Boekenweek bij de NPO

De NPO besteedt dit jaar op haar zenders weer volop aandacht aan de Boekenweek. Zo wordt de Boekenweek afgetrapt met het Groot Nationaal Boekenweekontbijt op NPO Radio 4, maken Van Kooten en de Bie weer een Boekenweek–special en wordt de winnaar van de NPO Schrijfwedstrijd bekend gemaakt. Van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april is de Boekenweek, dat dit jaar als thema ‘Verboden Vruchten’ heeft.

Hieronder een overzicht van de programma’s die in het teken staan van de Boekenweek:

24 maart
NPO Radio 4 – Groot Nationaal Boekenweekontbijt (AVROTROS / KRO-NCRV) 08.00-12.00 uur
Uitzending vanuit Grand Theatre in Breda. Bekendmaking van de winnaars van de NPO Schrijfwedstrijd. Met gasten Herman Pleij, Annelies Verbeke en Margriet Sitskoorn. Live-muziek door onder anderen sopraan Francis van Broekhuizen en leden van de philharmonie zuidnederland. En een interview met Herman Koch, schrijver van het Boekenweekgeschenk 2017.

24 maart
NPO Radio 4 – Opium (AVROTROS) 22.30-24.00 uur
Verslag door Andrea van Pol vanaf het Boekenbal in Paradiso.

25 maart
NPO 2 – Van Kooten en de Bie Boekenweek special: Koot en Bie zetten de pruimen op sap (VPRO) 22.35 uur (55′)
Flagrante fragmenten van Koot en Bie, voor de rijpere kijkers. Op zaterdagavond 25 maart presenteren zij hun elfde bloemlezing in deze reeks jaarlijkse compilaties. Het thema dat de CPNB dit jaar bedacht luidt: ‘Verboden Vruchten’ en gravend in hun honderden uitzendingen kwamen Koot en Bie tot een sidderende longlist van seksueel getinte scènes. Ooit (in 1978) maakten zij een parodie op het genre van de Pikante Klucht met hun eenakter ‘De Naaimachine’ en even werd overwogen dit spektakel in zijn geheel te herhalen. Maar het buitengewoon schuine stuk duurde een half uur en dan zou er te weinig tijd voor minstens zo prikkelende nummers resteren. Daarom is er gekozen voor al dan niet ingekorte sketches, waaruit blijkt dat nagenoeg al hun vaste types wel eens te kampen hebben gehad met de verleidingen des vlezes. De Vieze Man natuurlijk, maar ook Jacobse en Van Es, Koosje Veenendaal (Jet niet), Dirk, moeder en zoon Carla en Frank van Putten, Juinens burgemeester Van der Vaart (wethouder Hekking niet!), de complete familie Van der Laak, Ralph en Thea Ternauw, De Duitse Leraar, Koos Koets – het werd een parade van opgewonden standjes. Kortom: de rijpere kijker kan zich straks een uur lang verlustigen in en spiegelen aan zesentwintig sappige nummertjes.

26 tot en met 31 maart
NPO 2 – Iedereen Schrijft (VPRO) zo 22.30 uur, ma t/m vr 22.45 uur (7′)
Schrijven is iets magisch. Het is iets wat iedereen kan en ook weer niet. Want wat is nou een goed verhaal? De winnaars van de NPO Boekenweekschrijfwedstrijd krijgen een minimasterclass van een gevestigd auteur. Dit jaar zijn dat: Adriaan van Dis, Herman Koch, Mensje van Keulen, Jan Siebelink en Anna Enquist.
Mirthe van Doornik, de winnares van vorig jaar, werkt aan haar eerste roman. Thomas Rosenboom wil graag weten hoe het gaat en haar uitgever Mai Spijkers vertelt over het boekenvak.

26 maart
NPO 2 – Podium Witteman (NTR) 18.05 uur (60′)
Gast: Katja Schuurman, samenstelster van de bloemlezing Verboden Vruchten, met erotische gedichten en verhalen.

