‘Copyrightschending bij hommage Hans Hogendoorn’

Vera van Brakel, de echtgenote van voormalig NOS-radiomaker Govert van Brakel, is onthutst dat haar interview zonder overleg is gebruikt voor een hommagevideo van Hans Hogendoorn. Dat meldt zij via social media.

Van Brakel: ‘Met stijgende verbazing luisterde ik tijdens de bijeenkomst vanuit de mooie theaterzaal van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid naar de montage. Driekwart van de antwoorden knipte de oud omroepman met hulp van zijn zoon uit andermans werk. Míjn werk. Zonder het te vragen. Zonder toestemming en bronvermelding.’

Ze maakte eerder dit jaar een interview over Hans Hogendoorn voor de ouderenorganisatie kbo-pcob. Van Brakel: “Niet in opdracht van hen maar wel voor hen. Ik doe daarbij alles zelf, gast regelen, voorbereiden, interviewen, monteren. Ik ben geen professional, werk niet met professionele apparatuur, maar leg de lat wel zo hoog mogelijk. Veel werk, maar ik heb enorm veel plezier in wat ik doe. De sfeer bij Beeld en Geluid was goed, iedereen was blij. Ik ook. Vooral omdat ik de omroepman zijn feestje zo ontzettend gunde. Uit respect voor hem en om mijn echtgenoot niet in verlegenheid te brengen hield ik in de zaal mijn mond over het jatwerk dat ik voorbij hoorde komen in de montage. Even later sprak ik de maker erop aan. Vriendelijk maar wel beslist. Zijn reactie was hoogst onaardig.’

Haar vlog bleek bewerkt en tot andermans werk te zijn gemonteerd in de professionele studio. ‘Iemand die heel goed weet hoe het is als anderen jouw content gebruiken. Die weet dat het niet kán, niet mág en onbehoorlijk is. De show stelen met andermans werk, zonder toestemming en bronvermelding, het is onbehoorlijk, onfatsoenlijk en ongeoorloofd. Uiteraard heb ik de mannen de gelegenheid gegeven het goed te maken. Dat gebeurt niet. Ik heb geen afdoende, inhoudelijke reactie gekregen die mij recht doet. Overal verschenen de afgelopen dagen stukjes over de mooie hommage en de leuke montages. Nergens gaan de credits naar mij, de maker van het gebruikte materiaal. Respect voor het werk van anderen ook voor de kleinere speler in het veld! Dat is waar dit om gaat.’, aldus Van Brakel.

Kan een afbeelding zijn van tekst

3232

22 opmerkingen

1 keer gedeeld

6 Comments

 1. Grappig dat Spreekbuis bij een artikel over nota bene copyrightschending de tekst van een andere site copypastet (getuige de drie regels onder de afbeelding).

 2. In dit geval was er toch echt geen schending omdat het om een parodie ging. Er werden slechts woorden of hooguit een zinnetje (uitgesproken door Hans Hogendoorn zelf) gebruikt uit het interview van mevrouw Van Brakel. Deze woorden werden dan weer afgespeeld als komische/absurde reactie op vragen die de omroepman stelde. Duidelijk is dat het hier gaat om een parodie. En laat nu net parodie een exceptie zijn op het auteursrecht!

  • Beste Leon,
   Je zit er helemaal naast! Was je erbij? Heb je gelachen?
   Ik zat erbij in de zaal. Driekwart van het gebruikte materiaal kwam uit mijn vlog. Het is zo ook erkend door de zoon van de omroepman. Niemand in de zaal heeft gedacht:”Wat een leuke parodie!” Geloof me, ik heb veel aanwezigen gesproken. Ook later nog.
   De kern is dat er gebruik is gemaakt van mijn materiaal zonder toestemming vooraf en zonder bronvermelding. Jingleweb werd wel als bron genoemd terwijl de hoofdbron, mijn vlog, waar uitvoerig uit gejat is, niet werd vermeld. Bovendien deed de spreker in één adem nog een volkomen misplaatste oproep om lid te worden van de VGO de vereniging van omroep gepensioneerden. Als je dát doet, dan had de hoofdbron, mijn vlog, ook genoemd moeten en kunnen worden. Bovendien is en blijft het onrechtmatig en onfatsoenlijk!

   • Weer het oude liedje Vera, dat mannetjes materiaal van een ander jatten, daar liggen ze al niet van wakker, maar nu 5 januari en met wat we nu weten hebben ze na 22 december kennelijk niets gedaan om je recht te doen, alsnog recht te doen, ook niet door meneer van Nispen tot Sevenaer die t feestje organiseerde, of desnoods door meneer Van der Goot. Mevrouw van Brakel is weer de geheel ten onrechte boze en verongelijkte vrouw. Buiten is het 12 graden, binnen -10.

    (dit is geen parodie)

 3. Chiel en Leon zijn ‘goed’ op de hoogte. Verder zijn ze nogal anoniem. Stromannetjes of gewoon Dick Klees die graag een beetje de piraat blijft spelen.
  Ik ben steeds zo netjes geweest om zijn naam nergens te noemen. Was er eigenlijk ook helemaal niet meer mee bezig. Maar kennelijk is Dick er nog niet klaar mee.
  Ik slaap er geen nacht minder om en ben zeker niet verongelijkt. Hoeft ook niet want ik heb zeer veel bijval gekregen. Dick moest eens weten. Het is en blijft jatwerk uit mijn vlogs, overigens erkend door de zoon van Dick in mails aan mij.

 4. Ben jij het Yvonne? En heel netjes van je dat je niet de naam van Dick Klees hebt willen noemen. Dat zou Vera dan zelf moeten doen. Overigens, weet je wat Dick in het Engels betekent? Wel een kutstreek door zo’n lul. 😉

  Truste!

  X

  Stroman zonder trawanten

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*