Charrel Jalving (F1 RacerReporter): ‘Een podcast moet niet alleen informeren, maar ook entertainen’

Charrel Jalving, Jeroen Demmendaal (woont in Zweden), Lucas Degen (onze host) en Jeroen Scholte.

In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal: Charrel Jalving van de podcast F1 RaceReporter.

Formule 1 is een populair onderwerp voor podcastmakers. Er zijn tientallen F1-podcasts te vinden op iTunes en Spotify. Hoe maken jullie het verschil?
Buiten het feit dat wij één van de eerste Formule 1 podcasts in Nederland zijn, proberen wij de Formule 1 als sport in de volledige breedte te bespreken. We zijn een vaste groep liefhebbers en hebben een fantastische onderlinge chemie. Daardoor zijn onze afleveringen altijd ontspannen, losjes en met voldoende humor. Een groep vrienden met een gedeelde passie en dat hoor je terug, volgens ons moet een podcast moet niet alleen informeren, maar ook entertainen. Anders haakt de luisteraar af. 

Het aantal Formule 1-fans in Nederland is afgelopen jaren flink gegroeid door het succes van Max Verstappen. Is dat ook geen risico’s dat een hele sport zo om één persoon draait?  
Voor commerciële partijen zal het vast een klein risico kunnen zijn als je business grotendeels om Max draait, maar wij zijn één van de weinige niet commerciële F1 podcasts en wij maken onze podcast puur uit passie voor de autosport. Daarom maken wij ook geen podcast over Max Verstappen maar over de F1 als geheel. Natuurlijk is Max daar een belangrijk onderdeel van, maar de sport is zoveel mooier dan alleen Max. Wij behandelen alle teams en rijders, zonder oranje bril. Onze luisteraars zijn met name ook vooral Formule 1 fans in plaats van puur en alleen Max Verstappen fans.

Door corona is het raceseizoen deels in het water gevallen. Welke impact heeft dit gehad om jullie podcast?
Als racefans was dat natuurlijk ontzettend jammer, maar als podcasters was het voor ons juist een goede gelegenheid om in dit lange “off-season” specials te maken. We zijn alle vier al zolang fanatiek volger van de F1 dat we veel (historische) kennis hebben. Zo zijn er bij ons ook altijd tal van ideeën om een speciale aflevering te maken over een bepaald onderwerp. Nu hadden we eindelijk eens de tijd om deze ideeën in de praktijk te brengen, zo hebben we nu al specials gemaakt over enkelvoudige F1 kampioenen, Jos Verstappen en een drieluik over de slechtste teams ooit. 

De Online Radio Awards editie 2020 heeft als thema ‘Groei’. Wat doen jullie om verder te groeien in inkomsten en luisteraars?
Groei is natuurlijk altijd fijn, maar voor ons moet dit echt een gevolg zijn van podcasten met plezier en geen doel op zich. Wij gaan voor kwaliteit in onze aanpak en niet perse kwantiteit. We hebben een grote groep vaste luisteraars, waarvan een deel ook regelmatig donaties doet. Dit is iets waar wij erg dankbaar voor zijn, want hiervan kunnen wij promoties doen, op termijn merchandise laten maken maar ook de broodnodige hardware en software aanschaffen.

Jullie zijn op diverse podcastplatforms te beluisteren, , waaronder Pod.nl, Spotify, Anchor, Google Podcast en TuneIn. Welk platform heeft jouw eigen voorkeur?
Wij vinden het belangrijk dat onze podcast op alle gangbare platforms te beluisteren is, gemak dient de mens dus wij laten wat dat betreft de keuze aan de luisteraar. Ik ben persoonlijk een liefhebber van Apple podcasts, mede omdat hier ook reviews geplaatst kunnen worden door luisteraars. Wij ontvangen zeer regelmatig positieve en leuke reviews, dit is iets wat onze motivatie veel goeds doet.

Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*