Column Bert van der Veer: ‘Schattig’

Ik geraakte in een discussie over het verschil tussen hobbyisme en amateurisme. Dat kwam omdat ik gesteld had dat ik hobbyisme wel kon waarderen maar slechts weinig zo verwerpelijk vond als amateurisme. Een hobbyist heeft een obsessie, daar is niks mee tenzij John Williams voor je deur staat. Dan is het uit de hand gelopen. Een amateur doet iets wat eigenlijk buiten zijn/haar vermogen ligt. Hoeft niet verboden te worden, het is niet levensbedreigend, maar het is wel ontluisterend, bijvoorbeeld die mannen op leeftijd en met buikjes die zich op zaterdag voetballer wanen. Klasse amateur.

Op televisie moet je zoeken wil je amateurisme treffen. Call-tv ligt behalve in astrologische sferen tamelijk op zijn gat, maar het komt lekker in de buurt. In de beginjaren was Goede tijden slechte tijden amateuristisch, maar dat is lang verholpen. Wie plezier heeft in amateurisme, liefst gemengd met leedvermaak, wendt zich tot youtube.

Hobbyisme komt vaker voor. Soms zet ik overdag – met name in het weekend – de tv weleens per ongeluk aan (of dwaal ik even af van het wielrennen) en dan kan het zomaar gebeuren dat ik een programma zie waarvan ik het bestaan niet vermoedde. En de zin niet van inzie. Gesponsord vaak. Er zijn nog altijd mannen met zakken vol geld die hun ego strelen door een programma om zichzelf of hun bedrijf te bouwen. Een uitzonderingspositie heeft de Godfather van het genre, Harry Mens en niet alleen omdat hij het al zo lang volhoudt, maar vooral omdat altijd enig gestuntel wel zo… schattig is.

Maar ook bij de NPO stuit ik op programma’s die niet anders dan zinloos genoemd kunnen worden. Niet dat de boodschap niet deugt, integendeel, maar omdat het zo weinig meer is dan preken voor eigen parochie. Voor nauwelijks publiek.

En toen waren daar Erik de Vogel en Caroline de Bruijn. Ze verschenen lijfelijk aan de desk van RTL Boulevard en hadden wel een uur op Radio 1. Ze waren op reis geweest, naar diverse oorden, en daar waren opnamen van gemaakt. Ze namen dan lange weekenden van hun soapbestaan en gingen even naar Zweden of Vietnam. Wat hen vooral uniek maakte (stelden ze) was dat ze een echtpaar op avontuur waren terwijl het genre toch beheerst werd door bedachtzame mannen of springerige jongedames. Niet dat ze nou ruzie gingen maken, Erik en Caroline zijn een modelstel. Hoe ze die reisjes financierden? luidde de vraag. Daar deden ze geheimzinnig over. Maar geen productplacement! sprak Erik ferm. Zo werd wat ook nog Romancing the globe genoemd werd uitgezonden op RTL 8, zondagavond, 18.00 uur. Voor maar zo’n 20.000 verdwaalde kijkers. Beloond hobbyisme. Zo lief. Ik wens Erik en Caroline nog vele reisbestemmingen. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*