers’ was bijvoorbeeld gericht op klustips voor in en rond het huis. De Gooische klusprofessional Fokke van Alphen was naar een bepaalde moment klaar met het format. ‘Je kunt me niet alleen maar belachelijke dingen laten maken’, mopperde de SBS-doehetzelver nadat hij telkens weer opdracht kreeg op kitscherige en onzinnige tuinmeubels moet maken. Hij nam ontslag en zijn opvolger wist niet meer hetzelfde aantal kijkers te trekken. 

Dit genre programma’s veranderende door de jaren heen ook in vorm van een doe-het-zelf klusformats naar programma’s waar lifestyle uiteindelijk centraal stond. Deze veranderingen naar lifestyle waren niet alleen te zien in de tv-programma’s, maar ook in de winkels. Voor bijvoorbeeld een tuinset bij Kees Smit Tuinmeubelen kom je tegenwoordig in een soort experiencecenter, waar je niet voor de zomerperiode, maar ook in andere seizoenen goed terecht kan. Eigen Huis & Tuin is ook na bijna 30 jaar nog steeds op televisie te zien in een iets gewijzigde vorm en naam, namelijk ‘Eigen Huis & Tuin: Lekker leven’. Het programma is tegenwoordig meer gericht op lifestyle en bevat enkel kleinere klussen. Voor de kijker met groene vingers is er ook nog ‘De Grote Tuinverbouwing’, dat zich geheel richt op de tuin en ‘Lodewijks Groene Geluk’. De populariteit van tuinprogramma’s laat goed zien dat de tuin altijd in de belangstelling staat van de Nederlandse consument. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*