26 maart
NPO 2 – VPRO Boekenweek 19.15 uur (50′)
Connie Palmen en Herman Koch, de schrijvers van het Boekenweekessay en Boekenweekgeschenk zijn de hoofdgasten in VPRO Boekenweek, een extra uitzending van VPRO Boeken op zondag 26 maart die voor deze bijzondere gelegenheid wordt opgenomen met publiek.

Carolina lo Galbo en Jeroen van Kan ontvangen in het Mediacafé op het Westergasfabrieksterrein een keur aan schrijvers. Boekenweekauteur Herman Koch praat over zijn novelle Makkelijk leven waarin een succesvolle schrijver van zelfhulpboeken een probleem in zijn eigen leven moet zien op te lossen. Boekenweekessayist Connie Palmen vertelt over De zonde van de vrouw, waarin ze schrijft over de levens van vier destructieve vrouwen: Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith.

De gevreesde literatuurcriticus Arie Storm zal zijn licht laten schijnen over een aantal titels die in het teken staan van het Boekenweekthema ‘Verboden vruchten’. Schrijver A.H.J. Dautzenberg is uitgenodigd voor de Boekenweektirade waarin hij een misstand in Nederlandse letteren aan de kaak stelt. Atte Jongstra, Christine Otten, Gustaaf Peek en Maartje Wortel verklaren hun liefde aan hun favoriete verboden vrucht in de wereldliteratuur. Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin besluit de uitzending met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht.

27 maart
NPO 2 – 2Doc Mano Bouzamour: de belofte (BNN/VARA) 21.00 uur (55′)
Documentaire over de jonge Nederlands-Marokkaanse schrijver Mano Bouzamour.

Op 22-jarige leeftijd schrijft Mano Bouzamour (Amsterdam, 1991) het spraakmakende boek ‘De belofte van Pisa’. Het verhaal van een jongen die opgroeit in een traditioneel Marokkaans gezin in de Amsterdamse Diamantbuurt. Terwijl vooroordelen, sluimerende criminaliteit en onbegrip van zijn familie de hoofdpersoon Samir blijven achtervolgen, ontvouwt zich een coming of age-verhaal vol drama, humor en seks. ‘De belofte van Pisa’ wordt in korte tijd de bestverkochte debuutroman van 2014. Maar het boek wordt niet door iedereen warm ontvangen. Mano wordt verstoten door een deel van zijn familie en vanuit de Marokkaanse gemeenschap is er flinke kritiek op het boek. Tijdens het gehele proces voor, tijdens en na het schrijven is Mano gevolgd door filmmaker Roy Dames (Foute Vrienden, Meiden van de Keileweg).

27 tot en met 31 maart
NPO Radio 4 – NPO Schrijfwedstrijd, in De Klassieken (AVROTROS) 09.00-12.00 uur en Passaggio (KRO-NCRV) 19.00-20.00 uur
De vijf winnende verhalen van schrijfwedstrijd, voorgelezen door een acteur en voorzien van een soundscape door componist Jeroen Kuitenbrouwer.

27 tot en met 31 maart
NPO Radio 4 – De Klassieken (AVROTROS) 09.00-12.00 uur
De dagelijkse rubriek Het Klassieke Hart is tijdens de Boekenweek met schrijfster/dichteres Vrouwkje Tuinman.

27 tot en met 31 maart
NPO Radio 4 – Podium (NTR) 16.00-19.00 uur
Dieuwertje Blok en Hans Haffmans draaien in hun programma Nederlandse componisten die muziek hebben geschreven met een link naar literatuur (bijvoorbeeld schrijver/componist Diepenbrock, Wagenaar – Cyrano de Bergerac).

1 april
NPO Radio 4 – Podium op zaterdag (NTR) 17.30-19.00 uur
In Podium op zaterdag is het winnende verhaal van de NPO Schrijfwedstrijd met soundtrack van Jeroen Kuitenbrouwer te horen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*