College Tour maakt nieuwe gasten bekend

Vanmiddag maakte Twan Huys in het radioprogramma van Gijs Staverman de eerste twee gasten van het nieuwe seizoen College Tour bekend: secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres en directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Rob Bertholee. De andere vier gasten worden later bekendgemaakt. De eerste aflevering van College Tour, dat in 2018 verhuist van de vrijdag naar de zondag, is te zien op zondag 14 januari.

António Guterres – zondag 14 januari, 21:05 uur, NPO 2
Als secretaris-generaal van de Verenigde Naties is hij één van de machtigste mensen op aarde: António Guterres (68). De oud-premier van Portugal bekleedt sinds 1 januari 2017 de hoogste functie binnen de VN en zet zich op die positie in voor vrede en veiligheid, duurzame ontwikkeling en mensenrechten. Hij doet dat in een tijd die getekend wordt door wereldwijde onrust en vele conflicten, zoals de oorlog in Syrië, de nucleaire dreiging van Noord-Korea en de humanitaire ramp in Jemen. Eerder was Guterres al actief voor de Verenigde Naties als de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. In College Tour blikt hij terug op zijn eerste jaar als secretaris-generaal van de VN en kijkt hij vooruit naar 2018, het jaar waarin Nederland een tijdelijke zetel zal krijgen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Rob Bertholee – zondag 21 januari, 21:05 uur, NPO 2
Als baas van de geheime dienst informeert hij de minister, stuurt hij spionnen aan en beschikt hij over de middelen om bijna iedereen in de gaten te kunnen houden. Na een carrière bij de krijgsmacht is Rob Bertholee sinds 2011 het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De AIVD is de meest tot de verbeelding sprekende en tegelijkertijd de meest geheimzinnige overheidsdienst van Nederland. Naast terrorisme en radicalisering, ziet de AIVD vooral de cyberdreiging uit onder andere China en Rusland als de meest serieuze dreiging van dit moment. Dit jaar is de Nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aangenomen waarmee de bevoegdheden van de veiligheidsdiensten worden uitgebreid. Er ontstaat veel ophef over de nieuwe wet en een groepje studenten start een petitie. Samen met de hulp van Arjan Lubach is een referendum over de omstreden ‘sleepwet’ een feit. College Tour is het eerste grote interview waarin Bertholee zal reageren op deze nieuwe wet en het referendum.

Opname: woensdag 10 januari. Aanmelden via www.ntr.nl/collegetour

Over College Tour
In het tv-programma College Tour interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Veel grote namen uit binnen- en buitenland waren al te gast sinds de eerste uitzending in 2007. Onder hen Bill Gates, Anouk, John Cleese, Ahmed Aboutaleb, Ed Sheeran, Louis Theroux, Herman Finkers, John Legend, Robbie Williams, Jane Goodall, Mark Rutte, Desmond Tutu, Ai Weiwei, Arjen Lubach, Mark Rutte, Malala Yousafzai, Whoopi Goldberg, Jochem Myjer, Louis van Gaal, Dan Brown en de Dalai Lama.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*