Boete voor ESPN wegens kansspelreclame

In de periode van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 heeft sportzender ESPN zes keer de regels overtreden door reclame voor kansspelen uit te zenden op verboden tijdstippen. Dit heeft geleid tot een sanctie van het Commissariaat voor de Media: een boete van €12.500.

Deze reclame-uitzendingen zijn in strijd met de Nederlandse Mediawet 2008, die duidelijke richtlijnen stelt voor het uitzenden van kansspelreclame. Het doel van deze regelgeving is om minderjarigen te beschermen tegen de mogelijke negatieve invloed van dergelijke reclames, die een vroege interesse in gokken kunnen stimuleren en zelfs kunnen leiden tot verslaving.

Het Commissariaat voor de Media, verantwoordelijk voor de handhaving van deze wet, houdt continu toezicht op de naleving ervan. Volgens de regels mogen reclames voor online kansspelen niet uitgezonden worden tussen 06.00 uur en 21.00 uur. Voor andere kansspelreclames, zoals die voor loterijen, geldt een verbod van 06.00 uur tot 19.00 uur.

In het recente onderzoek heeft het Commissariaat geconstateerd dat ESPN twee keer reclame maakte voor online kansspelen en vier keer voor andere kansspelen op de verboden tijdstippen. Dit is niet de eerste keer dat ESPN deze regels overtreedt; in 2021 werd de zender ook al gewaarschuwd voor een soortgelijke overtreding. Deze eerdere waarschuwing heeft meegespeeld in de beslissing om nu een boete op te leggen.

Ondanks deze overtredingen blijkt uit toezicht van het Commissariaat dat de meerderheid van de aanbieders zich wel aan de regelgeving houdt. De sanctiebeschikking tegen ESPN is een duidelijk signaal dat overtredingen serieus genomen worden en benadrukt het belang van bescherming van minderjarigen tegen de invloeden van kansspelreclame.

5 Comments

  1. Omdat we in de grondwet vrijheid van meningsuiting hebben.

    Vind jij niet dat het winstdraaiende bedrijfsleven te keihard wordt aangepakt t.o.v. staatsbedrijven ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*