Column Peter van der Vorst: ‘Hoop’

Hoop. Dat is nou precies wat we nodig hebben in deze enge tijden. Als je televisie kijkt, lijkt het over bijna niets anders te gaan dan de terreurellende in de wereld. Ik merk aan mezelf dat ik er angstiger van wordt.

Laatst vloog ik bijvoorbeeld voor mijn programma Verslaafd! vanuit Johannesburg terug naar Nederland. Het was kort nadat het Russische vliegtuig boven Egypte door een bom uit elkaar was gespat. Je zou dan verwachten dat de beveiliging wereldwijd flink wordt opgevoerd, maar dat was in Zuid-Afrika zeker niet het geval. Ik had suf genoeg een volle fles water in m’n handbagage zitten, die niet werd opgemerkt door de detectie-apparatuur. Scary! 

Dan is de beveiliging in het RTL-pand tegenwoordig een stuk beter. Vorige week was ik daar ’s ochtends in alle vroegte om de leukste en gezelligste nieuwslezer van Nederland te portretteren: Jan de Hoop. Tegenwoordig moet je door een paar draaideuren en sluizen om het gebouw binnen te komen, en dat geeft tóch een geruststellend gevoel. Net als Jan zelf. Ook die ochtend beheerste IS weer het nieuws, maar door de kalme en vriendelijke stem waarmee hij het nieuws vertelt, komt alles minder hard binnen.

Jan kan het zich als enige nieuwslezer van Nederland zelfs permitteren om af en toe grapjes te maken. Hij bleek overigens buiten de camera’s niet anders te zijn dan ervoor. Ook thuis maakt hij dezelfde droge opmerkingen die hij soms tijdens het nieuws ertussendoor strooit, waardoor je vanzelf moet glimlachen. Belangrijk in deze tijd! Wat mij betreft is Jan dan ook écht de Hoop in bange dagen. 

Deze column verscheen eerder in Televizier en is online terug te lezen.
Lees meer columns van Peter van der Vorst op Televizier.nl/columns
Herpublicatie op Spreekbuis.nl, na toestemming van Peter van der Vorst.

 
 
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*