Blog: Veronica door als rechtse omroep?

[BLOG] Het rechtse geluid een beetje ruimte geven lijkt nog een hele klus bij de pluriforme publieke omroep. De Jinek-redactie moest een oproep doen via social media doen om in contact te komen met die Baudet-stemmers. Ondanks dat FvD de grootste senaatspartij van Nederland is geworden was het klaarblijkelijk voor deze redactie nog een hele klus om een paar stemmers op te trommelen. 

De publieke omroep moet het voor het rechtse doen met de mini-omroepen Powned en WNL. Ondanks dat in de 2e Kamerpeilingen de rechtervleugel (VVD/PVV/FvD/SGP) goed is voor meer dan 40% van het electoraat weten deze omroepen weinig kijkers te kunnen bekoren. Zelfs EO-presentator Tijs van den Brink en rechtsgeleerde Afshin Ellian maken zich zorgen over de beperkte representatie van rechts op de publieke omroep. 

Minister Slob zal in de Mediawet hoogstwaarschijnlijk het belang van ledenaantallen bij omroepvereniging naar beneden bijstellen, maar zelfs 50.000 tot 75.000 leden is wellicht te hoog gegrepen voor deze omroepen. Hierdoor zullen de omroepen met een c-status wellicht gered worden van hun ondergang. Voor de NPO is het in stand houden van deze mini-omroepen ook van belang, want vanuit de politiek en publiek wordt te vaak geroepen dat de publieke omroep te eenzijdig is en onvoldoende de pluriforme samenleving vertegenwoordigt. Of daarmee ‘het andere geluid’ genoeg gewaarborgd is, valt nog te bezien. Uiteindelijk moeten deze kleine omroepen ook gewoon goede programma’s maken die het (rechtse) publiek aanspreekt.

Als we naar de commerciële zenders kijken dan zien we dat RTL de deur op een kier zet voor mensen ‘met een ander geluid’ door een wekelijkse talkshow van Robert Jensen op RTL-5. De kijker echter liep niet warm voor JENSEN! De kijkcijfers bungelden doorgaans rond de 100.000 en deze week werd bekend dat de presentator zelfstandig via een eigen website doorgaat.

In een overvol aanbod aan Nederlandse zenders zouden er voldoende mogelijkheden moeten zijn om de rechterzijde van het politiek spectrum een kanaal te geven. Talpa lijkt echter wel brood te zien in de rechtse kijker en stoft daarvoor het merk Veronica af door zowel op tv als radio ruimte te bieden aan ‘een ander geluid’ door middel van de talkshow van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Via social media wordt zelfs onder ‘Veronica Inside’ een video gedeeld, waarbij Johan Derksen op het partijcongres van Forum van Democratie als eerste een boek overhandigd krijgt uit handen van Theo Hiddema. Ook tijdens tv-uitzendingen uit de besnorde tv-ster met grote regelmaat openlijk zijn politieke voorkeur voor FvD. We kunnen ons afvragen of het etaleren van politieke partijvoorkeuren door bn’ers in tv-programma’s zo’n goed idee is.

Het marktaandeel van de nieuwe Veronica middagshow ‘Veronica Inside’ is in de doelgroep Man 20-49 jaar in de maanden januari-februari ’19 flink gestegen met 24%. ‘Veronica Inside’ scoorde in de eerste totale meetperiode 6,1% marktaandeel ten opzichte van 4,9% in januari-februari ’18. Wilfred Genee en zijn team, die sinds 7 januari te horen zijn bij Radio Veronica, maken hiermee een goede start bij het radiostation.  Daarmee is het radiostation nog niet ‘back on track’, maar zoals Erik de Zwart altijd meldt: ‘Radio is slow business’.

Radio Veronica heeft bij het programma VI de columnisten Jan Dijkgraaf en Jan Roos aangetrokken. Wellicht is er ook een plekje voor Jensen. De ‘Jong, Snel en Wild’ omroep kan zich dan echt onderscheiden.

