Commissariaat handhaaft boete voor Limburgse L1

Het Commissariaat voor de Media heeft vandaag aangegeven de boetes aan Stichting Omroep Limburg (SOL/ L1) te willen handhaven. 

L1 kreeg de boete voor diverse ernstige overtredingen op het gebied van sponsoring en reclame. Voor enkele van de geconstateerde overtredingen wordt de boete wel verlaagd. De totale boete wordt daardoor € 239.000 in plaats van € 275.000. De totale boete voor L1 was een optelsom van acht overtredingen. De rode draad wordt gevormd door overtreding van de regels op het gebied van reclame en sponsoring. Daarmee schendt L1 de uitgangspunten van onafhankelijkheid en non-commercialiteit en concurreert het op oneerlijke wijze met andere media.

De Mediawet schrijft voor dat publieke omroepen, die gefinancierd worden met belastinggeld, volledig onafhankelijk opereren. Sponsoring van programma’s is – op een paar strikte uitzonderingen na – verboden, en reclame moet los staan van het overige media-aanbod. L1 maakte vooral bezwaar tegen de hoogte van de boete. Bij een aantal overtredingen stelde L1 ook de Mediawet niet te hebben overtreden. De Adviescommissie bezwaarschriften adviseerde het Commissariaat om de meeste bezwaren ongegrond te verklaren. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*