Rechter ondertekent bevel om IP-adressen van illegale IPTV-streamers te onthullen

De nieuwe uitspraak kan in de nabije toekomst van grote betekenis zijn voor iedereen die illegaal content streamt.

Een Spaanse rechter heeft een bevel ondertekend om de IP-adressen te onthullen van iedereen die voetbal heeft gekeken via een illegale stream. Met topvoetbal uit Europa verspreid over zoveel verschillende televisie-uitzenders, kunnen fans jaarlijks duizenden ponden uitgeven om wedstrijden te kijken. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot een toename van illegaal streamen, waarbij veel mensen Smart TV-apparaten zoals Amazon Fire Sticks gebruiken die Internet Protocol Television (IPTV) draaien om toegang te krijgen tot een breed scala aan wedstrijden voor een fractie van de kosten.

Na klachten van omroepen en competities over het verlies van enorme inkomsten, zijn autoriteiten in heel Europa hun inspanningen aan het opvoeren om het streamen aan te pakken.

Iedereen die illegale streams levert of gebruikt, loopt het risico vervolgd te worden, hoewel de meeste mensen niet worden betrapt. Echter, een nieuwe uitspraak in Spanje kan het gebruik van illegale streams nog riskanter maken.

Zoals gemeld door de Spaanse krant Marca, heeft de Rechtbank van Barcelona een nieuwe uitspraak gedaan voor juridische actie direct tegen gebruikers die gepirateerd voetbal consumeren. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zullen internetdienstaanbieders gedwongen worden om het IP-adres van elke persoon die schuldig wordt bevonden aan illegaal streamen direct naar La Liga te sturen. Volgens de vorige uitspraak konden alleen ‘openbare etablissementen’ zoals restaurants en bars worden vervolgd voor het illegaal streamen van voetbal.

De nieuwe uitspraak betekent dat de Spaanse voetbalautoriteiten het recht hebben om consumenten van hun product te targeten. Volgens Marca zal La Liga recht hebben op de volgende informatie: IP-adres toegewezen aan de gebruiker; naam en achternaam van de eigenaar die de internettoegangsdienst heeft gecontracteerd; postadres van de lijninstallatie en facturatie en identificatiedocument.

De politie in het Verenigd Koninkrijk heeft ook een eigen hardhandige aanpak geleid. Deze week zijn 11 mensen – die illegale toegang tot content, inclusief live Premier League-wedstrijden, verkochten – gearresteerd.

44 Comments

 1. “gepirateerd voetbal consumeren”, eindelijk een blog die juridisch bloemrijke taal weet te targetten. Hulde voor Walter van Dijk.

 2. Iptv kun je niet verwijderen of blokkeren een weg en tien nieuwe. Dat krijg je als streamingdiensten alleen maar geld willen. En wat je ervoor krijgt is puinhoop. Als je denkt alle streaming kost voor een heel jaar rond de 1400 euro

   • Wie?
    Over betaalde voetballers en clubs,
    De zender die de rechten te duur gekocht heeft en vervolgens nog duurder uitzendt
    Of de kleine man die zuinig te zijn door een simpel systeem die zenders bestempelen als illegaal waardoor hun winsten iets kleiner uitvalt

  • Goh, waarom zouden die bedrijven daar toch geld voor willen hebben? Daar snap ik nou echt werkelijk helemaal niets van…

  • Todat er straks een rechter is die een doorgave verbod ondertekend ennjet ISPs verbied om IPTV door te geven aan hun klanten. Wanneer ISPs ook nog verantwoordelijk gesteld worden in het doorgeven en dus eigenlijk faciliteren van grootschalige illegale content diefstal is het direct over. Ook een VPN partij valt onder die noemer. Een VPN verbergt echter de eindgebruiker, maar faciliteer wel.
   Illegaal streamen via IPTV is als helen van gestolen goederen. Je koopt een fiets waarvan je weet dat deze gestolen is of je verkoopt deze door, dat is heling en is bij wet verboden.
   Op dit moment genieten ISPs nog een soort immuniteit, maar als dat opgeheven wordt omdat de diefstal en gevolgen daarvan steeds groter en groter wordt gaat die immuniteit onder druk komen te staan.
   Dan is wel in 1x het illegaal streamen in een heel land opgelost.

 3. Mooi zo. Zelfs met vpn zijn emailadressen te achterhalen met speciale software. En de bekeuringen zijn hoog als economisch delict

 4. Dit wordt een stevige klus om deze diensten te verbieden. Deze diensten zitten wereldwijd.(China/Rusland enz.)Veel geschreeuw dus.En met een goede VPN zal het een grote klus worden. Vergeet het.

