Cultuur- en mediasector claimt pioniersrol op gebied van AI

 Ministerie OCW ontvangt position paper Kunst van AI voor iedereen 

Op vrijdag 21 januari overhandigt Eppo van Nispen tot Sevenaer, voorzitter van de werkgroep Cultuur en Media van de Nederlandse AI Coalitie, het position paper ‘De Kunst van AI voor iedereen. De verbindende kracht van cultuur en media’ aan Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In dit paper schetsen diverse instellingen de potentie van AI-toepassingen en uiteenlopende gebruikerswensen. Het doel is om innovatie op het gebied van AI voor de cultuur- en mediasector in Nederland te bevorderen. 

De cultuur- en mediasector maakt steeds meer gebruik van AI-technieken. Hoe wordt AI voor iedereen toegankelijk? Welke kansen en transformaties zijn er en naar welke veranderingen moet kritisch worden gekeken? Het paper gaat enerzijds in op hoe AI de transitie in cultuur en media stuurt (‘AI for culture’) en anderzijds hoe deze sector kan bijdragen aan de toepassing van AI (‘culture for AI’). Dit position paper is tot stand gekomen met behulp van betrokkenheid en inbreng van vooraanstaande onderzoekers, professionals, instituten en bedrijven die de cultuur- en mediasector vertegenwoordigen.

Het position paper is vanaf vrijdag 21 januari om 15.00 uur te downloaden via deze link.

Verbindende kracht van cultuur en media
Hier en daar wordt AI al ingezet. Denk aan detectie van nepnieuws, het automatisch annoteren van erfgoedcollecties of het componeren van muziek. Maar voor een structurele en efficiënte toepassing is niet alleen meer onderzoek en financiering nodig, maar is er ook vraag naar een maatschappij-brede bundeling van krachten, met een pioniersrol voor de cultuur- en mediasector.

Presentatie

De presentatie van het paper vindt plaats tijdens het digitale nieuwjaarsevent van het Netwerk Digitaal Erfgoed op 21 januari 2022 om 14:00 uur. Meld je aan via deze link. De publicatie en de lancering zijn tot stand gekomen door steun van deelnemers en partners van de Nederlandse AI Coalitie, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Netwerk 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*