Column Peter van der Vorst: ‘Matthijs van Nieuwkerk is best voordelig’

Is het terecht dat de NPO Matthijs van Nieuwkerk jaarlijks 570.000 euro betaalt? Wat mij betreft moet je dat afmeten aan zijn prestaties. En die zijn uniek.
Column Peter van der Vorst: “Matthijs van Nieuwkerk is best voordelig”

Verdient Matthijs van Nieuwkerk het salaris dat hij krijgt? In andere woorden: is het terecht dat de NPO jaarlijks 570.000 euro overmaakt naar de presentator van DWDD? Die vraag werd onlangs weer actueel toen VVD’er Arno Rutte rondtoeterde dat Van Nieuwkerk maar naar RTL of SBS moet vertrekken als hij graag zo veel wil verdienen.

Dat was een vrij domme opmerking van het Kamerlid, want het is geen geheim dat Van Nieuwkerk in het verleden lucratievere aanbiedingen van ‘de commerciëlen’ afsloeg. Bovendien betaalt ‘de belastingbetaler’ alleen het stuk tot de Balkenende-norm: 189.000 euro. Alles daarboven hoesten de leden van de omroepverenigingen op. In dit geval die van BNN-Vara. En zolang die niet protesteren is er niets aan de hand, lijkt me.

Rest de vraag of een presentator bij de NPO zo veel mag verdienen. Wat mij betreft moet je dat afmeten aan iemands prestaties. Matthijs presenteert al tien jaar iedere dag op sublieme wijze de best bekeken talkshow op de Nederlandse tv. Hij is erin geslaagd toneel, literatuur, muziek, wetenschap en kunst voor een brede doelgroep toegankelijk te maken. Niet alleen als presentator, maar ook als maker en inspirator achter de schermen. In die zin is Matthijs van Nieuwkerk uniek.

En ja, daar mag best een topsalaris tegenover staan. Overigens verdienen sommige talkshow-hosts bij publieke omroepen in andere landen nog veel meer. Günther Jauch (Duitsland) en Jeremy Paxman (Engeland) kregen vorig jaar ruim 1,3 miljoen euro en waren minder vaak op de buis. Met Matthijs zijn we dus eigenlijk best voordelig uit. Al blijft ’t natuurlijk bizar veel geld.

Deze column verscheen eerder op 16 mei 2015 in Televizier en is online terug te lezen.

Lees meer columns van Peter van der Vorst op Televizier.nl/columns

Herpublicatie op Spreekbuis.nl, na toestemming van Peter van der Vorst

www.televizier.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*