 5. Voor mij liever illegaal streamen dan betalen om voor iets te kijken ik kijk zoiezo geen voetbal enige wat ik kijk zijn films. Ik betaal ook niet voor bioscoop ik download liever of kijk liever op me streambox,

 6. Vind het belachelijk dan moeten de gewone aanbieders goedkoper worden die zijn vaak niet te betalen maar streamen doe ik niet

  • Volkomen met u eens,want ze blijven maar verhogen die kabel aanbieders ,het zijn gewoon dieven .Ja en dan ga je alternatieven zoeken,en toch terecht !!!

 7. Surfshark kun je op de meeste smart tv’s installeren en dan kun je de iptv smarters app gewoon op je tv laten.
  Alternatief is via een android boxje iptv vanachter een vpn bekijken. Via vpn is het in elk geval iets lastiger om je te traceren.

 8. Een aantal mensen leest niet goed.
  Ze gaan in Spanje achter de gebruiker (in Spanje) aan, niet de aanbieder (in China of Rusland)

  • Lol zelfs meer naast een vd doelpalen of over de lat schieten dan tussen die 3 palen. Stelletje koekebakkers met te veel ego en veeeel te veeeeel vergoeding voor max 210 uur voetbal en training per jaar

 9. Ik wil met alle liefde betalen voor m’n voetbal (dat doe ik nu tenslotte ook met IPTV). Het probleem is alleen dat ik ruim 60 euro mag neerleggen voor een volledig pakket met allerlei onzin, voor 1 wedstrijd voetbal per week. Ik kijk verder geen TV.

  Misschien moeten de providers ook even bij zichzelf nagaan, of ze intussen niet hopeloos ouderwets zijn en daarmee klanten verliezen. Ik wil namelijk betalen, maar het aanbod is lomp.

 10. De streamingsdiensten moeten gewoon zelf een legale iptv beginnen. Voor 20 euro per maand alles kunnen zien. Dan neemt iedereen het. Meer inkomsten dus. En onderling kunnen ze het geld verdelen over ieders content.

 11. Volkomen met u eens,want ze blijven maar verhogen die kabel aanbieders ,het zijn gewoon dieven .Ja en dan ga je alternatieven zoeken,en toch terecht !!!

 12. Ja, ja, als iedereen zijn bijdrage betaalt kunnen de abonnementskosten behoorlijk omlaag. Of willen diegene die illegaal streamen soms dat deze streamingsdiensten op de fles gaan en ze niks meer kunnen zien. Onnozelaars

 13. Betaaltv moet gewoon overalle zijn te aboneer zoals skygermany ook kunen afsluiten of sky UK. In spanje zo verminder je piratery

 14. AL die illegale kijkers maken dat de legale kijkers alleen maar nog meer moeten betalen door gemiste inkomsten. Dit is geen eerlijke situatie en terecht dat dit aangepakt wordt.

 15. Laat ze de “legale” aanbieders maar aanpakken, deze week het bericht in het nieuws dat Ziggo zijn zender aanbod aanzienlijk verlaagd tegen de zelfde prijs!
  Steeds meer achter de decoder en streamingsdiensten en steeds hogere prijzen en dan als dank ook nog eens ellenlange reclames.
  Kijk al jaren iptv en bevalt uitstekend!
  Als de normale providers eens normale prijzen en wat klantvriendelijker zouden zijn dan zou het nog een punt van overweging kunnen zijn, kijk nu naar alles voor zo’n 60 euro per half jaar inclusief viaplay Netflix de hele mikmak.
  Wil je dit via de normale providers ben je meer dan 100€ per maand kwijt!!!!
  De kpn en ziggo zijn gewoon criminele organisaties gesteund door een criminele overheid en criminele rechtertjes.

 16. Denk dat het hier niet zo’n vaart zal lopen, Spanje is Nederland niet natuurlijk. Denk als ze dat hier gaan invoeren de poppen aan het dansen zijn. Wordt nog best lastig en niet uit te voeren.

 17. idd Marcel helemaal mee eens : daarbij is Nederland zowiezo met de vele wetten anders (verwijdering bijdrage) + copyheffing enz.voor het maken van een copy (voor thuisgebruik) en wat dacht je van de vele slogans die bijv. ISP (tele2) voor een aantal jaren heen nog als ster commercial in gebruik hadden : Trek het internet helemaal leeg ! / als de casus fair zou zijn dan is betalen per zender wel aanvaardbaar (ca. 0.25) of ca. abo-geld : aantal zenders troep eraf 🙂 evt. kwaliteits marge qua keus nog erop/eraf –> dan maybe OK ,, wie wil er nou naar illegale TV reclame kijken¿? in de toekomst 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*