7 Comments

 1. Ik denk dat “Rechts Nederland” genoeg kanalen in de media kan aanboren om hun gedachtengoed te laten stromen. Op zich begrijp ik hun probleem niet zo, want sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we overwegend (centrum)rechtse kabinetten gehad (Den Uyl was hoogstens “centrum-links”; Kok I en II zeker niet links) en tot aan de aanslag op de Twin Towers en de moord op Fortuyn vierde het “neoliberalisme” hoogtij. Na die tijd vind ik het maatschappelijk klimaat juist rabiaat rechts geworden. Een beetje genuanceerde mening wordt vaak weggehoond als “links gelul” of erger. Ik geloof dat onze huidige democratische rechtstaat ruim voldoende garantie biedt voor pluriformiteit en verdraagzaamheid. Ik betwijfel of die bij een meerderheid van FvD en PVV in even goede handen zouden zijn. Ze vallen nu al de rechterlijke macht, de pers, de wetenschap en kunsten aan. Meestal beginnen totalitaire dictaturen daarmee …

  • Dus het huidige gedrocht dat zich “Rutte III” noemt is volgens jou ook (centrum)rechts?
   Je bent lachwekkend.

   • Ja, “centrum rechts” of “reli-democratisch” ?? Goed, dat u om mij kunt lachen. Ik hoor wel eens ergere dingen.

 2. “Het rechtse geluid een beetje ruimte geven lijkt nog een hele klus bij de pluriforme publieke omroep. De Jinek-redactie moest een oproep doen via social media doen om in contact te komen met die Baudet-stemmers. Ondanks dat FvD de grootste senaatspartij van Nederland is geworden was het klaarblijkelijk voor deze redactie nog een hele klus om een paar stemmers op te trommelen. ”

  Wat zijn dat voor een suggesties en aannames?

  • Nee, de heren die zo zeuren over de eenzijdige linksheid van de NPO, komen zelf nooit opdagen als ze uitgenodigd worden.

 3. Geen enkele adverteerder wil zijn merk associëren met een station dat bekend staat als rechts. Of links. Je zal het toch van de muzieksmaak moeten hebben in een klein land als Nederland. Dus richt je je op mannen of vrouwen met een voorliefde voor pop/rock. Het probleem van Radio Veronica zit hem in gezwalk qua format en de luisteraar voor lief nemen. De kracht van Veronica zat hem altijd in wat ik noem ‘participatie radio’. Dat het -ons- station wordt in plaats van ‘wij het station en jij de luisteraar’. Dat lukt je alleen als je de persoonlijkheden daarvoor in dienst hebt die dat kunnen. Daarvoor moet je je eigen ego opzij schuiven en de luisteraar het belangrijkst maken. Gaat niet gebeuren in een pand waar men al jaren gewend is het nummer 1 station te hebben (538, de luisteraar luistert toch wel) en waar door dat succes veel medewerkers de luisteraars voor lief zijn gaan nemen. Ook werken er veel millennials op de Bergweg die vooral met eigen gewin en succes bezig zijn (=ego).

  Ik mag dit overigens allemaal niet zeggen als ex-Veronica medewerker want dan kom ik zuur over. Nou dit is verre van bedoeld als aanval, ik kan het alleen maar vanaf de zijlijn met lede ogen toezien. Maar ook al zou ik weer het vuur vinden om dagelijks radio te maken daar of ze zouden het lef hebben om me terug te vragen, dan nog red ik het niet in mijn eentje. Daar moet een totale cultuuromslag voor plaatsvinden. En dat begint al bij diegene die de telefoon opneemt, producers, redacteuren, programmaleider, iedereen moet die vriendelijke, op de luisteraar gerichte mindset hebben om er een toegankelijk station van te maken.

  Het is goed dat 538 na het vertrek van Evers niet meer de nummer 1 is en eens van die arrogante troon af komt. Wie weet slaat het ook wel over naar een verdieping hoger. Ow wacht, het draait om de luisteraar, niet om ons..

 4. De klant is koning of keizer. Maar de hofdienaren moeten wel vakbekwaam, stijlbewust en maatschappelijk betrokken zijn. Enige autonomie en kritische zin van de programmamaker mogen niet bedolven worden onder goedkope sentimenten en stemmingmakerij van de luisteraars of kijkers.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*