Buma: ‘NPO draait te weinig Nederlandstalige muziek’

De Telegraaf kopt vanochtend wederom met een artikel, waarin zij de activiteiten van de NPO ter discussie stellen. Het dagblad meldt dat uit TNS Nipo-onderzoek blijkt dat NPO 1, 2 en 3FM te weinig Nederlandstalige muziek draaien. Slechts 4,6% van de honderd meest gedraaide nummers op deze NPO-zenders is Nederlandstalig.

 

Frank Helmink  (Buma Cultuur): ‘De beperkte aandacht voor Hollandse hits staat in geen verhouding tot verkoopcijfers en bezoekersaantallen. Ik heb het gevoel dat de persoonlijke smaak van muzieksamenstellers van de zenders allesbepalend is’.

Volgens Helmink zwijgen platenmaatschappijen en artiesten uit angst voor represailles. Ze vrezen dat ze straks helemaal niet meer te horen zijn. Bij de regionale omroepen zijn de cijfers met 13,5% iets beter maar opmerkelijk is dat lokale stations met slechts 4% nog later met het Nederlandse lied scoren. NPO meldt dat zij vraagtekens stellen bij de wijze van onderzoek. Door alleen naar de honderd meest gedraaide platen te kijken, valt het percentage een stuk lager uit dan de realiteit. Daarnaast wordt in het onderzoek niet de digitale Nederlandstalige muziekzender Sterren.nl meegenomen. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*