Andere Tijden Sport over flamboyante Flo-Jo

Terwijl iedereen nog nageniet van Dafne Schippers en hoopt op Oranjeglorie tijdens de komende Olympische Spelen in Rio, zendt NOS/VPRO op zondag 17 juli (NPO 1 21.20 uur) een documentaire uit over Florence Griffith Joyner. Zij was zonder twijfel de meest flamboyante atlete die ooit op de atletiekbaan verscheen.

Met haar lange kleurige nagels en in gewaagde outfits van eigen ontwerp snelde ze op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul naar drie keer goud (100 meter, 200 meter en 4 x 100 meter) en één keer zilver (4 x 400 meter).  Florence Griffith Joyner geldt daarmee nog steeds als de snelste vrouw op aarde op de 100 meter. De te kloppen vrouw dus voor Dafne Schippers.

Ze overleed in 1998, 38 jaar jong. Over haar dood, en ook over haar prestaties, doen allerlei verhalen de ronde. Vier jaar voor haar dood was wereldster Florence Griffith met haar man Al Joyner een week in Nederland voor het programma Stappen met Angela van de AVRO.

Natuurijs
Samen met Angela Groothuizen ging Flo-Jo schaatsen op natuurijs en reikte ze prijzen uit aan succesvolle atleten in de Amsterdamse Bijlmermeer. Ook was er een ontmoeting met de Nederlandse atletiekkoningin Fanny Blankers-Koen.

Verslaggever Kees Jongkind ging ook naar Californië en ontmoette daar weduwnaar Al Joyner. Verder bezocht hij er Flo-Jo’s graf. In Nederland verklaren sprintster Nelli Cooman, atletiektrainer Henk Kraaijenhof en sportcommentator Theo Reitsma het fenomeen Flo-Jo. (Youtube.com)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*