Blog Martin van Doren: ‘Symptomatische drukfouten’

Zouden de omroepverenigingen moord en brand gaan schreeuwen als zij niet langer meer op de radio aanwezig zouden mogen zijn? Misschien is de vraag meteen het antwoord. In het verleden draaiden de VARA en de TROS er hun hand niet voor om, om hun radiotak eventueel af te stoten, bij een destijds mogelijke commercieel avontuur. Hoe zit dat met de VPRO? Als de VPRO Gids maatgevend is, dan wordt het tijd om mijn hart vast te gaan houden.

De vraag kwam bij mij weer eens opzetten, na een paar opmerkelijke fouten in de VPRO Gids, en wel in twee gidsen achter elkaar. In mijn idee (let wel: mijn perceptie) zal het de combi-omroepen AVRO-TROS, VARA-BNN en KRO-NCRV niet al te zwaar vallen om hun radiotak te moeten laten vallen (twee van de drie waren voor de helft al onderweg). De kleinere omroepverenigingen VPRO en EO zouden, samen met de NTR, naar mijn idee aanzienlijk veel meer lawaai gaan maken.

Waar komt de vraag bij mij vandaan? De VPRO Gids heeft als enige een tijd lang aanmerkelijk meer aandacht aan de radio gegeven, dan de andere gidsen. Heel lang werden VRT Klara, BBC Radio 3, WDR 3 en NDR Kultur gewoon afgedrukt. Inmiddels is dat teruggebracht naar een soort van “highlights” van deze zenders. Een keuze die de gids maakt, en daar dus wel bewust mee bezig is. Wonderwel zijn die “highlights” voor mij ook nog eens de reden om naar die programma’s te gaan luisteren, waarmee maar gezegd wil zijn dat ik die sectie gewoon lees, waarschijnlijk als één van de weinigen. Dankzij “het highlight” van 11-01 heb ik gelukkig de opening van de Elbphilharmonie in Hamburg gezien en gehoord, alwaar voor dank!

Des te opvallender dat er dan in de sectie voor de binnenlandse radio fouten beginnen te komen. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar het lijkt wel structureel te gaan worden.

Een voorbeeld: op 27-12 dendert de TOP 2000 over NPO Radio2, maar niet volgens de VPRO Gids. Héél bijzonder drukt die gids bij NPO Radio2 de gegevens af van NPO 3FM, de aangepaste programmering van na Serious Request, terwijl onder NPO 3FM het normale programmaschema van 3FM staat, wat dus die week niet van toepassing is. Bijzonder en slordig, of gewoon bijzonder slordig.

Een ander voorbeeld is op 07-01 te vinden. Opvallend is dat zowel bij 15:00 als 22:00 afgedrukt staat: onbekend. Als het niet zo treurig was, zou het erg komisch zijn. Irritant wordt het als blijkt dat de hele dag programmering op die dag in de gids nergens op slaat: de hele dag is Langs de Lijn op de zender. Ik denk dat het schaatsen in Heerenveen toch wel ruim van tevoren bekend was.

Er zijn, ik geef het onmiddellijk toe, belangrijker zaken in de wereld. Héél veel belangrijkere en essentiëlere zaken. En toch bekruipt mij een onaangenaam gevoel. Drukfouten kunnen zonder meer voorkomen, maar ze komen nu toch wel achter elkaar. Zijn het foutjes, of staat het voor iets dieper: gaat nu ook de VPRO de radio laten slabakken? Gaat de zorgvuldigheid er vanaf? Uitgerekend bij de omroep, die, naar mijn mening, het mooiste programma op de radio, zijnde “Nooit Meer Slapen”, maakt?!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*