Commissariaat komt met Zelfscan Risicomanagement voor mediaorganisaties

Het Commissariaat voor de Media heeft een Zelfscan Risicomanagement opgesteld. Met dit document geeft het Commissariaat een handreiking voor de invulling van risicomanagement bij media-instellingen. De Zelfscan is ontwikkeld om de instellingen te helpen bij het beoordelen en zo nodig verbeteren van hun interne risicomanagementsysteem.

Media-instellingen staan voor tal van uitdagingen: veranderende wet- en regelgeving, digitalisering en AI, vraagstukken rond gedrag en cultuur, en toenemende (internationale) concurrentie. Deze ontwikkelingen brengen kansen, maar ook onzekerheden met zich mee. Ze beïnvloeden de strategische doelen, het beleid en de processen van media-instellingen.

De instellingen zijn er zelf verantwoordelijk voor om hun organisatie zo in te richten dat risico’s effectief worden beheerst. Kern van de interne risicobeheersing is risicomanagement. Met de Zelfscan kunnen media-instellingen hun eigen risicomanagement beoordelen aan de hand van een vragenlijst. Twee concrete voorbeelden van vragen uit de Zelfscan zijn: ‘Heeft de organisatie een totaaloverzicht van alle relevante risico’s?’ en ‘Stimuleert het bestuur dat medewerkers zich over risico’s durven uit te spreken?’

De Zelfscan Risicomanagement is bedoeld voor de NPO, de landelijke en regionale publieke omroepen en de STER. Daarnaast staat het ook de lokale publieke omroepen en de commerciële media-instellingen op aanvraag vrij om gebruik te maken van de Zelfscan. Het is niet verplicht om de Zelfscan in te vullen.

Het Commissariaat zal vanuit systeemgericht toezicht nadruk leggen op de kwaliteit en uitvoering van het interne risicomanagementsysteem van de media-instellingen, inclusief de periodieke toetsing van de effectiviteit van dit systeem.

1 Comment

 1. Rob de Wijk bij wel gehoord. Geweldig inzicht gegeven. Sneuvelbereidheid 0% in Nederland als de echte oorlog komt
  Wat gaat een npo hieraan doen.
  Weg met woke promoten lijkt mij. Meer patriottische programma’s op tv.
  Weg met stikstof normen. Meer woningen en wegen bouwen. Hebben we nodig om legermaterieel te vervoeren.
  PVV (en FVD) krijgen gelijk. Asielmigratie is onbetaalbaar (rapport Jan van de Beek. Geld is hard nodig voor defensie en infrastructuur

  Is dit al meegenomen in het risicomanagement.

  Sneeuwvlokjes die in de zon wegsmelten red je het land niet mee

  De wal keert uiteindelijk schip, dankzij de oorlog in Oekraïne

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*