BNR bezuinigt door te verjongen

Mireille van Ark werd in februari hoofdredacteur van BNR en kreeg direct corona en daarmee een forse bezuiniging te verwerken (door tegenvallende reclame inkomsten). Bij die reorganisatie moeten 20 van de 52 collega’s ander werk zoeken. Ze vertelt in de podcast Dit Was De Radio hoe BNR dit probleem tot een kans ombuigt.

“We gaan vernieuwen, door voor een jongere doelgroep van 25 tot 45 te programmeren. De ochtend- en avondspits programma’s zijn daar op aangepast, maar we gaan in de overdag uren ook eigen talent een kans geven. Tussen 11 en 12 uur komt een nieuw programma, er is nog geen naam, waarin we eigen talent willen opleiden. We gaan daar veel meer met socials doen, we zetten er jonge opiniemakers bij. Zo maken we van een bezuiniging een omslag die we toch wilden maken. Jörgen Rayman zat daar met Ask Me Anything en dat was heel goed, maar we hadden alle onderwerpen wel een keertje gehad.”

BNR gaat zich daarnaast meer focussen op het kersverse nieuws tijdens de piekuren (ochtend- en avondspits). Langere verhalen en een dag vooraf voorbereide items vallen daarbij eerder af. Naast de spitsuren maakt de nieuwszender zelf geen eigen nieuwsbulletins meer. Daarvan zegt Mireille in Dit Was De Radio: “Ik ben blij dat in de spitsuren onze eigen mensen het nieuws nog brengen. In de andere uren is er nu het ANP bulletin. Het is er net twee weken, we moeten nog kijken hoe dat verder uitpakt, maar het valt mij niet tegen.”

Bij het vertrek van de vorige hoofdredacteur Sjors Fröhlich, wilde BNR zijn focus te verleggen naar podcasts en leek de FM frequentie op den duur niet meer van belang. Maar die situatie is nu veranderd, zegt Van Ark. “Je bent op vele borden aan het schaken en het is fijn dat we dit bord met de FM frequentie even kunnen laten rusten, nu de vergunning vanwege corona twee jaar zijn verlengd. In 2018 dachten we dat FM ergens rond 2025 wel afgeschakeld zou worden. Terwijl het er nu op lijkt dat dit pas na 2030 relevant wordt. Het is dus hartstikke fijn dat we FM én podcasts bij elkaar hebben. Die combinatie maakt BNR uniek.” 

De coronacrisis en noodzakelijke reorganisatie is Van Ark niet in de kouwe kleren gaan zitten. “Ik dacht eind februari wel eventjes, heb ik dat! Het was een bizar jaar. Maar omdat we een commercieel bedrijf zijn, moet je daar ook meteen op sturen. Waar de publieke omroep nog eens 19 miljoen extra corona steun krijgt en volgend jaar ook gewoon 3 miljoen euro extra ontvangt!”  

Daarnaast, in de 15e aflevering van Dit Was De Radio van half december 2020 onder andere:
* Maken Harm, Arjan en Ron bekend dat ze op 1 januari het RadioGaLaLa organiseren, met naast de Freddy van Thijn Bokaal en Rob Stenders wisselbeker de uitreiking van de Gouden RadioBling.
* We tippen ook vast de jury van de Marconi Award voor de categorie Aanstormend Talent: Danny Blom van Radio 538
* Daarnaast bestiert onze Ron Vergouwen als juryvoorzitter ook nog eens de prijs Het Radiomoment van het Jaar, eind december te horen op NPO Radio 1
* Als Bart Arens als tease live op de piano een hit speelt die jij mag raden, dan kan Bram Krikke ook de tease naar de daaropvolgende dj Stephan Bouwman doen door hem… live op de piano een hit te laten spelen die jij mag raden
* Igmar Felicia vertelt op Radio 538 iets te eerlijk dat hij aan z’n baan op de radio kwam door teksten letterlijk te jatten van Frank Dane (als je maar lijkt op een gekende naam, is de les)
* Sven Kockelmann praat een verbindingsprobleem van ruim drie minuten feilloos vol
* Harm Edens steunt Omroep Groen maar erkent dat die club het niet gaat redden
* Bloopers, quickies, heftige emoties, audiocollages van Sybrand Verwer rondom Freddy van Thijn, er valt weer veel te genieten in show 15 van de enige radiopodcast van Nederland over alle zenders met alle verhalen en fragmenten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*