Boetes voor gebruikers van illegale streamingdiensten binnenkort realiteit

Tot op heden ligt de focus van opsporingsdiensten vooral op de criminele IPTV-handelaren, maar gisteren heeft Massimiliano Capitanio, het hoofd van de Italiaanse telecomregulator AGCOM, bevestigd dat er binnenkort boetes zullen worden uitgedeeld aan gebruikers van illegale IPTV-streams. Deze boetes kunnen oplopen tot 5.000 euro.

Capitanio heeft aangegeven dat deze maatregel ook van toepassing zal zijn op gebruikers van apps die gedownload zijn van platforms van Google, Apple en Amazon. Bovendien is bevestigd dat onderzoekers niet langer individuele toestemming van een rechtbank nodig hebben om per persoon actie te ondernemen. Desalniettemin verzekert men de Italianen dat het waarschuwen voor het risico op boetes van 5.000 euro beslist geen “psychologische terreur” is.

De aankondiging komt als een herinnering aan burgers die illegale streamingdiensten gebruiken dat zij legitieme doelwitten zijn voor handhaving. Capitanio benadrukte dat boetes van 150 tot 5.000 euro binnenkort een realiteit worden, een stap die men liever vermijdt maar noodzakelijk is geworden. Dit mede doordat illegale ondernemers nietsvermoedende gebruikers doen geloven dat hen niets zal overkomen en dat zij geen risico lopen op geldboetes. AGCOM gaat haar boodschap tegen tv-piraterij luid en duidelijk over Italië verspreiden.

Interessant is de nieuwe overeenkomst die onderzoek naar tienduizenden consumenten van illegale streams zal stroomlijnen, waarbij de Guardia di Finanza nu zonder individuele toestemming data kan doorzoeken. Inkomsten uit de boetes zullen naar het Ministerie van Justitie gaan om de strijd tegen piraterij te ondersteunen, en naar het Ministerie van Economie voor bewustwordingscampagnes.

AGCOM zet druk op bedrijven zoals Google om meer te doen tegen piraterij, na publieke klachten over het verwijderen van een inbreukmakende streaming app uit Google Play. Capitanio benadrukt dat het bestrijden van piraterij niet alleen gaat om het aanpakken van criminele, maar ook legale associaties die profiteren van het stelen van intellectuele eigendommen.

Het lijkt erop dat gebruikers van apps die gemakkelijk te downloaden zijn van Android, Apple stores en Amazon portals, evenals gebruikers van sites die gemakkelijk bereikbaar zijn via zoekmachines, binnenkort kunnen verwachten boetes tot 5.000 euro te ontvangen. Dit alles in een poging om een gezamenlijk front in Europa tegen piraterij van tv en film content te vormen. Ook Spanje wil soortgelijke maatregelen nemen. AGCOM erkent dat abonnementsprijzen van streamingdiensten, zoals Netflix, Disney, HBO+ en Prime Video hoog kunnen zijn, maar benadrukt dat stelen niet de oplossing is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*